- 16 Haziran 2010
- 190.996
- 133.789
- 6.478
Elin gavuru Turkiye'deki bir tarihi esere tabiki para vermez.Gösteriş oyunları.
Konya'da bir antik eser yansa nah verirdi.
Sitemizi ana ekranınıza bir web uygulaması olarak nasıl yükleyeceğinizi görmek için aşağıdaki videoyu izleyin.
Not: Bu özellik bazı tarayıcılarda kullanılamayabilir.
Elin gavuru Turkiye'deki bir tarihi esere tabiki para vermez.Gösteriş oyunları.
Konya'da bir antik eser yansa nah verirdi.
gerek yok ki ,söküp götürmüşler çoğunu zatenElin gavuru Turkiye'deki bir tarihi esere tabiki para vermez.
gerek yok ki ,söküp götürmüşler çoğunu zaten
antik çağ ve roma eserlerinin bir kısmı için evet ama camiler ve türbelerden sökülüp yerine replikası usulca yerleştirilen çiniler için aynı şey söylenemezHediye edilmis desek daha dogru olur
antik çağ ve roma eserlerinin bir kısmı için evet ama camiler ve türbelerden sökülüp yerine replikası usulca yerleştirilen çiniler için aynı şey söylenemez
ayrıca hediye edilmiş olsa truva hazinesinin bir kısmı iade edilmezdi bize,truva yı resmen kimseden habersiz ortaklaşa çalmışlar
Hamza bundan 200 yıl sonra hristiyanlık diye bir din kalmasa bile insanlar Notre Dame'a ziyarete gidecekler emin ol. Nasıl ki mezar olarak yapılan piramitlere ya da aztek tapınaklarına gidiyorlarsa. Kimse orasının fonksiyonunu umursamıyor şu anda Ra'ya, Amon'a tapan falan yok bildiğim kadarıyla, ya da "beni şuraya gömün" diyen. Abu Simbel tapınağı var örneğin UNESCO'nun çabasıyla parça parça bölünüp birebir olarak üst rakıma taşındı sular altında kalmasın diye. Tapınak taşındı, kapısındaki dev heykeller falan, birebir olarak, oda-eşyalar falan değil.Tasiyamaz. Mesela Parthenon Amerika'da da var, bence oldukca da komik. Orijinali dururken yapilmasi sacma oluyor.
Ama Notre Dame kilise, muze degil. Yani insanlar neden Kabe'ye gidiyor mesela? Zaten hacilik faaliyeti tarihi deger tasiyan mekanlara yapilir, ama bu durum o mekanlari fonksiyonsuz hale getirmez.
Insanlar binalara fonksiyonlarindan oturu merakli olmak zorunda da degiller. Insanlik tarihinde insa edilen cok az yapi fonksiyonsuzdur zaten. Onlara da bina denemez o noktada. Insanlar fonksiyonlarina merakli degil diye fonksiyonsuz olmaz ama binalar.
Ayasofya haziresinde ki türbelerden. Louvre müzesinde sergileniyor.Truva olayi cok rezil ama o da zaten bize kalacak bir kazi degil. Schliemann'in hirsizligi.
Calinan ciniler hakkinda bir bilgim yok. Nereden hangi cinileri calip yerine cakmalarini koymuslar?
Bunu sen mi dert ediyorsun bir de?Türk TVler de niye Nötre diyorlar ya.
Tellafuz yine muazzam.
Hamza bundan 200 yıl sonra hristiyanlık diye bir din kalmasa bile insanlar Notre Dame'a ziyarete gidecekler emin ol. Nasıl ki mezar olarak yapılan piramitlere ya da aztek tapınaklarına gidiyorlarsa. Kimse orasının fonksiyonunu umursamıyor şu anda Ra'ya, Amon'a tapan falan yok bildiğim kadarıyla, ya da "beni şuraya gömün" diyen. Abu Simbel tapınağı var örneğin UNESCO'nun çabasıyla parça parça bölünüp birebir olarak üst rakıma taşındı sular altında kalmasın diye. Tapınak taşındı, kapısındaki dev heykeller falan, birebir olarak, oda-eşyalar falan değil.
Bir de bu tarz yangın-yıkım-işgal gibi olaylar da kendi hikayelerini yaratır eğer eser mevcut yerinde korunabilirse. Çoğu zaman bir harabe-yıkıntı yapının kendisinden daha çok şey anlatır o dönem ve yaşananlar adına. Söylediğim gibi olduğu yerde korunması şartıyla. Konuşmanızın genelini okudum entropi gereği zaten aynısını yapmak, aynı malzemeyi kullanmak yapıldığı dönemden 1 gün sonra bile mümkün olmayacaktır. Önemli olan artistin kafasındakini mümkün olduğunca muhafaza etmek bana göre. Yara-bere ve çizikleriyle birlikte.
Genel görüşüne bir itirazım yok. Notre Dame tamir edilecek bazı bölümleri mecburi renovasyona uğrayacak. Yine Notre Dame olacak ama tarihine bir hikaye daha eklenecek. Dietrich von Choltitz, Hitler'in emrine karşı gelmeseydi de ikinci dünya savaşı sonrası yeniden yapılacaktı ve Fransa'nın ayağa kalkışını simgeleyecekti belki de bu sefer. Yani fonksiyon kısmının bu mevzularda çok kısıtlı bir önem aralığı vardır tarihsel olarak. 14000 yıl önce tapınak olarak yapılan(teori) Göbekli Tepe'nin o amaçla kullanıldığı süreden de bunu görebiliriz.
Anlatmak istediğin buysa katılıyorum %100. Özellikle müzeye taşınması kısmı eseri bağlamından tamamen koparıyor. Birebir maketinden pek bir farkı kalmaz öyle bir durumda. Yani Sümela Manastırı'nı o dağın tepesinden alıp bir müze içerisinde sergilemeye başlasak binlerce merdiven çıktıktan sonra ulaştığın o mekanın, çevresinin bir sanatçı ya da tarihçide aynı ilhamı yaratması mümkün değil. O yüzden bulunduğu yerde korunması kısmını vurguladım. Fonsiyonunu devam ettirebiliyorsan ya da değiştirebiliyorsan elbette daha yücedir, çünkü eser de yaşamaya devam eder. Tabii insanların zamanında kilise ya da sığınak olarak oydukları mağaraları nargileci ya da market yapmayı kastetmiyoruz ikimiz de.Evet, fonksiyon meselesini istedigim gibi aciklayamadim, basta yanlis tanimladim daha dogrusu.
Orada yapmaya calistigim ayrim bina/sanat eseri ayrimiydi. Binalar sadece bakilip guzellikleri takdir edilmesi icin yapilan seyler degildir.
Ilk yapilisindaki halinin olabildigince korunmasina dair farkli dusuncelere sahibim. Tarihi yapinin prezervasyonu illa ki alip muzeye tasimakla ve dokunmayi yasaklamakla yapilacak bir sey degildir. Aphrodisias antik kentinin "yeniden kullanilisi" da bir prezervasyon metodudur bence, hatta daha yucedir.
Ara Guler'in kent fotograflari var, cok guzeller, zamanin varsa bir bak.
Bu yanginin binanin hikayesine bir sayfa olarak eklenecegine sonuna kadar katiliyorum.
Berlin muzesindede Osmanlidan kalma bir tarihi yapit sergileniyordu. Gorme fırsatim olmustu okul gezisi sirasinda ve cok uzulmustum. Adamlar ulkemizi yagmalamis resmen ve uzerinden para kazaniyorlar suan
Bergama'yi tasimislar iste
Hellenistik donemin en onemli sehridir
Insan ama sormadan da edemiyor.. Boylesi daha mi iyi sanki? Suan o eserler hak ettigi degeri goruyor. Ulkemizde kalsaydi bu durum yine ayni olurmuydu acaba? Kultur bakanligin eserlerimizi geri getirme arzusunu destekliyorum. Lakin burada ayni ozveriyi gosterebilecekmiyiz