- 22 Kasım 2008
- 12.063
- 7.584
- 2.568
Göstermiyorlar, evet. Uymama şansı yok, UEFA bir tarafa, bu isimler aynı zamanda birer şirket. Bunlar kendi özel anlaşmaları da olabiliyor, kılıfına uyduruluyor. Çok da dert olacak bir konu değil, dev kulüpler bile bunu bu şekilde yürütüyor, ilk defa olan bir şey değil. Endişenizde bence de haklısınız ama biraz araştırılınca bunun kılıfının bu olduğu yıllardır bilinen bir gerçek.
Luyindama konusunda hem biz hem de karşı taraf tek kelime etmemişken teknik direktörleri ağzından kaçırmıştı aynı Zaniolo'nun açıklamalarına benzer şekilde. Luyindama da yine tamamen ayrılık konusunda vedalaşmıştı taraftarıyla.
Yani bu 2. anlaşma UEFA tarafından bağlayıcılığı olması gereken bir anlaşma değil, şirketlerin kendi arasında yaptığı bir anlaşma olması yeterli. Mesele UEFA'nın bunu bu sezonun giderine yansıtmayacağı bir formül üretilmesi. 2. sözleşme konusu halledilmesi en kolay konu böyle devasa şirketler için.
Zaniolo gitti, açıklamaya göre de en az 27m€ kazanacağız. Bu transferde asıl tartışıp, merak edilmesi gereken konu bonuslar. Umarım gerçekleşmesi kolay bonuslar vardır da 35m€ ve üzeri bir miktara ulaşabilir bu transfer.
1. Az önce de dediğim gibi 1 maç bile şart varsa orada UEFA nasıl bu şartlı opsiyona nasıl dümdüz zorunlu opsiyon gibi yaklaşacak ki hukuki olarak? 1 maç yazalım mesela, 1 maç oynarsa zorunlu olsun diyelim. İkinci anlaşmaya falan gerek olmadan FFP arkasından dolanmış olmadık mı zaten şimdi? Hadi 1 maç çok ekstrem oldu. 10 maç yazalım, 15 maç yazalım ve açıklayalım. İkinci anlaşmaya gerek mi var? FFP arkasından dolanmak için ikinci anlaşma gerekmesi mantığı patlıyor bence bu durumda.
2. Şimdi diyelim 2 anlaşma var. Sen atıyorum A.Villa bu 5m kira parasını ödemezse FIFA'ya falan başvurup paramı ödemediler diyorsun, ona göre yaptırım uygulanıyor di mi? Transfer yasağına kadar giden futbol içi yaptırımlar var. Şirketler arası ikinci anlaşmadaki maddelere uyulmazsa hangi mahkemeye gideceksin? Nasıl yürüyecek o işler? FIFA ben şirketler arasındakine karışmam demez mi? Ya da futbolla alakalı olduğunu kabul ederse az önce de dediğim gibi önceden neden eksik bilgi verdiniz bu transferde deyip iki kulübe de ceza vermesi gerekir. Ben çok ikna olmuyorum o yüzden bu iki ayrı anlaşma mantığına. Luyindama'da ne döndü bilemiyorum. Belki onda da pratikte garanti de olsa bir şart koyduk maddeye. Öylesi daha mantıklı.