Atatürk’ün Ezan ve Kur’an-ı Kerim Hakkındaki Fikir ve Düşünceleri

ataturk islam inancinin mensubu degildir. islam inanci dogmatik doktrinleri geregi laiklige/sekulerizme musade etmeyen somurgeci bir yapi, anlasilmasi gereken de bundan otesi degil. yani ataturk teist mi ateist mi degil mevzu, fakat ulkenin 200 yili askin sekulerlesme surecinde muhtemelen en onemli yere sahip sahsiyetin durusunun da dogru bilinmesi hayriniza olacaktir diye dusunmekteyim. bununla beraber ortadaki kanitlar dogrultusunda sahsi kanaatim ataturk'un kesin olarak teist olmadigi yonunde, bunu da bir anektod olarak not duseyim.

Son düzenleme:
islamı bilmeden islamdan çıkmışsın haberin yok ...ayet : senin dinin sana benim dinim bana (kafirun suresi )
islam laikliğin zirve dinidir. tabi laikliğin de tanımını yapmak lazım . bazılarının anladığı istediği gibi laiklik serbestlik maskesi adı altında dinsizlik olmamalıdır. asıl laiklik hoşgörüdür . kaldı ki kurumlar laik olabilir ama insan laik olamaz insanın inancı vardır . dinsiz insan bile hiçliğe inanıyor . aslında laiklik müdahale edilmemek demektir .

asırlardır islamla yönetilen osmanlı kimsenin dinine ilişmemiş fitneciler savaş çıkarıp arkadan vuranlar hariç hiçbir gayri müslime dokunmamıştır .

Untitled_1_copy.png

Mustafa Kemal: Evet Karabekir, arap oğlunun (haşa Peygamberimizin) yavelerini (saçmalıklarını / yalanlarını) Türk oğullarına öğretmek için Kur’ân’ı Türkçeye tercüme ettireceğim. Ve böylece de okutacağım. Ta ki budalalık edip de aldanmakta devam etmesinler…
Kazım Karabekir Anlatıyor - Uğur Mumcu - sayfa : 159
Ooo en sevdigim geyik,Elmalinin tefsiri gunumuzde dahi islam alimleri tarafindan kusursuz olarak nitelendirilir ki uzerine bir tefsir yok su anda demekki Elmalili Atayi sabote etmis tefsiriyle :)

islamı bilmeden islamdan çıkmışsın haberin yok

superb

...ayet : senin dinin sana benim dinim bana (kafirun suresi )

ilkokullu argumanlariyla geleceksen hic tartismayalim huh devran kara m8, nie gelmis o ayet ne zaman gelmis bilion mu? kuran'dan ayet cimbizlayip one surme devri kapanali baya oldu, bilgine. bununla beraber kuran kronolojisi hususunda bir halt bilmedigi halde atip tutmaktan geri durmayan muselman profili cizmek suretiynen haklilik iddiasinda bulunulmasi alisik oldugum bir manzara, bunu da not dusmek isterim

islam laikliğin zirve dinidir.

sana laikligin ne olduguna dair yanlis bilgi vermisler bnc.

laiklik serbestlik maskesi adı altında dinsizlik olmamalıdır.

lol

asıl laiklik hoşgörüdür . kaldı ki kurumlar laik olabilir ama insan laik olamaz insanın inancı vardır . dinsiz insan bile hiçliğe inanıyor . aslında laiklik müdahale edilmemek demektir .

asırlardır islamla yönetilen osmanlı kimsenin dinine ilişmemiş fitneciler savaş çıkarıp arkadan vuranlar hariç hiçbir gayri müslime dokunmamıştır .

daha fazla abuklamaman umidiynen

Son düzenleme:
dinde zorlama yoktur ( bakara - 256. ayet )
laiklik asıl manada budur işte...

Türk Dil Kurumu resmi sitesinden alıntıdır.

Sanmak kelimesinin anlamı :
Bir şeyin olma veya olmama ihtimalini kabul etmekle birlikte, olabileceğine daha çok inanmak,
(İnanmak) Şimdi, video da yer alan cümleyi şimdi tekrar okuyalım.
Fakat bu prensipleri, gökten indiğine inanılan kitapların "dogmalarıyla" (vurgu bu kelimeye yapılmış)
asla bir tutmamalıdır.

Aslında sadece bu cümleden yola çıkarak, kimse Atatürk'ün dini görüşüne bence kanıt sunamaz.

Asıl konuya geri dönersek ;
Atatürk'ün din konusundaki görüşleri, sadece ve sadece kendisini ilgilendirir.
Beni ilgilendiren nokta ise ;
Atatürk'ün kurduğu Cumhuriyet sayesinde, özgürce inancımı yaşayabiliyorum ve
yaptırdığı Türkçe Kuran çevirisiyle, inancımı anadilimde okuyarak anlayabiliyorum.

Son düzenleme:
islam inanci dogmatik doktrinleri geregi laiklige/sekulerizme musade etmeyen somurgeci bir yapi,

Asla,

İslam ; insan yaşamında gözetmen gereken özellikleri sana anlatır.
Adalet, saygı, hoşgörü, kibirlenmemek, çalmamak, öldürmemek, vb.....
Ama bunu hangi yönetim şekliyle yapacağını sana diretmez.
İster Cumhuriyet şekliyle yap, ister Krallık'la...

Ben bunu Metro Haritalarına benzetiyorum.
Uğrayacağı durak isimlerini yazar, ama iki durak arasını çizgi ile gösterir.
Sana bırakır.

Asla,

İslam ; insan yaşamında gözetmen gereken özellikleri sana anlatır.
Adalet, saygı, hoşgörü, kibirlenmemek, çalmamak, öldürmemek, vb.....
Ama bunu hangi yönetim şekliyle yapacağını sana diretmez.
İster Cumhuriyet şekliyle yap, ister Krallık'la...

Ben bunu Metro Haritalarına benzetiyorum.
Uğrayacağı durak isimlerini yazar, ama iki durak arasını çizgi ile gösterir.
Sana bırakır.

tartisma islam hakkinda m8, sihizm degil

Atatürk´ün hangi dine mensup oldugu tartisma konusu, ancak Islamin olmadigi ortada. Kendi aciklamalari, hatta el yazilari var. Yillarca bu gercekler, devlet sansürü ile gizlendi.

Adem. Bugün Ayasofya'nın Müze kararı altındaki Atatürk imzasının sahte olduğu tartışılıyor. Bunu Türk Tarih kurumu başkanı söylüyor. Bence sen Din mevzusuna fazla girme. Giriyorsan da emin konuşmaktan kaçınarak gir.

Adem. Bugün Ayasofya'nın Müze kararı altındaki Atatürk imzasının sahte olduğu tartışılıyor. Bunu Türk Tarih kurumu başkanı söylüyor. Bence sen Din mevzusuna fazla girme. Giriyorsan da emin konuşmaktan kaçınarak gir.

Atatürk gibi din ile ilgili görüslerini bu kadar net bir sekilde belirtmis bir Lider, cok ender görülmüstür Dünya tarihinde. Bunun benzerini, kendisi Ateist olan tarihci Ayse Hür söylüyor. Ayni sekilde Atatürk´ü seven, Can Dündar´da belgeler ile aynisini kanitlamistir. Ve bunlar genellik ile premier Kaynaklar... Ayni sekilde Mustafa Kemal Atatürk´ün bir cok yabanci yazar ve konsolos ile de aktarilmis konusmalari var bunlari acikca belirttigi belgenlenmis ve raflarda duran. Kendi el yazilari, ve piyasaya sürdügü kitaplar zaten olayin cilegi.

Senin dinin sana benim dinim bana safsatasi

Muhammed'in hayatinda iki donem vardir. Medine ve mekke donemi. Bu iki donem aslinda Kuran'i da Mekke ayetleri ve Medine ayetleri olarak ikiye bolmustur.
Muhammed'in (self-proclaimed) yani kendi kendini peygamber ilan ettigi ilk yillarda parmakla sayilacak kadar muridi vardi. Esi, bir iki kolesi, yakin arkadasi vs. Yanlsi hatirlamiyorsam ilk 8 senelik peygamberlik seruveninde Mekke'de bir duzine insandan baska kimseyi kendine inandiramamistir. Hemde tum muslumanlarin bildigi uzere Muhammed'in halk tarafindan sozde(!) Muhammed-ul emin, yani "cok cok cok guvenilir bir kisi" olarak bilinmesine ragmen. Biraz dusunebilen bir insan bile bu Muhammed-ul emin zirvaliginin uydurma oldugunu gorebilir. Halk tarafindan cok guvenilir ve cok cok sevilen bir insanin 8 senelik peygamberlik hayatinda bir duzineden cok cok insani kendisine inadirmasi gerekirdi. Ustelik Mekkelilerin Muhamed'i guvenilir bir kisi olarak gormedigini, tam tersine baska turlu biri olarak gordugunu ben degil, Kuran'in ta kendisi soylemektedir;

Hicr 6. "Ey kendisine Zikir (Kur'an) indirilen kimse! Sen mutlaka delisin!"​

Oyle ki Muhammed'in kendisini gucsuz, kimse tarafindan tinlanmayan bir peygamber oldugunu hissettigi yillarda cebinden cikardigi ayetleride kendi ruh hali ile orantili, boynu bukukler modunda senin dinin sana benin dinim bana turundedir. Bakti ki Mekke de kendisine ekmek yok, solugu medine'de alir. hemde kendisine inananlarida yaninda "zorla" goturerek. Muslumanlar Mekke'li musluman halkin surekli baski gorduklerini ve o yuzden Medine'ye goc etmeye zorlandiklarini soylereler ama oysa ki isin gercek yuzu asla boyle degildir. Muhammed kendisiyle gelmek istemeyen muslumanlari cehennem ve olum tehditleriyle zorlamistir. bakiniz bu ayette kult lideri Muhammed malini, evini vs birakip gelmek istemeyenlere ne gibi guzel(!) sozler sarfetmektedir;

Nisa
89. Arzu ettiler ki kendilerinin küfre saptıkları gibi siz de sapasınız da beraber olasınız. Bu sebeple, onlar Allah yolunda hicret edinceye kadar içlerinden dost edinmeyin. Eğer bundan yüz çevirirlerse onları yakalayın ve bulduğunuz yerde öldürün. Onlardan ne bir dost edinin, ne de bir yardımcı.​

Dusunun. Ortada cok kotu bir zulm var. Muslumanlarin bugun anlattiklari hicret masallarina gore Mekke'liler muslumanlarin hayatlarini zindana cevirmisler ve Muhammed kurtarici oldugu icin bu insanlari medine'ye goturmek istiyor. Gitmek istemeyenleri ise "olumle" tehdit ediyor. Ortada donen duzembazligi gormemek icin bir insanin musluman olmasi yeterli. Cunku muslumanlarin kalpleri allaha acik ve akla mantiga kapalidir.

Bu konu hakkinda tartismak isteyen bir muslumanla sadece kurani referans gostererek detayli bir sekilde tartismak isterim. Ornegin ustte Devran Kara arkadasimiz "islamı bilmeden islamdan çıkmışsın haberin yok " demis. belli ki kendisi Islam'i cok iyi biliyor. tartismayi kabul ederse forumun tartisma bolumunde Islam. Kuarn ve Muhammed'i en ince ayrintisina kadar tartisabiliriz.

Senin dinin sana benim dinim bana safsatasi

Muhammed'in hayatinda iki donem vardir. Medine ve mekke donemi. Bu iki donem aslinda Kuran'i da Mekke ayetleri ve Medine ayetleri olarak ikiye bolmustur.
Muhammed'in (self-proclaimed) yani kendi kendini peygamber ilan ettigi ilk yillarda parmakla sayilacak kadar muridi vardi. Esi, bir iki kolesi, yakin arkadasi vs. Yanlsi hatirlamiyorsam ilk 8 senelik peygamberlik seruveninde Mekke'de bir duzine insandan baska kimseyi kendine inandiramamistir. Hemde tum muslumanlarin bildigi uzere Muhammed'in halk tarafindan sozde(!) Muhammed-ul emin, yani "cok cok cok guvenilir bir kisi" olarak bilinmesine ragmen. Biraz dusunebilen bir insan bile bu Muhammed-ul emin zirvaliginin uydurma oldugunu gorebilir. Halk tarafindan cok guvenilir ve cok cok sevilen bir insanin 8 senelik peygamberlik hayatinda bir duzineden cok cok insani kendisine inadirmasi gerekirdi. Ustelik Mekkelilerin Muhamed'i guvenilir bir kisi olarak gormedigini, tam tersine baska turlu biri olarak gordugunu ben degil, Kuran'in ta kendisi soylemektedir;
Hicr 6. "Ey kendisine Zikir (Kur'an) indirilen kimse! Sen mutlaka delisin!"​

Oyle ki Muhammed'in kendisini gucsuz, kimse tarafindan tinlanmayan bir peygamber oldugunu hissettigi yillarda cebinden cikardigi ayetleride kendi ruh hali ile orantili, boynu bukukler modunda senin dinin sana benin dinim bana turundedir. Bakti ki Mekke de kendisine ekmek yok, solugu medine'de alir. hemde kendisine inananlarida yaninda "zorla" goturerek. Muslumanlar Mekke'li musluman halkin surekli baski gorduklerini ve o yuzden Medine'ye goc etmeye zorlandiklarini soylereler ama oysa ki isin gercek yuzu asla boyle degildir. Muhammed kendisiyle gelmek istemeyen muslumanlari cehennem ve olum tehditleriyle zorlamistir. bakiniz bu ayette kult lideri Muhammed malini, evini vs birakip gelmek istemeyenlere ne gibi guzel(!) sozler sarfetmektedir;
Nisa
89. Arzu ettiler ki kendilerinin küfre saptıkları gibi siz de sapasınız da beraber olasınız. Bu sebeple, onlar Allah yolunda hicret edinceye kadar içlerinden dost edinmeyin. Eğer bundan yüz çevirirlerse onları yakalayın ve bulduğunuz yerde öldürün. Onlardan ne bir dost edinin, ne de bir yardımcı.​

Dusunun. Ortada cok kotu bir zulm var. Muslumanlarin bugun anlattiklari hicret masallarina gore Mekke'liler muslumanlarin hayatlarini zindana cevirmisler ve Muhammed kurtarici oldugu icin bu insanlari medine'ye goturmek istiyor. Gitmek istemeyenleri ise "olumle" tehdit ediyor. Ortada donen duzembazligi gormemek icin bir insanin musluman olmasi yeterli. Cunku muslumanlarin kalpleri allaha acik ve akla mantiga kapalidir.

Bu konu hakkinda tartismak isteyen bir muslumanla sadece kurani referans gostererek detayli bir sekilde tartismak isterim. Ornegin ustte Devran Kara arkadasimiz "islamı bilmeden islamdan çıkmışsın haberin yok " demis. belli ki kendisi Islam'i cok iyi biliyor. tartismayi kabul ederse forumun tartisma bolumunde Islam. Kuarn ve Muhammed'i en ince ayrintisina kadar tartisabiliriz.

hicr sürenin başka ayetini okudun mu acaba ?

hicr suresi 4.ayet--Biz, hiçbir memleketi herhalde bilinen bir yazısı olmaksızın helak etmedik.
hicr suresi 5.ayet---Hiçbir ümmet, ecelini ne geçebilir ve ne de geciktirebilirler
hicr suresi 6.ayet---Dediler ki: «Ey kendisine kitâb indirilen (zât), mutlak ve mutlak sen bir mecnunsun»!
hicr suresi 7.ayet --Eğer sen sâdıklardan isen bize melekleri getirmeli değil misin?»
hicr suresi 8.ayet---Biz melekleri ancak hak ile indiririz ve o zaman (münkirlerin) kendilerine bir mühlet verilmiş olmazlar.

Şimdi ateistliğine bir lafım yok olamaz her görüşe saygı duymak zorundayız adam olsan yeterde,kendi görüşünü doğru çıkarmak için okuduğu şeyin ne olduğunu bilmeyen öncesini sonrasını araştırmayan art niyetli biriyle kim niye tartışsın ? Diğer yazdıklarını zaten okuma gereği duymadım

hicr sürenin başka ayetini okudun mu acaba ?

hicr suresi 4.ayet--Biz, hiçbir memleketi herhalde bilinen bir yazısı olmaksızın helak etmedik.
hicr suresi 5.ayet---Hiçbir ümmet, ecelini ne geçebilir ve ne de geciktirebilirler
hicr suresi 6.ayet---Dediler ki: «Ey kendisine kitâb indirilen (zât), mutlak ve mutlak sen bir mecnunsun»!
hicr suresi 7.ayet --Eğer sen sâdıklardan isen bize melekleri getirmeli değil misin?»
hicr suresi 8.ayet---Biz melekleri ancak hak ile indiririz ve o zaman (münkirlerin) kendilerine bir mühlet verilmiş olmazlar.

Şimdi ateistliğine bir lafım yok olamaz her görüşe saygı duymak zorundayız adam olsan yeterde,kendi görüşünü doğru çıkarmak için okuduğu şeyin ne olduğunu bilmeyen öncesini sonrasını araştırmayan art niyetli biriyle kim niye tartışsın ? Diğer yazdıklarını zaten okuma gereği duymadım

Yazdigin zirvaliklar Mekkelilerin Muhammed'i deli sandiklari gercegini degistirmiyor. Cok guvenilen ve her zaman halk tarafindan efendiligi, durustlugu ile taninan bir insanin yine ayni halk tarafindan deli olarak gorulmesini hic mi tarafsiz bir gozle kendi kafanda sorgulayamiyorsun?
Ornegin Adnan Oktarin deli oldugunu ve sahtekar oldugunu bugun dunya uzerinde herkes gorebilir. Tek bir grup haric ve o da kendisine suursuzca inanan muridleri. Bu durumda sen bir musluman olarak hangi taraftasin, bunu da kendi iradenle dusunebilirsin.

Yazdigin zirvaliklar Mekkelilerin Muhammed'i deli sandiklari gercegini degistirmiyor. Cok guvenilen ve her zaman halk tarafindan efendiligi, durustlugu ile taninan bir insanin yine ayni halk tarafindan deli olarak gorulmesini hic mi tarafsiz bir gozle kendi kafanda sorgulayamiyorsun?
Ornegin Adnan Oktarin deli oldugunu ve sahtekar oldugunu bugun dunya uzerinde herkes gorebilir. Tek bir grup haric ve o da kendisine suursuzca inanan muridleri. Bu durumda sen bir musluman olarak hangi taraftasin, bunu da kendi iradenle dusunebilirsin.
Okuduğunu anlamama sorunsalı. Okuduğun ayette toplum tarafından Hz Muhammedin deli görülen bir şahıs olduğunu nasıl çıkarabildin?
Sen kendine kitap indiğini söylüyorsun o zaman sen delisin, deniliyor basbaya. Yani toplumda deli olarak tanınan biri değil, kendisine kitap indiğini belirttikten sonra verilen bir tepki.

Kimsenin kimseye deli dediği yok onu uydurmuşsun zaten ayrıca ilk üç yıl 30 civarında kişi varmış müslüman zaten kimse inkar etmiyor çünkü anlatmamış adam sonra gelen ayet bu

hicr 94...."Sana emrolunan şeyi açıkca ortaya koy, müşriklere aldırma

Sonra daha hızlı çoğalıyor zaten araştırırsan bulursun neyse ya senin daha neye karşı olduğundan haberin yok ordan burdan seçip keyfine göre yorumluyosun takıl kafana göre

Okuduğunu anlamama sorunsalı. Okuduğun ayette toplum tarafından Hz Muhammedin deli görülen bir şahıs olduğunu nasıl çıkarabildin?
Sen kendine kitap indiğini söylüyorsun o zaman sen delisin, deniliyor basbaya. Yani toplumda deli olarak tanınan biri değil, kendisine kitap indiğini belirttikten sonra verilen bir tepki.

Belliki sen gayet iyi anliyorsun.
Mekkeli hallin muhammedi deli sandigini kuran bile tasdiklerken neyin savunmasini yapiyorsunuz?

Ustelik kurartici! muhammedin kendosiyle medineye gelmek istemeyen muslumanlari olumle tehdit etmesine neden hir iki cift lafiniz olmaz? Takildiginiz nokta deli sozu mu?

Kimsenin kimseye deli dediği yok onu uydurmuşsun zaten ayrıca ilk üç yıl 30 civarında kişi varmış müslüman zaten kimse inkar etmiyor çünkü anlatmamış adam sonra gelen ayet bu

hicr 94...."Sana emrolunan şeyi açıkca ortaya koy, müşriklere aldırma

Sonra daha hızlı çoğalıyor zaten araştırırsan bulursun neyse ya senin daha neye karşı olduğundan haberin yok ordan burdan seçip keyfine göre yorumluyosun takıl kafana göre

Arastirmadigimi nerden anladin?

Bak sana veya herhangi bir muslumana bir firsat. Veyahut iki uc kisi islami bilen arkadaslar toplanin beraber tartisalim. Son bi kac aydir bircok muslumana aynen bu sekil tartisma davetinde bulundum ama hepiniz kopyala yapistir muslumani oldugunuz icin tartismak istemiyorsunuz. Gelin madem benim arastirmadigima kanaat getirdiniz, aydinlatin beni. hemde sonucta ahlaksiz dinsiz bir kafiri musluman yapmak gibi sevapta isleyeceksiniz. Benimse sizi kendime inandirmakla elime gecen hic bir seyim yok.

Geri
Üst Alt