- 18 Temmuz 2009
- 82.135
- 240.074
- 5.263
Bu da yanlış bir yaklaşımHer zaman en doğru yapılanan, en iyi transferleri yapan, en iyi futbolu oynayan takım başarılı olacaktır diye bir kesinlik yok. Özellikle turnuva tipi organizasyonlarda, günlük form durumundan, eksik ve cezalı olmaya, o gün vurduğunun girmesine kadar bir ton anlık parametre var. Uzun lig maratonunda işin telafisi oluyor ama turnuvada olmuyor işte.
Tabiki en doğruyu yapmaya çalışmak öncelikli olarak en önemlisi fakat bazı küçük görünen detayların da lehte gelişmesi gerekiyor ister istemez.
Hep aynı örneği veriyorum, 96-00 takımı tarihin en 'Avrupalı' en iyi Türk futbol takımıydı ancak UEFA kupasını aldığı yıl da dahil olmak üzere bir kez bile Cl gruplarından çıkamamıştı. Hatta o sene bile son Milan maçının 86. dakikasına 1-2 yenik girmiş ve grubu sonuncu bitirmek üzereydi. Ne olduysa 4 dakikalık sekans lehte gelişti ve maç 3-2 kazanıldı. Sonra adım adım Bologna, Dortmund Mallorca falan derken kendimizi son 4'te bulduk. Son 4'e kaldın mı artık rakip kim olursa olsun farketmiyor. O havaya giriyorsun bir şekilde.
Şimdi Milan maçındaki o 4 dk'lık sekans lehte gelişmese, bugün Ft için bile 'ligi kırıyordu ama Avrupa'da belli bir eşiği aşamadı' diyecektik belki de. Belki de hocanın kariyerinde Fiorentina, Milan olmayacaktı (sadece yerel başarısı olmuş olacağı için).
Bu sene Kiev maçı 3-1'den 3-3 olmasa belki bize yapısal olarak en ters gelebilecek tarzda (genç dinamik) Az ile eşleşmeyecek, ilk 8'e kalacaktık. Oradan bir Glasgow, üzerine bir Lyon ve bir bakmışsın son 4'tesin. Olabilirdi yani. Dünkü finali izleyince ben bunları hissettim açıkçası.
Ya da Az eşleşmesinin ilk ayağında aynı anda Osi, Torr, Sanchez gibi takımın ana omurgasının aynı anda cezalı duruma düşmesinin denk gelmesi, elde stoper kalmadığı için mecburen Lemina yerine Cuesta'nın listeye eklenmesi, takımın saha içi liderinin çapraz koparması vs vs... Bir çok kırılma anı da aleyhte gelişti bu sezon Avrupa serüveninde.
Sürekli ŞLye katılıyorsun, ŞLden tek takım çıkıyor ikinci eleniyor, uefa'ya da kalmıyor
Uefaya kalınan ilk senede aşağı düşüp uefayı alıyorsun orada.
Uefada o sezon yarı final oynayan Leeds ve Arsenal sonraki sene senin gibi ŞLde çeyrek final oynuyor hatta Leeds yarı final oynuyor. O dönemki Uefa ile şu anki kıyaslanamaz zaten.
Bu sene bence uefayı kazanacak hiçbir şey yapmadık, Tottenham'ı yendik evet ama bugün oynayan iki as stoperleri o gün yoktu, üstüne rotasyon yapmışlardı forvette Solanke mümkünken 18lik çocuk oynattılar bir de kırmızı gördü.
O gün iyi futbol oynadık o kadar, Alkmaar'dan 2 maçta 10-15 gol yiyecek maçlar oynadık madalyonun diğer yüzünde. Kiev'e karşı bile skoru tutmayı beceremeyen takımın zaten Avrupa'da bile yeri olması tartışılır.