ateizm

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
neyse sevgili renkdaşlarım bu konu çok uzar sadece hepinizi seviyorum ben :) sevmediklerim dengetör ve yönetim :) akşam gene ortak noktada buluşacağız merak etmeyin maçtan sonra :)

Çok küçük bir araştırmayla öğrenebilirsin konuyu.
Eklemeler olduğuna göre bunun cevabı açıktır.
Biraz tarafsız olmak yeterli. Ben ezelden inanmayan biri değilim, bunların geç farkına vardım.
Sorgulamak biraz cesaret istiyor.

Öğrenirim.

Sadece, bence temel bir yanlış yapılıyor.

Sadece öldür kelimesine bakan birinin tamam yakaladım edasıyla okumayı bırakması,
o ayeti açıklayan başka ayetteki eğer saldırırlarsa açıklamasını kaçırması gibi.
Kendiniz açıklamayın, ben size açıklayacağım diyor Kuran.

Gerisini okumayan mantık hatası var diyor, okuyan yok diyor.
Herkesin fikrine Respect.

Son düzenleme:
oruc gecesi sex yapamayinca dellenen mumin guruhunu sakinlestirmek amaciynan 'inmis' ayetten bir kesit:

Çok yüzeysel bir bakış. :)

Kuran'ın evrensel olarak bir görevi var.
Öncelikle din adına tüm hurafe ve saçmalıkları yıkmak.
İkinci görevi ise, yıktıklarını yeniden doğru şekilde inşa etmek.
Bu yaklaşımı, birçok noktada görmekteyiz.
Çünkü, maalesef, indirilen din, saptırılmaktadır.

Bir iki örnek vereceksek,
Allah yoruldu diyen yahudilere, tüm evreni yaratmak ona güç gelmez ayeti inmiştir.
Allah çocuk edindi diyen hristiyanlara, Allah çocuk edinmemiştir ayeti inmiştir.
Allah'ın dostları var diyen müslümanlara, Allah acizlik olarak dost edinmemiştir ayeti inmiştir.
Liste uzar gider.

Bu anlamda ;
İslam bir iddiayı da yıkmak istemiştir.
Din, sadece öteki dünyaya göre yaşanır. (bugünkü rahipler gibi)

Bu anlamda ;
bu konu, Kuran'da ısrarla ve sistematik olarak işlenir.

Örneğin ;
Sadece bu dünya diyen insanlara, hayır sadece öteki dünya denmemiştir.
Dengeli olarak, hem bu dünya, hem ahirete göre yaşayın denmiştir.

Bakara (2:200-201)
.............................
İnsanlardan öylesi vardır ki : "Rabb'imiz bize dünyada ver." derler. Onun ahirette nasibi yoktur.
Onlardan öylesi de vardır ki : "Rabb'imiz bize dünyada da iyilik ver, Ahirette de iyilik ver."
.............................

Veya Fatiha suresi gibi.
Sanki sure, ortadan ikiye ayrılarak, ilk yarısı ahirete, ikinci yarısı bu dünyaya ayrılmıştır.
(kırmızı işaretlediklerim bu dünya için, mavi işaretlediklerim ahiret için)

Fatiha (1: 1-7)
(1) Rahman ve Rahim Allah'ın adıyla.
(2) Hamd/Büyük Övgü, Kainatın Efendisi Allah'adır/Allah'a mahsustur.
(3) Rahman'dır. Rahim'dir O.
(4) Din Günü'nün sahibi/yöneticisidir O.
(5) Yalnız, Sana ibadet ederiz ve
yalnız Sen'den yardım dileriz.
(6) Dosdoğru yola yönelt bizi.
(7) Kendilerine nimet verdiklerinin yoluna, Üzerlerine gazap dökülmemişlerin yoluna.
Karanlık/şaşkınlığa saplanmamışların yoluna.

Bunlar hatırladıklarımdan birkaçı,

Aynı saptırmalar oruçta da vardı, mutlaka,
Günlerce yemeden içmeden yapanlar. Eşinden uzak duranlar.
Bu anlamda, Kuran, doğru şekilde yasak getirdi.
Yani, bardağa ters tarafından bakarak, serbest bıraktı anlamında bakarsanız,
insan zaten isterse her şekilde kusur bulacağı için, bu yorumu normal karşıladım.

Bu anlamda da,
sadece dine kapanın, elinizi eteğinizi bu dünyadan çekin diyenlere karşıdır bu Kitap.
İşte bu yüzden Evrensel'dir.

Çok yüzeysel bir bakış. :)

Kuran'ın evrensel olarak bir görevi var.

yoo

kuran'in boyle bir iddiasi yok, binaenaleyh, kuran, evrenin varligindan habersizdir.

Öncelikle din adına tüm hurafe ve saçmalıkları yıkmak.
İkinci görevi ise, yıktıklarını yeniden doğru şekilde inşa etmek.
Bu yaklaşımı, birçok noktada görmekteyiz.
Çünkü, maalesef, indirilen din, saptırılmaktadır.

indirilen mi
Untitled_1_copy.png

Bir iki örnek vereceksek,
Allah yoruldu diyen yahudilere, tüm evreni yaratmak ona güç gelmez ayeti inmiştir.
Allah çocuk edindi diyen hristiyanlara, Allah çocuk edinmemiştir ayeti inmiştir.
Allah'ın dostları var diyen müslümanlara, Allah acizlik olarak dost edinmemiştir ayeti inmiştir.
Liste uzar gider.

1.si muhammed'in fantazisidir
2.si diger tanrilarin hukumranligini yikmak adina, politik bir soylemdir
3.su, nereden cikardin bilemiyorum. ornegin ibrahim kuran'a gore allahin dostudur, fakat gercek dunyada, ibrahim diye bir karakter yasamamistir, rigveda'dan calinti olan bir takim ibrani teolojisi ogelerinin kureys dejenerasyonudur.

Bu anlamda ;
İslam bir iddiayı da yıkmak istemiştir.
Din, sadece öteki dünyaya göre yaşanır. (bugünkü rahipler gibi)

no idea what that means. islam, sadece ticaret, savas, ve ganimet dini olarak, orgut politikasi temelinde turemistir. bir bakima, selefi ve wahablarin islami, gercek islamdir. sonradan dahil edilen sufizm vs ogelerinin ise orijinal islam ile bir ilisigi yoktur, bu ogeler, sadece din simsarlari tarafindan islama mal edilmistir.

sizin islam olarak bildiginiz, dogup buyudugunuz turkiye'de, ataturk'un yontagelmis oldugu bir tur inanistir, sosyo kulturel kimliktir. binaenaleyh, inandiginiz seyin islamin orijinal yapisiynan alakadar olmadigini herhangi bir arab, yahud arastirmaci bilmektedir.

Bu anlamda ;
bu konu, Kuran'da ısrarla ve sistematik olarak işlenir.

Örneğin ;
Sadece bu dünya diyen insanlara, hayır sadece öteki dünya denmemiştir.
Dengeli olarak, hem bu dünya, hem ahirete göre yaşayın denmiştir.

devesever col arablarinin ne dedigi pek umrum degil tbf

Aynı saptırmalar oruçta da vardı, mutlaka,
Günlerce yemeden içmeden yapanlar. Eşinden uzak duranlar.
Bu anlamda, Kuran, doğru şekilde yasak getirdi.

demagojiynen nereye varabilirsin?

ayet ortada, "inis" sebebi ortada. evrenin sozde yaraticisi allahin bu hususta col "muminlerine" gosterdigi hassasiyeti, herhangi bir mevzuda orgutten olmayanlara gostermemesi karaktersizlik degil mi?

Allah'ın ve O'nun Resûl'ünün haram ettiğini haram etmeyenlerle ve hak dîni, dîn edinmeyenlerle, onlar küçük düşüp, cizyeyi elleriyle verinceye kadar savaşın.

adam savastiran tanri olur mu? serhan aktas dosd. hak dini din edinmeyenlermis. millet mecbur mu din edinmeye yaw? kaldi ki, boyle bir siyasetin donemsel ve lokal olusu, seni hic dusunceye sevketmiyor mu? allah diye birinin elciligi iddiasindaki kisinin safsatalarini bu dunyada var olmus kac insan isitmistir tahmini? ne evrenselliginden bahsetmektesin?

Yani, bardağa ters tarafından bakarak, serbest bıraktı anlamında bakarsanız,
insan zaten isterse her şekilde kusur bulacağı için, bu yorumu normal karşıladım.

ben seninle kuran uzerinden, yani anlayabilecegin duzeyde tartisiyorum. yoksa herhangi bir felsefi birikimin olsa, zaten kuran ya da herhangi teolojik doktrinler sonra gelir, evveliyatinda tartisilacak duzlemler, ortaya konacak argumanlar vardir (henuz haberin olmayan), bunlari saglamlastirirsin, sonra doktrinin icerigine dalarsin.

yani seninki sadece kor inanc oldugu icun, zaten verimli tartisma yapamiyoruz, ki neye inandigindan ve neden inandigindan dahi habersiz oldugun asikar. onume cuval cuval kuran ayeti koymandan anlasiliyor, ki baska bir sey yaptigin yok gorunurde, bununla beraber ne kuran jargonuna hakimsin, ne kureys edebiyatindan/sosyo kulturel yapisindan haberdarsin, ne kronolojik tabanda ayetleri gozlemleyecek veyahud da yorumlayacak herhangi bir birikimin var. yoksa zaten, sirf doktrinin yoruma acik olusu dahi, ayet gonderen bir tanri olmadiginin ispati, ama senin henuz bu tur basid mevzulari idrak edecek kapasiten olmadigi goruluyor. dolayisiyla, ateizm; kuran'in sacmaliklari temelinde degildir. burada kuran tartisilmasinin tek sebebi, sizin kuran ayetleri paylasip durmaniz, cunku ateizmin ne oldugunu bilmekten, kavramaktan, fersah fersah uzaksiniz, m8.

Bu anlamda da,
sadece dine kapanın, elinizi eteğinizi bu dünyadan çekin diyenlere karşıdır bu Kitap.
İşte bu yüzden Evrensel'dir.

kuran evrensel degildir, cahil cuhelayi somurmekten baska bir islevselligi de yoktur, tarihte de olmamistir.

Son düzenleme:
kuran evrensel degildir,

Felsefi birikimim yok, bu konuda hakkını teslim ediyorum.

Adam savaştıran tanrı da olmaz, bende aynı fikirdeyim.
Ama Tevbe süresine yanlış bakıyorusun.

Zaten, sure, çok sert başlıyor.
Rahman ve Rahim ile başlamayan tek sure.
"Anlaşma yaptığınız müşriklere bir Ultimatomdur bu." diyerek başlar.
Surenin özelinde Mekke müşrikleri, evrensel düzeyde her zaman olabilir.

Tehdit şu, anlaşmayı bozdular (tevbe-12) ve ilk size saldıran onlar (tevbe-13),
kendimizi koruyacağız.

yani direkt saldır değil....
Ne yani, anlaşmaya uymayıp, size saldırıyorlar, savaşmayacak mısınız ? deniyor. (tevbe-13)

bu benim yorumumda değil, ayetler referans,
bu kadar sert bir surede bile,
Size karşı saldırmayanları hariç tutuyorum (tevbe-4),
sana sığınanlar olursa asla saldırma (tevbe-6),
size dürüst davrananlara dürüst davranın (tevbe-7)
içlerinde inanan çıkarsa sizin din kardeşinizdir (tevbe-11)

....................hariç tutulanlar bildiriliyor.

Sadece bir ayette savaş görünce, buldum edasıyla yaklaşmayın.
Tamamını bi değerlendirin lütfen.

Allah, saldırganları sevmez. (Bakara-191)

-------------------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------------

Bugün, evrensel bir savaş tanımı yapılsa,
kesinlikle ileri devletlerin yapacağı tek tanım şudur.
Sadece savunma savaşı yapılır, saldırmayana saldırılmaz.
İşte evrensel bakış budur.

Felsefi birikimim yok, bu konuda hakkını teslim ediyorum.

Adam savaştıran tanrı da olmaz, bende aynı fikirdeyim.
Ama Tevbe süresine yanlış bakıyorusun.

e felsefi birikimin olmadigini kabul ediyorsun, ustune yanlis bakiyorsun diyorsun, olacak is mi? felsefi birikimin olmadigi halde kimin dogru kimin yanlis baktigina dair gorus bildirirken hangi unsura dayaniyorsun? ortaya felsefi, diyalektige taban veren herhangi arguman koymuyorsun ki, sadece bu ayette aslinda boyle boyle diyor diyorsun. boyle tartisma mi olur? mantik cercevesinde objektif veri sun, cunku subjektif dusunceler/inanclar gerceklikten bir sey ifade etmez, altini diyalektik argumanlar ile doldurmadigin surece.

Zaten, sure, çok sert başlıyor.
Rahman ve Rahim ile başlamayan tek sure.
"Anlaşma yaptığınız müşriklere bir Ultimatomdur bu." diyerek başlar.
Surenin özelinde Mekke müşrikleri, evrensel düzeyde her zaman olabilir.

sure tabi ki sert baslar, cunku politik. tayyib'in "huzur istiyorsaniz bilmemkac milletvekili"nden farki var mi bunun?

Tehdit şu, anlaşmayı bozdular (tevbe-12) ve ilk size saldıran onlar (tevbe-13),
kendimizi koruyacağız.

e iyi, soruyu degistireyim o vakid;

siyasi ayrimcilik yaratan tanri mi olur?

yani direkt saldır değil....
Ne yani, anlaşmaya uymayıp, size saldırıyorlar, savaşmayacak mısınız ? deniyor. (tevbe-13)

denen bu:

Yeminlerini bozan, peygamberi yurdundan çıkarmaya kalkışan ve üstelik size tecavüzü ilk defa kendileri başlatan bir kavimle savaşmaz mısınız? Yoksa onlardan korkuyor musunuz? Oysa Allah, -eğer siz gerçek mü’minler iseniz- kendisinden korkmanıza daha lâyıktır.

orgut ayetlerinden sadece biri. dedigim uzere, madem inaniyorsun, kureys tarihini enine boyuna arastir. bir olguya yeterli duzeyde hakim olmadan, atip tutmanin sana bir faidesi olmayacagi kanaatindeym.

bu benim yorumumda değil, ayetler referans,
bu kadar sert bir surede bile,
Size karşı saldırmayanları hariç tutuyorum (tevbe-4),
sana sığınanlar olursa asla saldırma (tevbe-6),
size dürüst davrananlara dürüst davranın (tevbe-7)
içlerinde inanan çıkarsa sizin din kardeşinizdir (tevbe-11)

....................hariç tutulanlar bildiriliyor.

e tamam, akp'ye oy verene de komur verilmiyor mu?

Sadece bir ayette savaş görünce, buldum edasıyla yaklaşmayın.
Tamamını bi değerlendirin lütfen.

Allah, saldırganları sevmez. (Bakara-191)

dogru, allah saldirganlari sevmez, ama ganimet orgutu namina gayrimuslimlerle savasmayanlari, varliklarina elci adina el koymayanlari, cehenneme atar, m8.

buyur; Sevan Nişanyan/En Son Yazıları: Beni Kureyza Katliamı
Bugün, evrensel bir savaş tanımı yapılsa,
kesinlikle ileri devletlerin yapacağı tek tanım şudur.
Sadece savunma savaşı yapılır, saldırmayana saldırılmaz.
İşte evrensel bakış budur.

evrensel bakis ile kuran arasinda bir baglanti olmadigina gore, cerceve degistirelim.

Son düzenleme:
Haksızlık ediyorsun,
Ateizme en çok destek verenlerden birisiyim.
Hadi hiç anlamıyorsun de, en azından dürüst buluyorum.

ateizmin ne oldugunu kavrayabilsen, kuran'a iman etmeye olanagin kalmaz ki, m8.

lakin ateizmi ogrenmek az bir dusunsel gayret ve arastirma ister, muslimlerin ateizmden zerre cakmadigi bu yuzden asikar, nitekim, ateizme karsi kuran ayetleri one surulmesi dahi, talihsiz bir komedi degil mi?

o halde ateistle tartismak icin, ateisti once tanrinin varligina dair felsefi duzlemde ikna et, sonra bu tanrinin adinin allah olduguna ikna et, kuran vb sonrasinda gelir, i sais. ki sozunu ettigim hususlarda akli basinda bir ateisti ikna edebilmen, imkan dairesinde degil.

Son düzenleme:
Felsefi birikim, kavramlar üzerinden düşünce üretir.
Tarihte "Tanrı var mıdır ? sorusuna, felsefi anlamda ortak noktada buluşulabilmişmi ki, ben seni ikna edeyim. :)
Adamlar kendilerini bile ikna edememişken.

Bu konuda, benim kendimce, ikna olduğum konular var.
Evrenin başlangıcı, genişlediği ve bir sonu olduğu.
Ayrıca, 7.yy.de en azından peygamber tarafından bilinemeyeceğini düşündüğüm durumlar var.
İlki güneşin hareket ettiği, ikincisi ayın güneş ışığını yansıttığı.
Bir de, microsoft word ün inkar edemediği söyledikleri (daha çıkanı da duymadım, yakından takip ettiğim bir konu),
sayısal ilginç bir sırayla yazıldığının iddia edilmesi.

Tüm bunlar, çöl ortasında, bilgiye inanılmaz zor ulaşıldığı bir dönemde,
bir insanın excel yokken hafızadan yapamayacağını düşündüğüm,
beni Tanrı'nın varlığına ikna eden konular.

Ha sen diyebilirsin ki, dünyanın başlangıcı yok, evren genişlemiyor, dünyanın sonu yok,
güneş hareket etmiyor, ayın ışığı yansıttığını nerden biliyorsun diyebilirsin,
haklısın, o zaman seninle başka bir topicte Hamzaoğlu bu sene şampiyon yapar mı onu tartışırız, Sato kardeş. :)

Son düzenleme:
Ben de aynı şeyi yazmıştım yukarıda. Bu bilgiler maalesef inananlarda yok. Zaten bu bilgileri bilenler de müslüman kalamıyor.. Gayet normal farkında olmamaları
Aklıma birden eline gücü aldıkça Fetullah'a ve Erbakan'a postayı koyan tayyip geldi. İnsanoğlu böyle işte, eline güç geçince egolar ve kibir konuşmaya başlar. 1400 yıl önce de böyleymiş, şimdi de böyle.

Kardes sayende ateist oldum. Allah razi olsun :p

31f68c7f551259ab1045509dfcaf9880.jpg

Envoyé de mon Lg G3 Cloudy 2.5 en utilisant tapatalk

Sence ne kadar ? Söylesene please

Adamların kendine ait güvenlik güçleri var, bağımsız bir yapı tıpkı bir devlet gibi, Roma'nin ortasında kendine ait bir toprak parçası ve Katolik ülkelerin hepsinden yardım alıyorlar adamlar dininin değerini biliyor ama bizde nedense bir hor görme var oysa ki islam BİLİME VE İLİME değer veren bir dindir bu dine saçma sapan batıl inançları sokanlar utansın

GT-I8190 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Adamların kendine ait güvenlik güçleri var, bağımsız bir yapı tıpkı bir devlet gibi, Roma'nin ortasında kendine ait bir toprak parçası ve Katolik ülkelerin hepsinden yardım alıyorlar adamlar dininin değerini biliyor ama bizde nedense bir hor görme var oysa ki islam BİLİME VE İLİME değer veren bir dindir bu dine saçma sapan batıl inançları sokanlar utansın

GT-I8190 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Islamda bilim zamanla bitmiştir efendim artik seyinize su kacsa oruc bozulurmu diye konuşuyorsunuz. Kisaca islamda bilim ve sanat çocuk yapmaktan ibarettir.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri
Üst Alt