Türkiye Cumhuriyeti Robotodur.
Türkiye´de bazi ezberler vardir... Bazi beyinler o ezberden cikamaz. Karsi cenahin siyasi destekcilerine biatci derler, oysaki kendileri de biatcidir genelde, ama sadece farkli bir cenaha. Ama siyaseten bu olabilir, bagli oldugun bir ideolojin bir partin varsa ona biat edersin. Ekonomistlerin, ve bir ton onlarca Uni bitirmis insanlarin dahi kesin sonuca varamadigi siyaset icinde, insanlarin eger bir ideolojiye bagli iseler, bir konua hakkina yorumlarini etkilemesi normaldir...
Robotlasmanin en keskin örnegi ise, artik kafana islemis bu ezberleri, kutsal bir varligin ayeti gibi artik olur olmaz her yerde kullanmandir.
Mesela biz Futbol taraftariyiz, bizim destekledigimiz Sporcular, yada Hocalar bir Oyun icra ediyorlar. Ve bu oyunun net kazanani oldugu, gibi kaybedeni de vardir... Ve herkes, herzaman kazanani da desteklemez, basarisiz olanlarin da fanlari vardir, bu kulüpler icinde, sahsi sporcu, ve hocalar icinde gecerlidir.
Bir Futbol taraftari olarak bir sahsi desteklemen seni onun fani, hayrani yapabilir, bu gayette dogaldir. Bu isin özü zaten, bu olmasa, kimse bu oyunlari izlemez. Zaten bir sporu birelerini izlemek, onlar ile birlikte sevinmek, birlikte üzülmek icin, heycan yasamak icin izliyoruz.
Mesela Fatih Terim basarilidir, son iki yildir da basarilidir. Bu ben iddia ettigim icin degil, takimi ile iki sezon üst üste diger takimlarinda mücadele ettigi ligde en cok puana ulasip, kupayi kaldirdigi icin basarilidir. Bunu 10 yilda 8 defa icraa etmistir...
Simdi benim bir Galatasaray taraftari olarak bu adama hayranlik duymam, ve sevgi beslemem kadar dogal birsey yoktur. Adam bana basari kazandiriyor, bende onu destekliyorum. Daha iyisi varsa, onu da desteklerim.
Yani biatcilik kelimesinin bir anlami yok. Bir kelimeyi nerede kullanacagina bilmedigin halde dahi, her yerde kullanma ihtiyaci hissediyorsan, bu ülkenin düzeni icinde robotlasmissin demektir. Bugünde bir Tece robotunun bir örnegini gördük.