Guzel oneri, sene basinda bize yazildiginda alinmasini cok istemistim. Biraz zayif kalabilir ama Fatih hocam gelisimini olumlu etkileyecektir genel anlamda. Cok da ucuza hallederiz. Solak olmasi da avantaj.
Elmander'in defansif forvet oldugu cok belli fmdash. Ben 11-12 sezonundaki oyunu, 12-13 ve 14-15'e cok ustun goruyorum. Hatta bence bu sene basinda ovule ovule bitirilmeyen Tudor sisteminden bile cok daha iyiydi. Acikcasi her ne kadar kendisini sevsem de Sneijder transferi, bir nebze de Burak transferi o sistemi bitirdi.
Neydi o 4-4-2? Hizli, kademe bilgisi yuksek iki stoper, oyunu iki yonlu oynayan iki orta saha, biri daha top kazanmaya yonelik (Melo), biri daha cok arkadan oyun kurmaya (Selcuk), surekli olarak verkac ve pres icin iceri kat eden "wide midfielderlar" (Engin & Colak), onlarin actigi bosluga bindiren bekler (ozellikle Eboue), prese gelen ve sahanin ortasini iyice kalabaliklastiran bir defansif forvet (Elmander) ve bir trequartista (bu konuda katilmayabilirsin ama Necati'ye en iyi bu yakisiyor bence). Top rakipteyken ileride baslayan pres ile topu hemen geri kazanmaya calisan ve bu presi cok iyi yapan bir takimdi. Top bizdeyken stoperler orta sahaya kadar cikmaya calisir, orta sahalarimiz, kanatlarimiz, forvetlerimiz rakip yari sahanin ortasini kalabaliklastirir (2-2-2 seklinde) bekler ise cizgiden bindirirdi. Bu bayagi fazla hucum opsiyonu doguruyordu keza ister verkaclarla ortadan rakibi penetre edebiliyor, ister bindiren beklerden oyunu cizgiye indirip ortaya top cikarabiliyor, ister orta sahadan defans arkasina kosularla rakibin seklini bozabiliyorduk.
Bence bu sistem kesinlikle degismemeliydi. O yaz alinan yanlis hatirlamiyorsam hoca Sneijder yerine Djuricic ve Tadic'i istemisti. Bunlar tam "wide midfielder" oynayacak adamlardi. Burak ise ne defansif forvetti, ne de trequartista.
O sistemi bozmak cok ama cok buyuk bir hataydi, keza Avrupa'da basarili olacaksak ancak o tarz bir sistemle basarili olabiliriz. Klasik 4-2-3-1, 4-3-3 dizilislerine kaliteli oyuncular yerlestirmeye kalkinca butce olarak yarisamiyoruz. Ayrica Fatih hoca pres konusunda cok ozel bir adam. Bu degerlendirilmeli. Dunyada en iyi pres yaptiran hocalardan biri bence.