Türk Savunma Sanayi Genel Başlığı

Ben yukarıdaki mesajı yazdıktan sonra aşağıda linkini verdiğim röportajı gördüm. Hemen hemen benzer fikirlere sahiptim zaten. Resmi ağızdan gelen bu açıklamaya göre,

- Yıldırımhan füzesi için roket motoru, yakıt ve konvansiyonel harp başlığı konusunda istenilen yerlere gelindiğini ve şu anda gövde üzerinde çalışmaların yapıldığını anlıyoruz. Proje bu seviyede ise ilk atış testi dediğim gibi 2027 yılı içinde gerçekleşebilir.

- Turbofan motor projesi içinde her ne kadar adını vermese de üretime mevcut F110 motoru üzerinden gidildiğini, tek kanatlı kristal parçaların üretiminin yapıldığını, kompresör ve sıkıştırma oranları değişimi ile itki gücünün mevcut motor olan F110'dan daha yüksek bir hale getirildiğini anlıyoruz.

Bu gidişle Saha fuarlarının büyüklük ve katılım olarak artık İdef 'ten pek bir farkı kalmayacak. İdef tekli yıllar, Saha çiftli yıllarda yapıldığı için artık her seneye denk gelecek şekilde Türkiye'de savunma sanayi ürünleri için büyük bir fuar yapılmış oluyor.

Aşağıda benim 2 günde haberlerde denk geldiğim fuarda yapılan sözleşmeler var. Azımsanmayacak sayıda.

* SSB-Havelsan arasında Kamikaze yetenekli sürü iha projesi sözleşmesi
* SSB-STM arasında Kamikaze yetenekli sürü iha projesi sözleşmesi
* SSB-Tusaş arasında 20 adet Blok-10 Kaan savaş uçağı tedarik sözleşmesi
* SSB-FNSS arasında ilave ÖMTTZA tedariki için sözleşme
* SSB-FNSS arasında ilave Zaha tedariki için sözleşme
* SSB-Roketsan arasında Taarruzi füze sistemleri ilave seri üretim sözleşmesi
* SSB-Aselsan arasında Hava savunma sistemleri ilave seri üretim sözleşmesi
* SSB-Roketsan arasında Hava savunma sistemleri ilave seri üretim sözleşmesi
* SSB-STM arasında hafif otonom sualtı aracı tedarik sözleşmesi
* SSB-Aselsan arasında Kara ve Deniz KK İHA için 98 adet AF-500 EO/IR kamera sistemi tedarik sözleşmesi
* SSB-Havelsan arasında Dikey iniş kalkışlı küçük iha projesi lojistik destek sözleşmesi
* SSB-JGK arasında 20 adet toma tedarik sözleşmesi
* SSB-Baykar arasında 24 adet yeni nesil TB2T-AI tedarik sözleşmesi
* SSB-MKE arasında KBRN seti tedarik sözleşmesi
* SSB-TUSAŞ arasında Anka-S ilave tedarik sözleşmesi
* SSB-STM arasında Çoklu görev yapabilen insansız uçan sistem teknolojileri geliştirme (Göksancak) projesi sözleşmesi
* SSB-Meteksan arasında İharad projesi sözleşmesi
* SSB-Elektrolan arasında Hançer O-İka 1 seri üretim sözleşmesi

* Aselsan-Endonezya PT Republik arasında İda araçları faydalı yükleri ve görev kritik haberleşme sistemlerine ait sözleşme
* MKE-Macaristan HT Division arasında Tolga YHSS entegrasyon anlaşması
* Baykar-Endonezya PT Republik arasında 12+48 adet Kızılelma insansız savaş uçağı ihracat sözleşmesi
* Tusaş-GE arasında Hürjet programı için F404 motor tedarik sözleşmesi
* SARSILMAZ-İspanya EM&E arasında 7.62 mm ve 12.7 mm makineli tüfek ihracat sözleşmesi

* MKE-Asfat arasında 4 adet ADKG için 76 mm deniz topu tedarik sözleşmesi
* Tei-Tusaş arasında 100 adet PD-170 turbo dizel uçak motoru sözleşmesi
* Tusaş-Armelsan arasında Gökbey helikopterleri için Orkun 2053 daldırma sonarı tedarik sözleşmesi
* TRMOTOR-TUSAŞ-İDAK-HARPAX-ANOVA-ALP HAVACILIK-TAC-PCS arasında TF35000 motor alt sistemleri sözleşmesi
* ROKETSAN-TUBİTAK UZAY arasında uzay teknolojileri alanında işbirliği sözleşmesi
* ROKETSAN-ALTINAY SAVUNMA arasında akya torpidosu için alt yapı sistem tedarik sözleşmesi
* Havelsan-Tekatron arasında iş birliği sözleşmesi
* Aspilsan-Skydagger/Teknopark İstanbul/Javdes/Radarsan arasında FPV kamikaze dron proje sözleşmesi

Ben yukarıdaki mesajı yazdıktan sonra aşağıda linkini verdiğim röportajı gördüm. Hemen hemen benzer fikirlere sahiptim zaten. Resmi ağızdan gelen bu açıklamaya göre,

- Yıldırımhan füzesi için roket motoru, yakıt ve konvansiyonel harp başlığı konusunda istenilen yerlere gelindiğini ve şu anda gövde üzerinde çalışmaların yapıldığını anlıyoruz. Proje bu seviyede ise ilk atış testi dediğim gibi 2027 yılı içinde gerçekleşebilir.

- Turbofan motor projesi içinde her ne kadar adını vermese de üretime mevcut F110 motoru üzerinden gidildiğini, tek kanatlı kristal parçaların üretiminin yapıldığını, kompresör ve sıkıştırma oranları değişimi ile itki gücünün mevcut motor olan F110'dan daha yüksek bir hale getirildiğini anlıyoruz.

Kadına tek soru sorulmuş envantere ne zaman girecek diye, cevap harici herşeyi soylemis

Uçak motoru ekibinin başında deli dehşet bi adam var. Akşit hoca vardı kanal 7de çıkardı görmüşsünüzdür illa ki onun oğluymuş. Hiç belemezdim ama fena bi adam

Kadına tek soru sorulmuş envantere ne zaman girecek diye, cevap harici herşeyi soylemis

Bence envantere hiç girmeyecek. Zihni sinir projesi gibi bir şey.

Bu ABD kongresine GE firması üzerinden lobi yapılması için izlenen bir yol diye düşünüyorum.

Eğer siz F110 motorunu vermezseniz biz bir şekilde vidasına kadar bildiğimiz bu motoru kopyalayacağız ve TF-35000 gelene kadar iyi kötü idare edeceğiz diye göstermek istemişler. Saha'da her ne kadar eğitim uçağı olsa da Hürjet için F404 motor tedarik sözleşmesi GE ile imzalandı. Büyük ihtimal ile Blok 10 ve Blok 20 Kaan'lar içinde F110 motor sözleşmesi eninde sonunda imzalanacaktır. Blok 30 ile de Tf-35000 devreye girecektir.

Zaten asıl saçmaladıkları yer 42.000 libre konusu oldu. Üstüne Yıldırımhan'ın o saçma sapan hazırlanmış videosu da gelince doğal olarak insanlar tepki verdiler. O broşürde 42.000 libre yerine 30.000 libre yazsaydı, üstüne Yıldırımhan için o video hiç paylaşılmasaydı bugün Savunma Sanayi çevresinden bu kadar tepki de gelmezdi. Yılların GE firması F110'un yeni motorlarında bile 30.000 libreyi geçememişken kopyası olarak sunulan motorun 42.000 libre olarak açıklanması talihsizlik diyelim.

Bu arada ben MSB'nın dediği gibi bu motorun prototipinin yapıldığını düşünüyorum. Mock-up ya da her ne kadar inanılmaz derece F110'a benzese de o şekilde F110'nun bir kopyasını getirip koyduklarını düşünmüyorum. İnsanlar bu motor için tek kanatlı kristaller nerede üretildi diye sormuşlar. Tei, TF-35000 için şu anda bu tarz parçaları üretebiliyor zaten. Geçen Nisan'da Mahmut Ekşi çok yakında Tf-35000 motorun ilk ateşleme testine başlayacağını açıkladı. Demek ki TF-35000 için tek kanatlı kristaller üretildi. Bir şekilde bu motora ait prototip içinde üretilmiş olabilir. Sonuçta Tei dışarıdaki müşterilerden nasıl başka siparişler alıp üretim yapıyorsa MSB siparişi üzerine F110 motor kopyası içinde üretmiş olabilir. GE ortağı iken bu üretim etik olur mu konusu var. Ama Savunma Sanayi işinde çok etik olayına takılamamak lazım. Adamlar güya S400 aldık diye parasını ödediğimiz F35'i bize vermez iken elinde S400 olan Hindistan'a F35 teklif ediyorlardı. Etik işi hikaye yani. Bu yüzden üretim konusuna çok takılmıyorum.

Ama dediğim gibi 42.000 libre yazısı garip olmuş.

Hikaye mi anlatiyor gerçek mi? Bilen arkadaşlar, bu motor olayının milyonda bir gerçek olma ihtimali var mı?

Hikaye mi anlatiyor gerçek mi? Bilen arkadaşlar, bu motor olayının milyonda bir gerçek olma ihtimali var mı?

Hocam izlemedim ama bu arkadaş abartılı videolar yapıyor. Yalnız hali hazırda motorlar konusunda ilerleme var sanırım. Kritik bileşenlerin üretimini yapabiliyoruz galiba. Geçen kristal bilmem ne üretimini yaptıklarını açıklamışlardı

Hocam izlemedim ama bu arkadaş abartılı videolar yapıyor. Yalnız hali hazırda motorlar konusunda ilerleme var sanırım. Kritik bileşenlerin üretimini yapabiliyoruz galiba. Geçen kristal bilmem ne üretimini yaptıklarını açıklamışlardı
Ondan bahsediyor, motorun da Kaan için yapıldığını, 6 adet test motorunun tamam olduğunu ve testler tamamlandığı için seri üretime kısa sürede baslanilacagini soyluyor. 42.000 libre diyor, ilk ciktiginda füze motoru vs denmişti, şimdi Kaan için deniyor. Garip geldi. Normalde savunma sanayisi videolar icin propoganda aracı mantığında olduğundan izlemezdim ama zaten yaptığımız bir şeydi bu teknoloji, şimdi Kaan için geliştirdik dediği için merak ettim. Füze motoru dediklerinde daha mantıklı gelmişti.

Ondan bahsediyor, motorun da Kaan için yapıldığını, 6 adet test motorunun tamam olduğunu ve testler tamamlandığı için seri üretime kısa sürede baslanilacagini soyluyor. 42.000 libre diyor, ilk ciktiginda füze motoru vs denmişti, şimdi Kaan için deniyor. Garip geldi. Normalde savunma sanayisi videolar icin propoganda aracı mantığında olduğundan izlemezdim ama zaten yaptığımız bir şeydi bu teknoloji, şimdi Kaan için geliştirdik dediği için merak ettim. Füze motoru dediklerinde daha mantıklı gelmişti.
Hocam şahsen o şekilde bir füze motoru hiç görmedim ben. Varsa da bilmiyorum. Bence biz uçak motoru konusunda f110'nun ciğerine kadar biliyoruz. Artık bahsettikleri kritik bilesenleri üretme becerinizi kazandiksak patır patır motor üretilir. Finansman biz halktan vergiler ile gayet iyi şekilde saglaniyor

Hocam şahsen o şekilde bir füze motoru hiç görmedim ben. Varsa da bilmiyorum. Bence biz uçak motoru konusunda f110'nun ciğerine kadar biliyoruz. Artık bahsettikleri kritik bilesenleri üretme becerinizi kazandiksak patır patır motor üretilir. Finansman biz halktan vergiler ile gayet iyi şekilde saglaniyor
Ben uçak motoru da görmediğim için sordum zaten Ufuktan😄 çok teşekkür ederim bilgiler icin

Geri
Üst Alt