Yalniz cezasiyla alakasi yok insanlarin alismasinin. Alismak da degil konu, bilgisizlik daha dogrusu.
Emniyet kemeri, adi üstünde. Insan neden takmaz bunu yahu. Sanirim eskisi kadar yüksek degil Türkiye de kemeri takmayanlarin orani ama ben cok iyi hatirliyorum ben cocukken Türkiye ye tatile geldigimde arabaya binince direkt kemerimi takinca kuzenim falan dalga geciyordu ne diye takiyorsun diye. Ben de güvenlik icin gerekli diyordum, o da kaza olmadigi sürece birsey olmaz diyordu. Kafa yapisi bu iste.
Konu kendi can güvenligin ama yarim saniyelik bir olayi gerceklestirmeye üseniyorsun. Daha emniyet kemerinin önemini bilmeyen kac tane insan var bu ülkede.
Yukarida verdigim örnek cocukluk zamaninda olabilir ama yetisken insanlarin bakis acisi da pek farkli degil acikcasi, "surada iki adimlik yol gidecegiz takmama gerek yok" gibi sacmasapan bahaneler. Neyse takmayanin kendi sorunudur ama bari en azindan coluk cocuga kötü örnek olmasinlar onlarin güvenligini ihmal etmesinler.
"cezasi yüksek o yüzden ben en iyisi takayim" diyeni ben daha hic görmedim hayatimda Avrupa da. Diyen varsa da onun beynine tüküreyim.