sokak köpekleri

Allah kimsenin başına vermesin bu yaşamış olduğunuz olayı Sevgili Doruk.Çocuğundaki travmayı kim temizleyebilir söylermisin bana???Muasır medeniyetler seviyesindeki hiçbir ülkede bunları yaşamıyor insanlar.Umarım oğlun iyidir şuan.
iyi dostum çok teşekkür ederim.
inan beni ısırmış olsaydı asla o tepkiyi göstermezdim

Sokakta köpek sürüleri olmamalı ama yetersiz barınaklar varken de köpekler ölüm kamplarına sokulmamalı. 4 gün önce denizde yüzüyor diye bir sahipsiz golden'ı şikayet etmişler, hayvan barınağa girdikten 2 gün sonra parov yüzünden ölüyor. Barınaklar yetersiz, doğru alan oluşmadığı ve ilgilenilmediği içinde hastalıklar diz boyu. Avrupa'da sokakta hayvan bulamazsınız deniyor ama barınakta şiddet, parov vs gibi durumlardan da hayvan ölmez.

Bundan 2 ay önce Malatya'da hastane otoparkında 4 tane köpek tarafından saldırıya uğradım. Akşam 18.00 sularıydı. Acil bölümünden çıkıp durağa doğru gidiyordum ki bir havlama sesi... Soluma bir döndüm 4 tane köpek üstüme doğru koşuyor havlayarak. Her biri 2 metre olmuş, domuz gibi besililerdi. Ağızlarını açmış bildiğin parçalamaya gelmişler beni. Kuduz köpek saldırganlığı olur ya, tam olarak öyle. Etrafımda kendimi koruyabileceğim ne taş var sopa. Gerçi olsa bile zaten köpekleri fark ettiğimde aramızda 3-4 metre mesafe kalmıştı. Çevrede hatta insan bile yoktu. Beni parçalasalar kimsenin ruhu duymazdı. Neyse bunlar beni çevrelemeye çalışmalarına izin vermeden yerimde sabit durdum, yaklaşmaya çalışan köpeğin hafiften üzerine doğru karşı hamle yapıp yere ayaklarımı sertçe vurdum ve olabildiğince sert bir ses tonuyla hoşt diye bağırdım sürekli olarak. Hem korkutmak için, hem de çevrede birisi belki sesimi duyar da taş filan atar diye... Velhasıl kelam 2-3 dakika sürdü bunlar. Hani ben sakinliğimi korudum ve kendimi bu saldırıdan kazasız belasız korudum ama her insan aynı şeyi yapabilir mi? Bunun kadını var, çocuğu var, yaşlısı var, bu durumda sakin kalıp doğru şeyi yapamayacak olanı var... Düşünün hastaneye gidiyorsunuz yahu. O köpekler hala orada bu arada.
Annem köpekler yüzünden akşam yürüyüş için mahallede gezemiyor. Oturduğumuz mahalle de şehrin en sakin ve güzide yerlerinden biri ha...
Köpeklerden kaçarken arabanın/tırın altında kalıp ölen insanlar... Otoyollarda köpeklerin aniden yola fırlamasından yaşanan kazalar sebepli pisi pisine sönen ocaklar... Çocuk parkları deseniz alayı köpekler tarafından işgal edilmiş... Kuduz tehlikesi... Yaydıkları hastalıklar... Velhasıl kelam, sokakta köpek olmaz, olmamalı. Dünyadaki bütün köpekleri toplasanız 1 tane insanın canının değeri etmez ama bazıları ne hikmetse köpek canını insan canından kıymetli görüp insan gibi yaşama talebini canilik olarak filan kabul ediyor. Psikolojik olarak ''unstable'' haldeki yüzde 2'lik kesimi mutlu edeceğiz diye koca bir ülke Hindistan'a döndü. Orda gerçi en azından ineğe tapıyorlar. Sütü var, eti var, derisi var, insanlara saldırmıyor, hastalık yaymıyor... :)

Geçmiş olsun. Köpeklerin bazen neye uyuz olacağı belli olmayabiliyor. Özellikle de tanımadıkları kişilerde. Muhtemelen öyle bir durumdan ötürü de olmuş olabilir. Anlattıklarından yola çıkarak tahmin yürütüyorum çünkü sen sakin kalınca pek bir şey yapmamışlar bir de alanlarına giren ve tanımadıkları kişilere büyük veya küçükte olsa tepkileri olur her zaman.

Ayrıca köpek üzerine geldiğinde sakince köpeğe "hayır" bu kelime (tabi kuduz değil ise) çok işe yarıyor. Tekrar geçmiş olsun.

Uza

Koca ülke 1-2 milyon köpeğin popülasyonunu kontrol altına alıp bunları refah içinde yaşatacak bir düzen kuramadı ya ona yanarım. Bunun ilk tartışmasını yaptığımızda sene 2021'di. 4 sene geçti sen çözüm bul yoksa ceza veririm dışında aksiyon yok.

Ha işte ülkedeki tüm sistem buna benzer işliyor maalesef. Çözülmek istense 5 senede öyle bir çözülürdü ki.

Onun etkisi yüzde 1 filandır maalesef. Sokaktaki köpeklerin yüzde 99'u dümdüz sokak köpeği. Bugün böyle bir problem var, çünkü zamanında önlem alınmadı ve treni kaçırdık. En büyük sebebi sayılar. TR'de 4 ila 10 milyon arasında sokak köpeğinden bahsediliyor. Bir köpek ortalama üç ayda bir 4 yavru doğurur. Bunun matematiğini yapmak zor değil renktaş. Niye saldırıyor sorusuna da öyle felsefi bir yaklaşımla cevap vermek de gerekmiyor. Çünkü hayvandan bahsediyoruz ve bir hayvan dürtüleriyle hareket eder.

Nerede bırakılmıyor ya daha 2 önce lise hocam yazmış facebook'da.

"Ataköy de apartmanımız ın arka otoparkına dün gece pitbul cinsi bir köpek bırakılmış.
Sabah Bakırköy belediyesi ne bildirildi.
Talep oluşturuldu.
Hatta acil denildi.
Hala gelecekler. …..??!!"

Koca ülke 1-2 milyon köpeğin popülasyonunu kontrol altına alıp bunları refah içinde yaşatacak bir düzen kuramadı ya ona yanarım. Bunun ilk tartışmasını yaptığımızda sene 2021'di. 4 sene geçti sen çözüm bul yoksa ceza veririm dışında aksiyon yok.

Ha işte ülkedeki tüm sistem buna benzer işliyor maalesef. Çözülmek istense 5 senede öyle bir çözülürdü ki.
Doğru söze ne denir??
1-Köpek satışı/takası ,besleme vb. için verilmesi kesinlikle kontrol altına alınmalı..[Çocuğunu 2 gün mutlu etmek adına alınan ve 2 günde bıkılan köpek alımları için kesinlikle yaptırım olmalı.En büyük olay burada başlıyor.Köpek satıldığında/verildiğinde takibatı yapılmalı ]
2-Üremeleri kesinlikle kontrol altına alınmalı..
3-Bakım evleri daha bir yaşanılabilir hale getirilmeli ve sokakta 1 tane bile köpek olmaması için tamamı oraya yönlendirilmeli
4-Hayvansever tüm bireyler ellerinden geldiğince bakımevlerinde gönüllü görevliler olmalılar.Bıkmadan usanmadan kaçmadan .
5- Tüm yemek şirketleri/otel /restaurantlar ile koordinasyon kurulup beslenmelerinde sıkıntı yaşanmaması adına adım atılmalı.Çoğu yerde yemekler boşuna çöpe gidiyor.
6- Parklarda köpek sahipleri için ayrı bir alan oluşturulup orada vakit geçirmeleri sağlanmalı.Bizim burada mevcut .Her yerde olmalı.Köpek sahibiyle birlikte olmalı.

Nerede bırakılmıyor ya daha 2 önce lise hocam yazmış facebook'da.

"Ataköy de apartmanımız ın arka otoparkına dün gece pitbul cinsi bir köpek bırakılmış.
Sabah Bakırköy belediyesi ne bildirildi.
Talep oluşturuldu.
Hatta acil denildi.
Hala gelecekler. …..??!!"
Bırakılmıyor demedim. Ana sebebi o değil dedim.

Dumduz sokak kopegi? Nasil ayirdcediyorsun? Konusurken sergiledigi kultur seviyesine gore mi? Polonezkoy , Demircikoy'e git binlerce var cogu cins kopek. Cuvaldizi kendimize batiralim. Evcil hayvan sokakta cogaliyorsa , cikis noktasi sokaga salinmasidir.
4-6 milyon arası köpek sayıları kontrol altına alınabilir rakamlardayken çözüm üretilmediği için değil de millet satın aldığı köpeği dışarı bıraktığı için peydah oldu diye düşünüyorsan istediğin argümana inanabilirsin elbette, senin fikrindir. Ama matematik yalan söylemez. 1 tane köpek dışarı bırakılıyorsa o sırada yalnızca 1 köpek yılda 20'ye yakın yavru yapıyor. Sence hangisi daha fazla problem? Yıllar boyunca katlanarak arttı bu popülasyon ve artmaya da devam edecek.

Kışları ılıman geçen yerlere büyük barınaklar yapacaksın.
Özellikle dişiler kısırlaştırılmalı
Her türlü köpek ticareti yasaklanacak
Sahiplendirme çok sıkı takip edilecek
Bakıcılar sadece kadın olmalı ( daha yufka yürekliler)

Yem olayı da gönüllüler filan orayı mamaya boğar

Geri
Üst Alt