sokak köpekleri

milyonlara varan sokak köpeklerine nasıl bir çözüm öneriyorsunuz ? makul bir yaklaşımınız varsa buyurun uygulanması için yetkili mercilere cimer zinciri ile iletelim.
* yeterli barınak yok
* yeterli barınak yapacak para yok (depremzedelere daha evlerini teslim edemedik)
* yeterli para yok
* kısırlaştırma için yeterli doktor ve buna harcayacak zaman para hastane ortamı yok

sokak köpeği canavardan farksızdır kurtla aynı aileden gelir ona göstereceğiniz merhamet insanlara olan zalimlik demektir.
çünkü önlem alınmayarak bu basamağa gelmiş bulunmaktayız.

evladınız var mı ? kardeşiniz ? sevdiğiniz ? kendiniz ?
haberlere parçalanmış şekilde çıkmalarını ister misiniz ?
bu manzarayı yaşasanız birileri hala merhametten bahsetse ne dersiniz ?
Yahu bu benim görevim mi? Bu ülkenin yönetenleri, veterinerleri ne halta yarıyor?
Her kontrol edemediğimiz şeyi öldüreceksek en tepe sorunlardan başlayalım o zaman. Gücüm köpeklere yetiyor sadece de, kabul edeyim.

İnsan, kendi başına ya da ailesinden, yakınından birinin başına bişey gelmediği sürece bu konuda sağlı sollu ahkam kesebilir. Ailesinden birini sırf bu köpekler yüzünden kaybetmiş bir anneye, babaya "yaaa ama bu köpekler aslında saldırgan değil yaa" dersen götüne kızgın demir sokarlar.

- Şimdi olayın temeline inersek ilk problem bizim insanımız eğitimsiz. Eğitim seviyemiz o kadar düşük o kadar yerlerde ki avrupadan şurdan burdan geri olmamızın sebebi bu. Eğitimden kastım üniversite, yüksek lisans falan değil bakın aile eğitimi almayan milyonlarca insan var bu yüzden bilinç çalışmıyor.

- Gösteriş merakı. Birinci nedenle korelasyon gösteren bir durum. "Ayy canım biz de bu bilmemne ırkını aldık, çocuklarla iyi anlaşıyormuş şöyle böyle özellikleri varmış sizde ne vardı?" 3 ay sonra "valla her gün her gün uğraşamam bununla birini bulamazsam bırakıcam sokağa"

Bu iki nedeni halletmediğimiz sürece rehabilitasyon, şu bu çözüm olmayacaktır.

Kimseyi merhametsizlikle suçlamayın bu konuda lütfen. Kopeklerce parçalanan, köpeklerden kaçarken trafik kazası geçiren çocuklarında aynı merhamete ihtiyacı var. Uyutulmasın tamam ama biraz şey gibi oluyor : biz insan olarak onların ölümüne sebep olmayalım ama hastalıkla, açlıkla biz görmeden kenarda köşede ölsünler. Siz onlara gerekli şartları sunamazsanız zaten merhamet etmiş olmuyorsunuz.

SM-G990E cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Bizim burada bir köpek var ismi Paşa. Kocaman bir köpek. Esnaf her sabah mamasını suyunu koyar. O da kimseye bulaşmadan arada bir yoldan geçenlere kendini sevdirip kendi halinde yaşar. Bu ve bunun gibi köpekler neden öldürülüyor? Bu köpekten 1000 kat zararlı insanlar var. Onlar yaşamayı hakederken Paşa ölmeyi mi hakediyor?

Benim oturduğum yerde de esnafların ve mahallelinin yillardir sürekli ilgilendiği 3 tane tosun(ikisi beraber, biri farkli yerde) var. Bu haberler çıktığından beri onları düşünüyorum. Bu tarz hayvanlara asla dokunulmamali. Bası boş sürü halinde gezenlere ise yapacak bir şey yok.

Çok tuhaf şeyler yazanlar var ne desem bilemedim.

Kardeşim bakın, saldırıya uğrayan insanlar nasıl ki bunu hak etmiyorsa sokaktaki hayvanlar da öldürülmeyi, katledilmeyi hak etmiyor. Hiçbir hayvanı öldürmek çözüm olamaz. Hele ki insana kıyasla kötülük nedir bilmeyen, kötü niyeti olmayan bir canlıya herhalde merhamet göstermek zorundasın. Onun saldırganlığı doğasından kaynaklı, insan gibi kötülük için yapmıyor. Avrupa şöyle yapmış Avustralya böyle yapmış umrumda değil. O onların namussuzluğu.

Daha az önce haberde 20 yaşında kurye çocuğun birini öldürmüş onun bunun çocuğunun teki. Para için falan herhalde. Şimdi ben bu virüs bile olamayan yaratıkla hayvanı nasıl bir tutayım? Hayvanlar için itlaf düşünüyorsak insanların en az yüzde 5'i için idam değil infazı düşünmemiz gerekir. Sen her canlıyı korumakla mükellefsin. Sığır değilsin, böcek değilsin senin insan olarak doğuştan bir sorumluluğun var. İstisna durum olur, öldürmek zorunda kalırsın ki bu herkesin başına gelebilir, bu anlaşılır. Ama toplayalım hepsini itlaf edelim demek caniliktir.

Çözümü kolay demiyorum, hayvanla uğraşmak çok zor bir iş. Hiç köpek de beslemedim ama sokak hayvanı saldırgan da olabilir ürkek de olabilir, o yüzden yakalaması zor, yakalasan tesise götürmesi ayrı zor, orada uğraşması ayrı zor... Bunların hepsini yaşayanlar neler çekiyordur tahmin edemiyorum. Ama madem belediyeler görevini yap(a)madı, artık bir yerden başlamak zorundasın. Bunu devlet tek başına yapamaz. Bütün ilçe belediyeleriyle beraber tesis kurulması, veteriner istihdamı, bakımla ilgilenecek personel istihdamı vs. Dediğim gibi hiç kolay işler değil ama maddi olarak ben belediyeleri çok sarsacağını düşünmüyorum (bazı belediyelerin bilançoları elimden geçtiği için nasıl inanılmaz paralar döndüğünü bilen biri olarak söylüyorum). Bazı belediyeler için özellikle yıllık gelirlerinin inanın %1'ini bile ayırmasına gerek kalmayabilir. Ama baktın ki yetmedi işte orada ilgili Bakanlıktan gerekli destek sağlanır.

Tesislerin kurulması sırasında da ilk aşamada elinden geldiğince fazlasını kısırlaştırman gerekir. İlk başta başka yapabileceğin bir şey yok çünkü. Tesisler kurulduktan sonra da veterinerleri istihdam edersin, gerekirse yetkin olanlarına ekstra ücret verip hizmet alırsın. Bakıcıları ayarlarsın, malzemesi, ekipmanı. Çok çok zor işler farkındayım ama bu işin baş edilebilecek bir yolu varsa onu yapmalısın. Tesislerde toplanan hayvanların sahiplenilebilecek olanları sahiplenilmeli. Diğerleri de kontrollü bir şekilde hayatını yaşamalı.

Uyutulmasın diyenlerin çözüm önerisi var mı? Evet can almayalım ama ne yapalım mesela? Yada şöyle sorayım size ömrünün çoğu hastalıklarla, şiddetle ve açlıkla geçen bu canlıları nasıl seyreltelim/adapte edelim? Resmi rakamlarla 1.5 milyon köpekten bahsediliyor ki buna kırsal dahil değildir. Bu rakamda 2 katı değilse bile 2 kata yakındır. Hadi bütçe ayırdın kısır ettin(edemezsin ama hadi ettin) bir köpek ortalama 12 sene yaşar ortalama da ayda 1 torba mama yer. Sağlıklı yaşam sürmesi ve zoonoz hastalık bulaştırmaması için 2 yaşa kadar 6, 2 yaştan sonra 4 aşı yapılması, her 3 ayda 1 iç paraziter uygulama kışın 3 ayda yazın her ay dış paraziter uygulama yapılması gerekli. Vet kontrollerini söylemiyorum bile. Deyiverin hele nasıl olacak bu işler?

çözüm ne olabilir ki ağabey, boş arazilere barınaklar yapılacak ve kontrolsüz üreme engellenecek.

insan türü olarak şehirler kurup tüm dünyayı istila etmiş olmamız diğer türlere soykırım yapma hakkını bize vermez. köpek dediğiniz varlık bi virüs değil, sıcak kanlı, korku duyan, acı çeken psikoloji sahibi canlı bi organizma

1,5 milyon köpeği öldürmek nedir, bunların hepsi mi psikopat, hepsi mi saldırgan? öyle olmadığını siz de biliyorsunuz. bu köpeklerin çoğu kendilerini öldürmek isteyenlerden daha tehlikesiz canlılar. çözüm basit, 1,5 milyon köpeği öldürmek için kullanılacak olan kimyasalın maliyetiyle boş arazilere 50 tane tam fonksiyonlu barınak yapılacak ve bunlar ilgili belediyeler tarafından düzenli şekilde denetlenecekler. ha ama yok, kim uğraşacak, gebertelim gitsinler kafasında çok insan olduğunun farkındayım fakat bunlara insan demek de pek doğru olmaz...

Kuduz aşısının ve onun bunun parti akrabası ile geldiği ülkede ki mama işinde de bunlardan kesinlikle vardır.

Net bir çözüm beklemeyin, yasalarla da bu katlediş meselesi ile sıkışacak durdurulacak yav burda çözümün bu olması yada olmamasını tartışmıyoruz ki.

Eğer tartışılacak konu sokakta köpek olmalı mı olacaksa ben de olmamalıya imzamı atarım zaten. Olay bu ülkede bu sorunun nasıl ve ne şekilde çözüleceği veya çözülebilir çözülemeyeceği.

En basit ve ilkel çözüm olan üretimi yasaklasan bu kadar köpek olmazdı zaten sokakta.

Sen üretime izin veriyorsun ki mevcut durumdaki sokakta olan köpeklerin alayı farklı bir ırk değil (kurt falan gibi saçmalıklara girmeyelim öyle bir ırk sınırlandırması yok) bildiğin senin köpeğinin 3 nesil akrabası bunlar.
Kimisi golden kırması kimisi Sivas kangal kırması üreye üreye gidiyorlar. Sokakta pitbull kırması olur mu ben gözümle gördüm. Bunlar karışarak melezin de melezi canlılar çıkıyor baskın gen hangisiyse o türe dönük oluyor.

Ne oldu, yaz kızım. Irk sokak köpeği.

Bakın dönüp geliyoruz bir noktaya.

Net örnek vereceğim.
Dayımda çatalburun var. Köpek av sırasında diğer köpeklerden biriyle çiftleşmiş ve hamile kalmış. Karnı kocaman oluncaya kadar haberi yok adamın. Yavru doğurmuş 15 gün önce 10 tane birisi doğumda öldü 9 tane kaldı.

El ile besleyip yaşatılacak bu 9 köpek ve popülasyonda +9 edecek. Doğada bunun olma ihtimali yok bir doğumda canlı büyüme oranı belki 2 falandır. Bu bile ciddi sayı ama şimdiki konumuz o değil.

Dayım diyelim köy yerinde olsa ve bu köpekleri salsa bunlar hep sahipli köpek hemde sahipsiz köpek sınıfına girebiliyor sonuçta. Şimdi bunu tüm türkiyeye hayali olarak oranlayın.
Bu köpekler topraktan yetişip bu hale gelip problem olmadı. Konunun çekirdeğine inmeden hiç bir soru çözülmez.

Toplumsal bir birliktelik olmadığı sürece bunu çözemezsin.
Sen kanun koyucu olarak ilk adımı köpek üretimini yasaklayarak başlamalısın. Önce sahipli köpekleri kısırlaştırmak gerekir bu arada. Ve taşrada şurada bahçede bakıyorum denilen köpeği de çiplendirip kontrol altına alman lazım.
Devlet önce kendi elindeki verileri analiz ederek bu konuda çalışma yapmalı.
Üretim tesisleri cezalandırılıp kapatılmalı. Pet shopta hala köpek satılıyor ücretli sahiplendirme diye sosyal medyada geziyor. Ücret ve sahiplendirme nasıl olabilir. E işte aşıları maması falan karşılasan yeter ne kadar 5 bin.

Çözümün birinci basmağı buralar.

Baba olup olmadığımı bilmiyorsun biraz ezber bı yorum ama ,yinede böyle gel eyvallah
Evladım değil ama 10 yaşındaki yeğenimi köpek ısırdı
20 yıl öncede (sokak köpeği sorunu yeni birşey değil hatta 90 larda İstanbul'un her sokağında vardı))4 tane sokak köpeği bana saldırdı yere düşürüp ayağımı bide kolumu ısırdılar , ne olursa olsun katliama karşıyım ,
Rant furyasına gelince , insanların merhametini söğüşleyen bu kahpelerede ayrı çözüm bulunmalı tabiki, hatta uyutulabilirler
@Eren Tunç

lise-üni yıllarında yazın ben gece eve döndüğüm bir işte çalışıyordum.

normalde servis vardı ama eve erkenden gitmek için kendim yürüyerek veya toplu taşıma kullanarak gidiyordum (ev anayol üzerinde gece 3e kadar ulaşım oluyordu)

her gün rastlamasam da her gün onun stresi yetiyordu bana ki 4-5 kez belki de daha çok saldırdılar bana ilk başlarda kaçtım daha sonra çantama jop alıp havladıklarında savuruyordum jopu. arkadaşımda yakın bi yerde oturuyordu sırf köpek için beraber yürüyorduk yolu. kaç kez sırf köpekler için servisi de beklediğmiz de oldu. yani geceleyin sokakta rahatça yürüyemedik

Sokak kopeklerinden önce kaçak şekilde pitbul dogogibi canavarlari besleyenleri sahipleri ile beraber yok etmeleri gerekir esas canavar onlar sokak köpeklerinin oldurulmesine üzülürüm ama bu canavarlara harcanacak her kurşun doğrudur ki bunları besleyenlerde normal insanlar degil

çözüm ne olabilir ki ağabey, boş arazilere barınaklar yapılacak ve kontrolsüz üreme engellenecek.

insan türü olarak şehirler kurup tüm dünyayı istila etmiş olmamız diğer türlere soykırım yapma hakkını bize vermez. köpek dediğiniz varlık bi virüs değil, sıcak kanlı, korku duyan, acı çeken psikoloji sahibi canlı bi organizma

1,5 milyon köpeği öldürmek nedir, bunların hepsi mi psikopat, hepsi mi saldırgan? öyle olmadığını siz de biliyorsunuz. bu köpeklerin çoğu kendilerini öldürmek isteyenlerden daha tehlikesiz canlılar. çözüm basit, 1,5 milyon köpeği öldürmek için kullanılacak olan kimyasalın maliyetiyle boş arazilere 50 tane tam fonksiyonlu barınak yapılacak ve bunlar ilgili belediyeler tarafından düzenli şekilde denetlenecekler. ha ama yok, kim uğraşacak, gebertelim gitsinler kafasında çok insan olduğunun farkındayım fakat bunlara insan demek de pek doğru olmaz...
Bana 1.5 milyon köpeğin (sen onu 2 ile carp) iyi yada kötü huylu olarak nasıl ayırt edileceğini söyle güzel kardeşim. Yapamazsın bunu tabiatlarına aykırı çünkü carnivore(etçil) bu hayvanlar. Bunların tek problemi agresyonda değil bulaş yapabileceği onlarca zoonoz hastalık var. Ortalama 100 köpekten hadi 250 olsun ( bu dediğim rakamla sağlıklı barınak kurmak imkansız bak net söylüyorum) 8000 barınak gerekli. Ben 16 senedir devlette köpek eğitmeniyim. Bomba/ Narko/Asayiş onlarca köpek eğittim. Emin olun çoğunuzdan fazla sokak hayvanıda beslemişliğim vardır. Illa uyutulsun tarafında da değilim ha. Ama şunu anlatmaya çalışıyorum müthiş bir para ve insan gücü gerekli dediğinizi yapmak için bunun azımsanmayacak bir bölümüde Veteriner/ Bakıcı gibi eğitimini almış kadrolar olmak zorunda. Devlet hadi kurdum madem öyle gelin birlikte bakalım bu köpeklere dese sosyal medyada yangın yapan tiplerin çoğu yaaa ama şimdi kokar oralar diye gitmez bile.

Belediyeler veya hükümet artık hangisi olursa, Hayvanları koruma vergisi alamaz mı ağabey, ya da var mı böyle bir şey bilmiyorum.

100 kalem gereksiz saçma vergi alınıyor ztn, Belediyeler su faturalarına hane başı 1 Tl Hayvanları koruma vergisi ekleyemez mi mesela.

Buradan gelen parayla da sokaktaki bütün hayvanları halkın vergisiyle yapılan barınaklara koyup orada yaşamaları sağlanabilir.

Renktaş Allahını seversen şu yazdığını sil eşeğin aklına karpuz kabuğunu düşürme, vergi ekleyip kdvsi mtvsi ötvsi ebemizi şey yaparlar açık söyleyeyim. Aklıma geldi bak gene, araç alırken ötv vergisini dahil edip KDV hesabı yapıyorlar değil mi bu ülkede? Vay be.

Sokak kedilerini severim, hem zararsızlar hem sevimliler hem fare yakalayıp etrafı temizliyorlar ama köpekler sıkıntılı, havladığında üzerine koştuğunda saldırmak mı istiyor oynamak mı belli değil. Sebepsiz yere saldırabiliyor kaç tane insan parçaladılar. Evde beslemek için alırsan sıkıntı yok, eğitirsin büyütürsün beslersin arkadaşın olur seni korur vs. ama sokakta köpek olmamalı, ülkenin her yeri zaten güvensiz, mültecisi var katili var hırsızı var birde üstüne sokak köpek tehditi var.

Bence toplanılmasına itiraz edilen köpeklerin itiraz edenlerin üzerine zimmetlemek iki taraf için de makul gibi duruyor, yani bişey yapmaz denilen köpek yarın bi gün bi çocuğun vs ölümüne veya yaralanmasına sebep olacaksa o köpek kime zimmetliyse mahkemeye çıkmalı. Herkes elini taşın altına koymalı...

Gücümüz köpeklere yetiyor deyin kapatalım konuyu. İnsana zarar veren daha başka şeylerin olduğu ülkede sadece dilsiz canlılara yetiyor, diğerlerine yemiyor deyin, anlaşalım.

Geri
Üst Alt