Siz istediğiniz kadar "altyapıya yatırım, tesis, oyuncu yetiştirme sonrasında da 20-30'a satarak bütçe yapabilme" hayalleri kurun. Olmaz.
Bu ülkede öncelikle;
çocukken yeterli besleneme sorunu,
buna bağlı olarak gelişen IQ problemi var.
ekonomin iyi oldu bunları hallettin,
o çocukları hakkaniyetle altyapıya seçecek, ahlak, adalet, bilgi ve liyakata sahip insanlara ihtiyacın var,
hadi onu da buldun hallettin ;
o çocukları doğru yetiştirecek, kalorilerine, eğitimlerine, hayatlarına değer katabilecek "eğitime ve yine liyakata sahip" altyapı antrenörlerine, diyet uzmanlarına, psikologlara ve akbille 19-21 yaşına gelene kadar seyahat etmemelerine ihtiyaç var.
es kaza bir mucize oldu bunu da hallettin.
1-2 yıl şampiyon olamayınca ortalığı yıkan zihniyetle baş edemezsin.
Ya bunu da hallettin ; takımdaki genç oyuncuları A takımda dahi oynamadan pazarlayabilecek Menajer sistemi kurmana da ihtiyaç var. Elin adamı 50 milyonla girilen pazarlıktan 95 milyon euro ödeyerek çıkıyor. Sen oyuncunu ederinin yarısına satamıyorsun daha. Hepsini yaptın o pazarlama üstatlarını da katacaksın kulübe.
Hayal kurmamak lazım. u19'da oynayan Iraklı, Suriyeli, Katarlı, Rumen wonderkid bakarsın anca bu saatten sonra. Kur olmuş 18 sistem kuracağız da, satacağız da 20'lere, 30'lara. Mümkün değil.
10 milyon ödül alıyorsun 50 harcıyorsun. Ekonomin iyi olsa alırsın 30 milyon, taraftarın da ete mi para vereyim yoksa formaya mı diye düşünmez. Mis gibi döndürürsün. Herşey birbirine bağlı. Ben kendimi bildim bileli de bu döngü devam ediyor. Bu ülkenin temel problemlerini çözmeden hiç bir sistem tutturamazsın burada. İşte çıkar arada 3-4 çok yetenekli çocuk. Burada yaşamakn bile istemez. Anında defolur gider ucuza. Sen de altyapımdan çıkardım iyi paraya sattım zannedersin.
Borçlanarak, borçlara sürekli takla attırarak başarı kazanma zorunluluğu var. Aksini yaparsan bir anadolu kulübüne dönüşürsün. Eğitimli ve çok zengin yöneticisiniz misal ve sadece şu yazdıklarımı düşünseniz, "altyapı'da müthiş sistem, karlı bir genç potansiyel sistemi yaratacak, sürekli şampiyon olup ucuza yetiştirdiğimizi pahalıya satacak ve kar ede ede CL'yi alacağız" der misiniz? Demezsiniz. Zira tek başınıza bu kadar temel ekonomik, genetik, eğitime dayalı, iş çalışma ahlakına bağlı yapıyı devletlerden başkası kuramayacağını ön görürsünüz.
Arda "ben Atletica Madrid'de öğrendim 4-4-2 oynamayı" demişti. Ülkemizin yetiştirdiği en yüksek bonservisle Barcelona'ya gitmiş topçusuna bakmışlar Atletico'da, "ulan bu daha 4-4-2 oynamayı bilmiyor, peçeteden kendi yetenekleri ile gelişmiş" denilip hızlı kurs vermişler. Sonra da lige değer vermiyorlar. Allah Allah salak olmadıklarından olabilir mi? Yani ırkçılar falan ondan mı değer vermiyorlar yoksa "temel futbol bilgisinden yoksun oyuncu yetiştiriyor bunlar, bakma yetenekli gözüktüklerine, gol attıklarına, hızlarına vs" mi diyorlar. Değerinde teklif veriyor adamlar.
Neyse uzun oldu. Hal bu. Hala hayal kuran renktaşlar görüyorum. Kurmayın boşa. Muhasebe de tutmayın. Keyifle izlenen futbolcular alsınlar, izlerken mutlu olalım gerisi beni ilgilendirmiyor artık. Yaşım itibariyle o hayal kurduğunuz sistemi görmeden öleceğimi de net bir şekilde biliyorum. En az 2 nesil lazım düzelmek için.