Türkiye'den Göç Etme ve Yurtdışında İş İmkanları

bazıları ayakkabı meselesini hala anlamamış o bir parça. adeta buzdağının görünen küçük kısmından bir kare. bir empati kurayım mesela gittim almanya'ya .
* sabah kalktım kahvaltı yapacağım ne yesem ? markete girdim reyonda bir sürü yabancı şey. damağım yabancı. kimisi de yasak .
* kılığım kıyafetim farklı . onlara adapte olamıyorum .
* espirilerimiz farklı gülmek problem
* geleneklerimiz farklı . bayramlar dini zamanlar özel günler ....
* yıllar geçmiş çocugum olmuş her geçen gün her yönüyle onlara benziyor kızın oğlun olmadık şeyler yaşıyor
* etine kemiğine sinmiş şeyler bas bas özlemini körüklüyor mesela simidi zeytini özlüyorsun
* konuşmaya konuşmaya türkçeyi unuttuğunun farkına varıyorsun
* seneler geçiyor hele duygusalsan ne türksün ne gavur ortaya karışık kıvamında olmuşsun
* saatlerce günlerce konuştuğun adam senin türk oldugunu duyar duymaz basıyor tekmeyi. çünkü sen ya dönerci ya kebabçı ya kaçakçısın . yırt kendini para etmiyor. istisnalar önemsizdir.

velhasıl oranın kültürünü içselleştirmek öyle basit değil. para araba özgürlük vs gidenlerin çoğu mutsuz . dönemiyor da .
ha seven gelmem dönmem diyen yok mu ? vardır tabi. meselenin siyasetle alakası yok

@Rahmi Y. Aslan

Bu argumanlara karsi cikar misin?

Kimsenin vatan sevgisini sorgulamadım ki zaten, hayatta yapmayacağım bir şeydir bu. Yurtdışına gitmek isteyenlere ve/veya gurbetçi olup Türkiye'ye dönmeyenlere de bir şey söylediğim yok. Tamamen kişisel tercihtir her iki karara da 3. şahıslara saygı duymakdan başka bir şey düşmez. Benim itiraz ettiğim veya sevmediğim olay, tam tabiriyle borazanı öttürüp gereğini yapmamak. Ulan madem yanıp tutuşuyorsun, yurtdışına gitmek isteyenlere dolaylı yoldan laf sokuyorsun ama atıyorum Almanya'daki rahatından ödün vermek istemiyorsun dolayısıyla Türkiye'ye dönmüyorsun.

Gelisi güzel yazdigin icin, seni alintiladim senin lafi oraya getirmedigini biliyorum, ama buralarda olay safhane gurbetcilere karsi bir genellemeye dogru getiriliyor bazen.

Böyle bir dünya yok kardeşim kimse kusura bakmasın yani bunun adı kuru sıkı atmaktır boş konuşmaktır. Bir insan hem gurbetçi olup hem gurbette yaşayıp ülkesini sevebilir tabiki bunun aksini söylemek kimsenin haddi de hakkı da değil, bu başka konu. Hatta daha da öteye geçeyim, bu gibi insanlar Türkiye'ye dönmesin zaten aksine bulundukları ülkede önemli derecede sermaye sahibi olup lobileşsin Türkiye'ye dönmesinden bin kat daha büyük katkı sağlar.

Zaten bir cok Türk bunun pesinde, ama burada da iyicene bir bölünme, bir cekememiz söz konusu. 20-30 sene öncesi gibi degil.

Vay arkadaş adam Türkiye'den kurtulmak istiyorum demiş politikanın gözüne vurmuşsunuz. :)

Arkadaşım bu ülkeden kurtulmak çok basit. Pasaport alıyorsun bir sınır kapısından çıkıyorsun ve bir daha geri dönmüyorsun. :) uğurlar ola...

Bence Türkiye'ye ve ortamına lanet ya da şükür etmek yerine durumu analiz etmek daha doğru.

Türkiye'de hak-hukuk-adalet yok. Liyakatı sallayan yok. Eğitim 2-3 üniversite hariç çok kötü. Sosyal imkanlar kısıtlı olsa da mevcut lakin asıl problem sosyal olmaya iten bir anlayışın olmayışı ülkenin %90'ında. Yani ülke gençliğinin aktivite anlayışı kafeye oturup nargile, çay, sigara içmek. Daha yaşlıları da tv karşısında pinekliyor.

Üçüncü havalimanı inşaatında yaşananları incelerseniz devletin-hükümetin ve özel sektörün insan hayatına verdiği değeri de anlayabilirsiniz. 2016 yılından itibaren avrupa insan hakları mahkemesinde en çok tazminat ödemeye mahkum edilen ülkeyiz(hava alanındakiler yok burada). Ifade özgürlüğü yok, her türlü baskı da mevcut.

Bunlar elimizdeki doneler. Şimdi özellikle devletle alakalı işlerde, ihalelerde torpil-kayırma döndüğünü biliyoruz. O halde sınavdan 99 alıp yerinize 60 alan kişi yerleştirildiğinde hayal kırıklığına uğramanız anlamsız. Muhalifseniz tabii. Bu coğrafya böyle. Eğer baştan ayağa yozlaşmış bu düzeni değiştirmek gibi ulvi bir görev edinmediyseniz kendinize, yapabileceğiniz pek bir şey yok. Kızının cinayetinin araştırılmasını istediği için akıl hastanesine gönderilen babaların olduğu bir ülke burası, hatırlayın.

Zaten aslında adalet denilen soyut kavram doğada mevcut değil(Insanın adalete dair bir arayışının olması bu durumu değiştirmez). Izole alanlarda kısıtlı sayıda denekle yapılan gözlemler olsa da bunu genele yaymak mümkün değil. Bana göre kapitalizmin bu kadar iyi işlemesinin sebebi, doğadan alışık olduğumuz hayat tarzını yansıtıyor olması. Binlerce yıl boyunca o kurallara gore oynamışız oyunu. Sana vermeyeceği şeyleri yani adaleti, eşitliği vaat etmiyor. Biz de böyle bir düzende yaşıyoruz. Bir an önce bu gerçegi kabullenmek hayatınızı kolaylaştıracaktır.

Nasıl ki afganistanda doğan bir adamın bizim için standart olan bazı kaynaklara ulaşması için çok daha fazla efor sarf etmesi gerekiyorsa, bizim de bir avrupalı ya da amerikaliyla aynı standarta ulaşmak için çok daha fazlasını yapmamız lazım. Onlarla eşit şartlarda değiliz, yarışa baya geriden başladık. Bırakın amerikalıyı komşu çocuğuyla dahi eşit şartlarda değildiniz.

Yani isyan etmek yerine enerjinizi yeniden başka şeyler denemek için harcayabilirsiniz. Çünkü üzülmek/hayal kırıklığına uğramak/isyan etmek hiç bir işe yaramayacak sizi moral/motivasyon olarak geriye düşürmek dışında. Şanssızdım, hakkım yendi gibi argümanlar da aynı şekilde anlamsızdır. Herhangi bir çözüm donesi içermez.

Eved.
Katılıyorum, çoğu tespit doğru her ne kadar herkesin dilinde olsa da gitmek oldukça zor, imkan olsa cesaret lazım, cesaret olsa maddi imkan lazım vs.

Ancak kendi şansını yaratmanın ötesine geçti durum çünkü sorgulayan bir bireyin bu ülkede huzurlu olabilmesi için çok fazla şeye göz yumması lazım, alışmadık mı buna da alıştık ama bazen insana fazla geliyor. Onu da geçtim insanların yüksek yüzdesi mutsuz, keyif almıyorlar ve yaratıcılıktan iyice uzak, sadece nefes alan organizmalara dönüşüyorlar, keyif aldıklara her şeye karışılıyor vs vs vs saymakla bitmeyecek negatif yön var.

Hani durup neyle savaşabilirsin, bu bence çok ütopik.

evde oturup oranızı buranızı büyütmeyin
hayat güzel
yarın ilk iş çıkın ve işlere başvurun milyon tane iş var

yeteneğinizi bulun
bu ülkede yapamayacağınız hiçbir şey yok
imkanınız var ortadoğu ülkesi değiliz

ağlamayalım

Nokta koymamissin ceylan

Anliyorum ki sistemin issiz biraktigi genclerden ve turkiye gerceklerinden bir hayli uzaksin
Henüz bu yaz mezun oldum ve diplomamı almadım. 6 aydır ücretsiz staj yapıyorum. Çünkü maaş almayı haketmediğimi düşünüyorum. Üniversitelerden mezun olan o gençler kusura bakmayın bir bok bilmiyor. Ben bir şeyler öğrenebilmek için 6 ay kölelik yapıyorsam herkes yapacak. Bu arada hiçbir yerde dayım yok. Gittim köpek gibi sabah akşam kendime bir şeyler katabileceğim bir yer aradım. Ama benimle birlikte olanların çoğu kılını kıpırdatmadı. 2 ay sonra da iş bulamıyoruz diye ağlayacaklar. İşte sistemin işsiz bıraktığı gençler bunlar nokta

Hocam bilirsin ben Almanya da yaşıyorum, Türkiye de niye bu kadar üniversite mezunu var anlamıyorum. Çok üniversite = çok mezun düşüncesi kesinlikle yanlış bir zihniyet, çünkü üniversite mezunluğunu sıradanlaştırıyor bu. Bu yüzden de insanları 2-3 üniversite okumaya itiyor iş bulamadıkları için. Üniversite okumanın bir özelliği kalmamış bence Türkiye de, şahsi görüşüm.

Bir örnek vereyim benim kuzenim anestizi bölümünü okudu üniversite de. Almanya da bunun için üniversite okumaya gerek yok, 3 sene meslek okuluna gidiyorsun paralel olarak da çalışıyorsun blok halinde. Aynısı hemşirelik banka çalışanı için falan da geçerli. Anestezi okuyacağını söylediğinde şaşırmıştım bunun için üniversite ye mi gidiliyor diye.

Ek olarak sizde BÜT diye birşey vardı sanırım sınavları geçemeyince. Zamanında benim üniversite (RWTH Aachen) de mesela bir ders için 3 yazılı sınav hakkın oluyordu, eğer bir dersten 3 defa kalırsan son şans olarak sözlü ye giriyorsun. Onu geçemezsen o dersi (atıyorum mesela Matematik) içeren bir bölümü okuyamıyorsun bir daha tüm Almanya da. Benim Türkiye de kaç tanıdığım bu BÜT denen şeyle kendini kurtarıyordu sınavlarda. Burada ise 2 arkadaşım zamanında 3 defa dersten kalıp sözlüyü geçemeyince başka bir bölümü okumak zorunda kalmışlardı. Türkiye de bir sınava kaç kere girilebiliyor bir fikrim yok ama bu Bütünleme olayı bizde yok kesinlikle.

sent via GSC

Üniversitelerde o dersi iceren bölümü bir daha okuyamiyorsun ama yüksekokullarda yani FH'larda pek sorun olmuyor. Kontenjan sorunu yoksa aliyorlar diye duymustum. Tabi Türkiye'de her ota b.ka bölüm acmislar. Almanya'da bankacilik icin degil, cöpcülük icin bile 2 senelik meslek var. Bina temizlikcisi meslegini bile okuyabiliyorsun. Hic kimse mesleksiz kalmasin diye burada bir sürü meslek icat ettiler.

Sadece kendi halinde, huzur icinde yasamak isteyen insanlara tavsiye.

@Rahmi Y. Aslan

Bu argumanlara karsi cikar misin?
Cikmam adam ne guzel ifade etmis. Inanirmisin kanka ben buraya geleli 3 hafta oldu birkere yuzum gulmedi kahkaha atmadim. Istanbulda ne guzel egleniyordum anasini satayim. Doguma buyume Danimarka ama ben hala adopte olamadim. Su okulu bitirip devam edecegim hayatima. Bizimkinlerde yavas yavas bu fikiri benimsemeyi basladi hatta Izmir'den ev bakiyorlar.

hocam nasıl alınıyor başka ülkenin vatandaşlığı ben doğuştan çift vatandaşım da bilmiyorum
Oncelikle calisma iznini aldiktan sonra ulkelerin kendi belirledigi sureleri doldurman gerek. Finlandiya da 5 yil bu mesela. Sonra temiz bir adli sicil kaydin olmasi gerek. Son olarak da dil yeterlilik kursunu gecmen gerekiyor. Sonra aliyorsun :)

Henüz bu yaz mezun oldum ve diplomamı almadım. 6 aydır ücretsiz staj yapıyorum. Çünkü maaş almayı haketmediğimi düşünüyorum. Üniversitelerden mezun olan o gençler kusura bakmayın bir bok bilmiyor. Ben bir şeyler öğrenebilmek için 6 ay kölelik yapıyorsam herkes yapacak. Bu arada hiçbir yerde dayım yok. Gittim köpek gibi sabah akşam kendime bir şeyler katabileceğim bir yer aradım. Ama benimle birlikte olanların çoğu kılını kıpırdatmadı. 2 ay sonra da iş bulamıyoruz diye ağlayacaklar. İşte sistemin işsiz bıraktığı gençler bunlar nokta
6 ay ücretsiz staj yapmak bir gereklilik değildir, bunu yaptın diye her şeyi çözdüğünü sanman eğer her konuda süreklilik haline gelmiş bir düşünceyse, bu fazla özgüven çokça sömürülmene ve farklı olumsuz sonuçlara gebe olacaktır.

Ha herkes aylarca ücretsiz staj yapsa yine 10 mezundan 3ü iş bulacak, çünkü ülke üretmiyor, tüketiyor.

Ülkenin bu halde olmasının nedeni sen ve senin gibiler kusura bakma

Ya mesela din meselesi benden cok uzak hatta bilen bilir dinsizin tekiyim domuz eti bile yerim cokta seyimde degil, camii'nin sesini ozluyormuyum garip bir sekilde ozluyorum. 6 ay Istanbul'da yasadim dibimde camii - gunde bes kere yeter artik okumaaaagh demeyi bile ozluyorum. Sanirim soylenmek turkun en ozel temelidir.

Bak yine nokta koymamissin ceylan

Maas almadan calisman senin hatan olmus

2 hafta once mezun oldum calisacagim sirkete gayet de katki saglayabilecek bir muhendisim. Sadece bir kere mulakata girdim onda da is sartlarini begenmedigim icin kabul etmedim. Istedigim is cikana kadar da kabul etmeyi planlamiyorum.

Son 1 aydaki is arama tecrubemde gordugum ilanlardaki satir baslarini yazayim;

-ihaleye yazilacak muhendis araniyor, sadece diplomasi kullanilacaktir (Linkedin ilani)

-santiyede calismak uzere muhendis ya da tekniker araniyor (Ilanlarin yarisi bu sekilde )

-her ilana 1000-1500 arasinda basvuru geliyor ve genelde 1 kisi aliniyor

-haftada ortalama 1 ya da 2 yeni ilan aciliyor

Sadece bu sene yuzlerce mezun verdigin ve kontenjanlari YOK'e yaptigin baskiyla her yil artirdigin bir sektor icin boylesine kotu bir tablo ise elbette insanlara yansimis durumda. Calisma sansini hic elde edememis olanlarin linkedindeki yakarislarini gorebilirsin.

Boyle dusunmen gercekten yazik, ucretsiz calisiyorum dedin, sigortan vardir umarim.

Yazik.

Ya mesela din meselesi benden cok uzak hatta bilen bilir dinsizin tekiyim domuz eti bile yerim cokta seyimde degil, camii'nin sesini ozluyormuyum garip bir sekilde ozluyorum. 6 ay Istanbul'da yasadim dibimde camii - gunde bes kere yeter artik okumaaaagh demeyi bile ozluyorum. Sanirim soylenmek turkun en ozel temelidir.

günah bizden gitti

f800x450-79399_130845_0.jpg

türkiyede kalın kendinizi keşfedin ortalık fırsat kaynıyor diyenler de çıkın gidin kendinizi kurtarın diyenler de tamamen ütopik şeylerden bahsediyorlar

tıpkı almancı arkadaşlarımızın gelmeyin bok gibi burası diyenlerle orada herşey mükemmelmiş gibi davrananların da gerçeklikten uzak olduğu gibi

türkiyede asıl sorun bir arkadaşın daha önce yazdığı gibi maddiyattan önce manevi

sürekli ızdırap çekiyorsun, yaya geçidi ihalinden ızdırap çekiyorsun, trafik kurallarına uymayanlar için ızdırap çekiyorsun, seni anlamayan nesiller için ızdırap çekiyorsun, tvyi açtığında gördüğün saçmalıklardan ızdırap çekiyorsun

hangi görüşte olduğunun önemi de yok büyük oranda ama 15-30 yaş arası için bu çok fazla

ama yurtdışında da otomatik olarak insanlar sana iş ve aş vermediği gibi saygıda duymuyorlar

nasıl gittiğin, nereye gittiğin, şansının yaver gidip gitmemesi de çok önemli bunkara da hazırlıklı olmak lazım

şu almancıların araba filan muhabbetlerine de dahil olmak isteyip kimseyi kırmak istemem ama türkiyede aileler çocuklarını sanayiye verme işini neredeyse tamamen bırakmışken birçok almancının çocuğu yüksek öğrenim görmeden 13-14 yaşından itibaren eve para getiren 50 metre kare yerde 5-6 kişi yaşıyan ve eve 3-4 kişinin para getirmesiyle oluşan para ve 1 aylık için çekilen kredilerle türkiyede lüks gösterişli izin yapan binlerce insandan da oluştuğunu görmek lazım

almancıların çocukalrını işe verdiği yaşlarda türkiyede aileler çocuklarına artık kıyamıyor meela ( mutlaka çocuk işçilik de vardır benzer ailelerden bahsediyorum)

daha fazla uzatıp insanları kırmak istemem de işim gereği almanyayı da içeren doğu avrupa seyahatlerim var, işi türkiyede kurdum şimdi italyada geçici ikametteyim ikisini de görüyorum

türkiyede akıllı ve vicdanlı adamın herşeyden önce iç huzurla yaşaması çok zor kabul ediyorum, kafayı yemiş bir sürü araında yaşamış hissi veriyor ülke

ama dünyanın birçok yeri de özellikle yabancı isen sana cennet olmuyor hemen

Geri
Üst Alt