Hala vakti olanlar, genç olanlar "Yazılım" üzerine okusunlar veya kendilerini o konuda geliştirsinler. İngilizce de mutlaka öğrenmeniz gerekiyor. Ben 5 yıla yakın yurt dışında 3 farklı ülkede yaşamış biri olarak sizi 2 konuda temin edebilirim ; bu ülkede 2.sınıf vatandaş olduğunuzu anlayacaksınız ve başka bir ülkede yaşamak gerçekten zor olacak. Bunun simitle, çayla alakası yok. İşsizlik sadece bu ülkede değil her ülkede mevcut ve insanlar iş bulabilmek için sürekli kendilerini geliştirmek veya fark yaratmak durumundalar.
1-2 kişi birleşip ESTONYA'da bir Start-up kurup, orada çalışma izni alabilirsiniz. Avrupa ülkeleri içinde bu noktada en kolay şirket kurulabilen ülke sanırım. Estonya vatandaşı biriyle ortaklık kurmanız da mümkün. Prosedürler için Türkiye'deki danışmanlık şirketlerine para ödemenizi tavsiye etmem. Avusturya'da, yok Malta'da sizin adınıza şirket kuruyoruz vs. hiç girmeyin. Gerekirse dil bilen bir arkadaşınızı alın gidin, gittiğiniz yerdeki bir avukatla, danışmanla, aracı firma ile bu işleri konuşun. Türklerle iş yapmamaya bu noktadan başlarsınız, alışmanız adına da iyi olur.
Ankara Anlaşması ile yine bir proje hazırlayarak İngiltere'de şirket kurabilirsiniz. Anlaşma sebebiyle oturma izni ve vize sorununuz olmuyor. Brexit yüzünden bu anlaşmanın 1-2 yol sonra geçerliliği yitirilecek gibi bir şey de okumuştum. Son fırsatlar sanırım. Araştırabilirsiniz.
Uzakdoğu'ya gidip Türkiye'de bir aracı/arkadaşınız ile çalışarak ülkeye ürün satabilirsiniz.
Ukrayna'ya gidip ülkemize kereste / gübre ihracatı yapabilirsiniz. Pezevenk de olabilirsiniz tabi. Şartlar müsait
Rusya'da şirket kurup tekstil ürünleri aracılığı yapabilirsiniz. Rus vatandaşı bulmanız lazım ve şirketin %49'una sahip olabilirsiniz. Rüşvet de vereceksiniz zaten o Allah'ın emri.
Gönül isterdi ki ülkemizde emeğinizle ürettiğiniz bir ürünü mikro ihracatçı olarak yurt dışına satabilin, global marketlerde rekabete girin ve dolar/euro üzerinden çok da güzel para kazanıp ülkeye de döviz sokun ancak PAYPAL kullanmak yasak olduğu için tek seçeneğiniz 3 paraya Tayyip bey ve çevresindeki arkadaşlarına satmak. Bi deneyin onu da. Bıyıklarınız müsaitse 10-15 yıla trilyonlarınız olabilir. Gemicikler alır istediğiniz yere gidersiniz.
Neyse son olarak ; geri dönmeksizin kaçak / mülteci olarak istediğiniz ülkeye gidebilirsiniz aslında. Bunun için en kolay yol ;
findacrew.net // The World's largest international online Boat & Crew network sitesinde bir profil oluşturup Türkiye'den ABD'ye gidecek bir teknede yol boyunca çalışmak. Limana varıldığında yüzerek karaya çıkabilirsiniz. Florida'da yolda kimliğinizi soracak birileri olmayacaktır diye düşünüyorum. Sakalı kesip gidin tabi.

ABD'ye ya da herhangi bir başka ülkeye girdikten sonra da paranız kadar adamsınız. Kaçak göçmen olarak çalışabilir, Trump karşıtları, Meksikalı yoldaşlarınız ile dost olarak kalma ve yaşama işinizi sağlamlaştırabilirsiniz. İlk etapta boktan işlerde çalışacağınızı söylememe gerek yoktur herhalde. Las Vegas'ta bir restorantta iş bulan arkadaşım Bodrum'dan Villa almıştı 2 yılda. Bulaşıkçıydı.
Emekliliğe hak kazandıysanız Uruguay'da oturma izninizi hemen alabilirsiniz. Misler gibi de yaşarsınız.
Bir delilik anım için sakladığım son bilgi yatırım tavsiyesi değildir. Yolda yakalanınca yok efendim GSC'de okudum, beni oradaki CEM yönlendirdi falan beni ilgilendirmez.

Tavsiye değil fikirdir. Hukuki olarak yanlıştır. Sizin sorumluluğunuzdadır.
Yurtdışında yaşayan ve buna rağmen ağlayan insanları da takmayın çok. Tek çok çalışanın onlar olmadığını, para kazanabilmek için 6 gününün 15-16 esnek saatini bir çırpıda verecek milyonlarca insanın olduğu ülkeden biraz uzaklar uzun zamandır. Onlar da eziyet çekiyorlar oralarda ancak buradaki çalışma hayatına, koşullarına, insanlarına 1 ay katlanamazlar. Ondan hep geri dönmeyişleri.
Ünlü bir düşünürün dediği gibi ; Hicrette hayır vardır. ya da burada memur olacağına git Amerika'da sosis sat. Hangisi uyuyorsa artık.