6 Şubat 2023 Türkiye Depremi #1

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Bu cnnturkteki ne mal adam ya, tecrübe diyor bunun adına. Püh sizin kalıbınıza ya. Neyin tecrübesi ya! İnsanların canı kimsenin tecrübesi olamaz! İyicene azıttı medyada.

Devletin şu aşamada savunulacak bir yanı yok. Kötülemek bile yetmez. Bu canların katili devletin başındakilerdir. Yıllardır %80 oy aldıkları yerlere doğru düzgün yol yapamamış insanlardır. Hatay'da "Duble yol yaptık" diye övündükleri otoyolların ortadak ikiye bölündüğünü, yine Hatay'da övünerek yaptıkları havalimanının kullanılamaz halde olduğunu görüyoruz. Çünkü pisti çatladı. Sırf bu yüzden insanlar ölüyor. Devleti suçlamayacağız da kimi suçlayacağız? İnsanlar bu kinini, öfkesini kime kusacak? Heder oldu canlar. Bu durumda devlet savunulmaz.
Savunacak ne kaldı ki? Her an bu ölçüde deprem olacağını bile bile göz yumanı, binlerce insanı bu duruma düşüreni nasıl savunmamızı bekliyorsunuz?

Özellikle benim gibi fazlaca empati yapan, hele de klostrofobisi olanlar, enkazda sıkışan insanlara dair görüntüleri izlemesin. Yorgunluktan tükendim, uyumak istiyorum, o insanların halı canlanıyor zihnimde, nefes açlığı ve ellerimde uyuşma hissediyorum, uyumak ne mümkün!..

Allah yardımcıları olsun, benzerini ve beterini yaşatmasın, amin...

Mehmet Şimşek o paralarla yol yaptıklarını açıklamıştı.

O yollar da çatladı. İşte Türkiye!

Deprem kuşağında yaşıyoruz bu konuda devletin her zaman her şartta A-B-C-D planları olması lazım sonuçta yaz mevsiminde olabildiği gibi kış mevsiminde de yaşanabiliyor depremin saati, zamanı ve yeri olmaz geldiği zaman direk organize olunup yardım seviyesi maksimuma çıkar. Her şart için her bölge için iş makinaları, insan gücü, hava ulaşımını her türlü planlaması lazım şu an 24 saat olmak üzere çok büyük zaman kaybedildi enkaz altında olanlar için en önemlisi ilk 48 saattir ondan sonra ne yazık ki yaşam umutları azalır hava şartlarını düşünürsek bu süre daha da düşük olacaktır. Bu yaşanan büyük bir afet 10 şehri birden etkiledi ama insan gücünün azlığını açıklamaya hiçbir şey yetmez.

Dün bu saatlerde deprem olduğunda en geç sabah 8-9 gibi insan gücünü maksimum seviyeye çıkması lazımdı aynı şekilde çevre illerden son sürat iş makinaları desteği gerekiyordu. Yol süreleri ve kış şartlarını hesaba katarsak en geç 10 saat içinde iş makinası sayısı x3, x4 hatta x5 olmalıydı. Organizasyon ne kadar iyi olursa o kadar çok hayat kurtulacağı ortamda 1 günü boşa attık belki kurtulan sayısı x2 hatta x3 olabilirdi.

Verimli çalışamadığım gibi işten sonra tüm akşam twitter ve haberleri dolaştım. Moralim çok bozuk. İnsanlar orada soğukta kurtarılmayı beklerken ben burada kalın yorganlı yatakta tek başıma uyuma imkanına sahibim...

Enkaz altında doğumdan sonra anne hayata gözlerini yumarken bir kaç dakika önce hayata merhaba diyen bebek kurtarılıyor.

Mucize ve dram.

Suriye...

Sabahtan beri takip ediyorum sinirden başım dönüyor.1-2 yaşında binalar yıkılmış birsürü bunu belediyede onaylayan bunu yapan müteahhitlere yine birşey yapılmaz çünkü çürümüşüz ahlak olarak bitmişiz.
Sadece onlarla da kalmaması lazım binaya iskan alındıktan sonra belediyelerin düzenli aralıklarla binalardaki kolon-kiriş sistemlerini kontrol etmesi gerekiyor bir çok ticari zemin katların kolonlarını sırf dükkan genişlesin diye kesen insanlar var. Denetleme olmayınca bir gece depremde bina komple göçüyor.

1992 - Erzincan depremi'nden cok kisa bir sure once tasinmistik Aydin'a, ama ilk buyuk duygusal ve psikolojik yikimi yasadim o cocuk halimle.. Tasinmistik, geride biraktigim arkadaslari, ogretmenim (adini dahi hatirlamiyorum artik..) ve kedicigimiz...
1999 - Marmara depremi.. Akrabalarimi kaybettim. Evsiz kalan akrabalarim icin annem - babam ve kiz kardesim (bebek) beni Aydin'da birakip yardima gittiler. 3 hafta onlarsiz komsumuzda her gece haberleri takip ederek ara sira olsa da anne-baba ile konusarak okuluma devam ettim

Simdi bu.. Arada elbette Van depremi gibi diger depremler oldu ama bu baska.. Artik, gurbetteyim, oralarda herhangi bir direk yakin akrabam yok ama iste gecmis, ogrendiklerimiz, acilarimiz... Simdi iki cocugum var ve surada koltuktan dusseler insanin akli gidiyorken, millet enkaz altinda cocugu icin elleri kanarcasina kaziyor su soguk altinda.. Az once forumdan bir renkdasimiz yazdi.. Hekimlik mi yapsam, ailemi mi dusunsem diye... Buyuk empati istiyor bu ikilem.. Kolay degil.. Devletin, Ankara disinda nasil zaaflarinin ne derece oldugunu da gormus olduk kaldi ki zaaf denmese bile organizasyon eksikligi cok buyuk. Bunlari haketmiyor bu millet. Sadece hatali/bilincsiz ya da cikari ugruna oy kullanmasi bile bunlari hakettigini gostermiyor.

Son düzenleme:
1992 - Erzincan depremi'nden kisa sure once tasindim ama ilk buyuk duygusal ve psikolojik yikimi yasadim.. Taisnmistik geride biraktigim arkadaslari, ogretmenim (adini dahi hatirlamiyorum artik..) ve kedicigimiz...
1999 - Marmara depremi.. Akrabalarimi kaybettim. Evsiz kalan akrabalarim icin annem - babam ve kiz kardesim (bebek) beni Aydin'da birakip yardima gittiler. 3 hafta onlarsiz komsumuzda her gece haberleri takip ederek ara sira olsa da anne-baba ile konusarak okuluma devam ettim

Simdi bu.. Arada elbette Van depremi gibi diger depremler oldu ama bu baska.. Artik, gurbetteyim, oralarda herhangi bir direk yakin akrabam yok ama iste gecmis, ogrendiklerimiz, acilarimiz... Simdi iki cocugum var, surada koltuktan dusseler insanin akli gidiyorken, millet enkaz altinda cocugu icin elleri kanarcasina kaziyor su soguk altinda.. Az once forumdan bir renkdasimiz yazdi.. Hekimlik mi yapsam, ailemi mi dusunsem diye... Buyuk empati istiyor.. Kolay degil.. Devletin, Ankara disinda nasil zaaflarinin oldugunu da gormus olduk kaldi ki zaaf denmese bile organizasyon eksikligi cok buyuk. Bunlari haketmiyor bu millet. Sadece hatali/bilincsiz ya da cikari ugruna oy kullanmasi bile bunlari hakettigini gostermiyor.
Edirne'den Hakkari'ye kadar tüm il, ilçe ve köy, kasaba, en ufak yerleşim yeri bile didik didik edilmeli ve mezar yerleri (hurda binaların alayı) tespit edilip ivedilikle kentsel dönüşüme sokulmalı... 3 milyon liraya satışa çıkarılan dairenin bulunduğu apartman komple çökmüş mesela. Bu ahlaksızlıktır...

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri
Üst Alt