Frank Rijkaard

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Cevap: # Frank Rijkaard | Teknik Direktör

abdullah avcı da ersun yanal da rijkaard'dan daha iyi teknik direktörler, keşke b.korkmaz gittiği zaman bu iki isimden birisi gelseydi, şu an bambaşka şeyleri konuşuyor olurduk...

Sabırcılar çıktı şimdi bir de gibi cahil cahil konuşanlar var.

Bu sabırcılar, modern futbola, diğer ülkelere ayak uydurmak için sabır gösteriyorlar.

Liverpool'un tarihinde 18. teknik direktördü en son ayrılan adam.

Biz 2000 yılından bu yana 10 tane adam değiştirdik. Ne kazandık?

Cahillikten başka bir şey değil.

Abdullah Avcı, bundan 2 sene önce röportajda veya bir programda beğendiğiniz teknik adamlar varmı sorusuna, Arsen Wenger ve Barcelona'daki F. Rijkaard, yanıtını vermiştir.

Yok aga yok, Skibbe'ye büyük haksızlık yaptı bu takım. Kovulmasına neden olan Kocaeli maçında bile bu takım bu kadar çaresiz, ezik bir futbol oynamamıştı. Çevirebileceğmiz bir maçı biraz şansızlıkla kaybetmiştik. Tamam o maç bardağı taşıran son damla oldu belki ama ben Skibbe'den beri bu takımın umut verdiğini, keyif verdiğini görmedim ki o kadroya daha Elano'lar, Keita'lar dahil oldu. Biraz Lincoln odaklı da olsa o takım keyif veriyodu, şimdikinden çok daha modern, total bir futbol oynuyordu, şimdi kovulmanın eşiğine gelen Balta, Servet, Barış gibi oyuncular da o kadronun önemli isimleriydiler. Bir teknik direktör oyuncusundan maksimum verimi alabilmeli eğer alamıyorsa bu oyuncunun olduğu kadar teknik direktörün de suçudur. Bu hocanın oyuncuyla arasındaki diyalog eksikliğinden olabilir, yalkaşım biçim,nden olabilir, oyuncuyu tanımamasından olabilir, oyuncuya yapabileceğinin üstünde işler yüklemesiyle olabilir yani bir çok sebepten olabilir. Bir umut Misimovic gelirse bu takım toparlanabilir, belki 2 sene önceki gibi bir oyuncu odaklı olsa da sahada keyif alacak birşeyler bulabiliriz, Misimovic odaklı da olsa belki daha çağdaş bir oyun sergileyebiliz bundan 2 sene önce Lincoln'de olduğu gibi. Tabii bunun için Rijkaard'ın yaklaşımı da önemli. Bakarsın Misimovic'i alır 4-3-3'ün göbeğine yerleştirir, arkasında Elano'dan savunma yapmasını bekler, geçen sezon Elano'da olduğu gibi ona da defansif görevler yükler, takımı da oyuncuyu da bitirir. :o

Keita'lar, Elano'lar ve Robinho'lar, Misimovic'ler Abdullah Avcı veya Bülent Uygun varken anılır mı bu takımla birde öyle görün. Rijkaard geldi de yine eli yüzü düzgün 4-5 tane yıldız gördünüz daha konuşuyosunuz.

Bu taraftar artık yıldız değil TAKIM görmek istiyor..

Yok aga yok, Skibbe'ye büyük haksızlık yaptı bu takım. Kovulmasına neden olan Kocaeli maçında bile bu takım bu kadar çaresiz, ezik bir futbol oynamamıştı. Çevirebileceğmiz bir maçı biraz şansızlıkla kaybetmiştik. Tamam o maç bardağı taşıran son damla oldu belki ama ben Skibbe'den beri bu takımın umut verdiğini, keyif verdiğini görmedim ki o kadroya daha Elano'lar, Keita'lar dahil oldu. Biraz Lincoln odaklı da olsa o takım keyif veriyodu, şimdikinden çok daha modern, total bir futbol oynuyordu, şimdi kovulmanın eşiğine gelen Balta, Servet, Barış gibi oyuncular da o kadronun önemli isimleriydiler. Bir teknik direktör oyuncusundan maksimum verimi alabilmeli eğer alamıyorsa bu oyuncunun olduğu kadar teknik direktörün de suçudur. Bu hocanın oyuncuyla arasındaki diyalog eksikliğinden olabilir, yalkaşım biçim,nden olabilir, oyuncuyu tanımamasından olabilir, oyuncuya yapabileceğinin üstünde işler yüklemesiyle olabilir yani bir çok sebepten olabilir. Bir umut Misimovic gelirse bu takım toparlanabilir, belki 2 sene önceki gibi bir oyuncu odaklı olsa da sahada keyif alacak birşeyler bulabiliriz, Misimovic odaklı da olsa belki daha çağdaş bir oyun sergileyebiliz bundan 2 sene önce Lincoln'de olduğu gibi. Tabii bunun için Rijkaard'ın yaklaşımı da önemli. Bakarsın Misimovic'i alır 4-3-3'ün göbeğine yerleştirir, arkasında Elano'dan savunma yapmasını bekler, geçen sezon Elano'da olduğu gibi ona da defansif görevler yükler, takımı da oyuncuyu da bitirir. :o

biz uefa'da finale doğru yürürken sezon sonuna kadar skibbe'nin takımda kalması gerekiyor derken millet, skibbe'yi adam yerine koymuyordu, hoş hala koymuyorlar da neyse konumuz o değil, skibbe iyi bir hocaydı, o dönemdeki tek eksiklik yönetimin arkasında olmaması bilakis, hocayı medyanın önüne atması, stajer muamelesi yaptırması ve bir nevi yardımcılarını görevden alarak altını oymasıydı, skibbe bana göre uzun bir dönem galatasaray'da kalmalıydı ama olmadı şimdi frankfurtta ve gayet başarılı...

biz uefa'da finale doğru yürürken sezon sonuna kadar skibbe'nin takımda kalması gerekiyor derken millet, skibbe'yi adam yerine koymuyordu, hoş hala koymuyorlar da neyse konumuz o değil, skibbe iyi bir hocaydı, o dönemdeki tek eksiklik yönetimin arkasında olmaması bilakis, hocayı medyanın önüne atması, stajer muamelesi yaptırması ve bir nevi yardımcılarını görevden alarak altını oymasıydı, skibbe bana göre uzun bir dönem galatasaray'da kalmalıydı ama olmadı şimdi frankfurtta ve gayet başarılı...

Son 5 yıldaki en büyük 2 hata Gerets'le Skibbe'nin kovulmasıdır bana göre, ikisinin de gönderilişi içimde kalmıştır.

Son 5 yıldaki en büyük 2 hata Gerets'le Skibbe'nin kovulmasıdır bana göre, ikisinin de gönderilişi içimde kalmıştır.

bu taraftar ne istiyor anlamak mümkün değil, herkes kendini inkar ediyor bir anlamda, skibbe iyi bir sistem oturtuyor takım ayağa pas yapıyor, hücum gücü son derece iyi fakat adam isimsiz olduğu için beğenilmiyor, gitsin deniyor, sonuçta adam kovuluyor, rijkaard sistem kursun diye geliyor fakat o da skibbe'nin oynatttığı futbolun 10'da 1'ini oynatamıyor isimli olduğu için kalsın deniyor, adı rijkaard ya vardır bir keramet, hem barcelona'yı da çalıştırmış!

Sabırcılar çıktı şimdi bir de gibi cahil cahil konuşanlar var.

Bu sabırcılar, modern futbola, diğer ülkelere ayak uydurmak için sabır gösteriyorlar.

Liverpool'un tarihinde 18. teknik direktördü en son ayrılan adam.

Biz 2000 yılından bu yana 10 tane adam değiştirdik. Ne kazandık?

Cahillikten başka bir şey değil.

edit!

Katılıyorum. F.Terim ve H.Sukur gibi haz almadıgım kişisel sorunlarını daima futbola ve her yere tasıyan ama ne yazık ki camia da lobi sahibi olan adamlar yuzunden Ersun Yanal'ı da bu kulupte barıtmazlar. Taraftar istemez zaten hoş ne istediğinin onemi yok zaten, cogu coluk cocuk ya da sosyal-kulturel olarak vasat altı, populist.

Rijkaard bir yılı aşkındır, takımda ne gibi değişiklere gitmiştir nereleri değişmiştir? Takım oyunu nerden nereye gelmiştir. Oyun içi mudahalelere bakın hangi maçları cevirmiş ya da menfi etki de bulunmus? Hangi oyuncular ilerlemiş ya da geri gitmiştir? Transferden bahsetmiyorum.Değişimden, delta'dan bahsediyorum.

Formasyon, diziliş amaç degil araçtır. Onları sormuyorum. Cunku guduk şekilde, sanki Rijkaard'ın işi profesyonel td'ik değil de, ''4-3-3 oynalım misyoner grubunun'' gonullusu. Hiçbir hoca takımın başına gelirken diziliş anlaşması yapmaz, işi belli bir dizilişin dogrulugunu kanıtlamk değil, eldeki takımı dogru sekilde antrene edip, taktik-oyuncu gelişimi-takım oyunu gibi unsurların gelişmesini sağlamaktır. Bunu yapamıyorsa hatta bu parametrelerde geriye gidiyorsa basarısızdır, adı ne olursa olsun. Zaman derseniz ise bir değişim gorursun, Skibbe donemindeki gibi, ama yeterli gelmiyordur, bazı sorunlar vardır ya da saha içi sonuçları kotudur tamam sabredersin, belli bir sure verirsin. Allahaşkına 1 yılı aşkındır saha içinde ne gordunuz de, neye dayanarak Rijkaard'ın gelişme kaydettirdigini savunuyorsunuz? Rijkaard ile argumanlarınız hala Barca donemi, anakronik, analojik bir savunma gibi geliyor bana.

Rijkaard bir yılı aşkındır, takımda ne gibi değişiklere gitmiştir nereleri değişmiştir? Takım oyunu nerden nereye gelmiştir. Oyun içi mudahalelere bakın hangi maçları cevirmiş ya da menfi etki de bulunmus? Hangi oyuncular ilerlemiş ya da geri gitmiştir? Transferden bahsetmiyorum.Değişimden, delta'dan bahsediyorum.

Formasyon, diziliş amaç degil araçtır. Onları sormuyorum. Cunku guduk şekilde, sanki Rijkaard'ın işi profesyonel td'ik değil de, ''4-3-3 oynalım misyoner grubunun'' gonullusu. Hiçbir hoca takımın başına gelirken diziliş anlaşması yapmaz, işi belli bir dizilişin dogrulugunu kanıtlamk değil, eldeki takımı dogru sekilde antrene edip, taktik-oyuncu gelişimi-takım oyunu gibi unsurların gelişmesini sağlamaktır. Bunu yapamıyorsa hatta bu parametrelerde geriye gidiyorsa basarısızdır, adı ne olursa olsun. Zaman derseniz ise bir değişim gorursun, Skibbe donemindeki gibi, ama yeterli gelmiyordur, bazı sorunlar vardır ya da saha içi sonuçları kotudur tamam sabredersin, belli bir sure verirsin. Allahaşkına 1 yılı aşkındır saha içinde ne gordunuz de, neye dayanarak Rijkaard'ın gelişme kaydettirdigini savunuyorsunuz? Rijkaard ile argumanlarınız hala Barca donemi, anakronik, analojik bir savunma gibi geliyor bana.

:animation:

Takımda bir ilerleme olacağına gerileme söz konusu, gittikçe geriye diyior takım adeta. Eğer bir takımda 5-6 tane oyuncuda birden inanılmaz bir form düşüklüğü yaşanıyorsa kimse bunda teknik direktörün de payının, hatasının olduğunu inkar edemez aksi bir durumda da pozitif oalrak katkısını görmezden gelemeyceği gibi. Balta, Servet, Topal, Barış, Ayhan,... Bunlar 2 sene önce takımın önemli bir parçasıydılar, öyle ki yerli iskeletmizin güçlülüğüyle, EURO 2008'e gönderdiğimiz yerli oyuncularla övünebiliyorduk. Tamam kimse bunlar süper yetenekler demiyor, hepsi kapasiteleri, yetenkleri kısıtlı, belli oyuncular ama bir oyuncudan alabileceğin maksimum verimi alabilmek teknik direktörün görevidir.

Takımın dağınıklığına vs ise hiç girmek istemiyorum. Bir bakıyorsun bir numararalı düşme adayı Sivas bile senden daha iyi paslaşıyor, oyuna hükmediyor. 1 senedir pas futbolu, total futbol diyoruz ama belki de hala kalitesiz dediğimiz ligimizdeki çoğu takımından daha kötü organize oluyoruz, daha doğrusu olamıyoruz. Her zaman derim, istikrar olmadan başarı gelmez. Sabredelim, sabredelim de neye sabrediyorsun diye sorarlar adama. Hala sabır diyen arkadaşların yaptığı olmayacak duaya amin demekten başka birşey değil. Ben 1-1.5 senede sabretmeye değecek herhangi bir değişim, bir işaret göremiyorum. Tünelin sonunda ışık yok, bana kalırsa yönetimimiz de Rijkaard'la olmayacağını anladı ama tazminattan dolayı gönderemiyor. Sezon sonunda Rijkaard arakasında bir enkaz bırakarak ayrılır takımdan muhtemelen.

Gelişme gösterecek oyuncu varsa gelişme gösterir teknik ekip sayesinde.

Arda, Sabri bunun örneği.

Takımda gerileme olmasının asıl sebebi, Servet-Ayhan-Sarp gibi oyuncular gittikçe yaşlanması ve artık adeta "mecburen" oynamaları.

Kaliteli oyunculardan oluşan bir kadromuz olurda anlarım.

Hani adam İspanya'nın başına geçtide, o güzelim İspanya'yı, o futbolundan falan çok uzağa götürdü.

sadece oynanan oyunun göze hoş gelmesi ya da alınan sonuçlar da değil mesele...maç içindeki enstantanelerde futbolcuların yüz ifadelerine dikkat edin;hep yılgın,güvensiz (kendine,takım arkadaşlarına,teknik direktöre),yenilgiyi kolay kabullenecek bir halet-i ruhiye içinde olduklarını görürsünüz.burda en önemli unsur teknik direktördür;iyi örnekler:lucescu,önceki dönemlerdeki terim,gerets,ertuğrul sağlam,abdullah avcı,ersun yenal,şenol güneş,zico vs...kötü örnekler:en başta aragones (daha ilk maçlardan tespit etmiştim,futbolculardaki güvensizliği),saftig,tigana,zeman,scala vs...böyle durumlardaki gözlemlerime çok güvenirim,kesin bir kanaate sahip olupta yanıldığımı hatırlamıyorum...maalesef FR için de kanaatim olumsuz yönde...ki futbolculuğundan beri futbol dünyasında en sevdiğim adamlardan biri için söylüyorum bunu...

Burak Canaslan' Alıntı:
burda en önemli unsur teknik direktördür

Burada en önemli unsur teknik direktör değil; teknik direktörün otoritesini hiçe sayan, isterse performans göstermeyip teknik direktörü şutlatabileceğini düşünen futbol ahlakı eksik futbolcu ve bu yapıya prim tanıyan yönetsel organizasyondur.

Arkadaşlardan biri, Van Gaal'in batırdıgı kadroyu Rijkaard toparladı anlamında birseyler yazmış. Pes diyorum.

- Bakalım şimdi Van Gaal ve Rijkaard donemine:

Van Gaal'in takımında Riquelme(pek oynatmazdı) Rochemback, Geovanni(sonrasında Benfica ve Hull'da oynayan), F.De Boer, Saviola, Kluviert, Reiziger, Gabri, Cocu, Patrik Andersson, Overmars gibi oyuncular vardı.

Rijkaard gelmeden once kim bu oyuncuları gonderip dogru oyuncuları seçmişse O'dur, Barca'yı ilerideki yıllarda zirveye taşıyan. O yaz takım neredeyse baştan aşagı değiştirildi. Rijkaard direkt yeni kadro ile çalışmaya başladı. Yeni kadro o kadar dogru seçimlerden oluşmuştu ki kim olsa başarılı olurdu.

Deco(Porto), Eto'o(mallorca), Sylvinho(Celta vigo), Belletti(Villareal), Guily Ludovic(Monaco), Gio Van Broc., Marquez(Monaco), Queresma(S.Lizbon) ve Ronaldinho(PSG) alındı. Unutmadan ekleyeyim Rijkaardçılar, bir onceki sezon Ş.Ligi finalini Monaco - Porto oynamıştı. O takımlardan Deco, Marquez, Guily Ludoviç gibi oyuncular alındı. İspanya içinde yıllardır başarılı olan Syvinho gibi bir bek alındı. Mallorca'da patlama yapan Eto'o alındı. Riquelme gibi maç içi kopan bir adam yerine Ronaldinho alındı.

Kısacası 2002-2003 van Gaal kadrosu ile 2003-2004 Rijkkard kadrosu cok farklı. Ve bu trasnferler takımın başına geçmeden yapıldı. Goruldugu gibi 9-10 tane direkt ilk 11 oynayabilecek adam alınmış ve eski kadrodan yine bir o kadar adam gonderilmiş.

Bir başka arkadaş 3-5 sene sonra pişman olacagımızı, M.United ferguson orneğinden yola çıkarak anlatmış.

- M.United hiçbir zaman barca gibi transferci bir kulup olmamıştır. Barca ozunde transferci bir kuluptur, babanıza abinize sorun. Ya da arastırın, R.Madrid'ten bu yonden cok farkı yoktur. Alt yapıdan iyi bir jenerasyon yakalamıştır o başka, transfere sıkça başvurmak başkadır. Yukarıda yazdıgım gibi 2002 oncesinde de, sonrasınında da neredeyse takımı iki sefer baştan asagı değiştirmişlerdir. Bir de lutfen somut yazalım. Manu ile Barca cok farklı. Manu 92'den beri iskeleti daima koruyarak gelmiştir. Yaptıkları cogu transfer yeri gelmiş takıma bile girememiştir, Manu'da gelenekeleri yıkmak, fomayı almak oyle bi,rgun de pek olmaz. Barca oyle değil, basarısız oldugu anda F.bahçe'den farkı yoktur. Manu ise bizim 92-200 arası gibi transfer yapsa da ana kadroyu kolay kolay bozmaz.

Bir diger arkadas ise, Rijkaard'ın basarısını sadece transfere baglarsak kolay kaçmış, kahve yorumundan farkımızı kalmayacagını belirtmiş.

F.De Boer, P.Andersson vb pili bitmiş eski yıldızlar, Geovanni vb. olmayacak genç yıldız adayları, işe yaramayan kadro oyuncuları gonderildi. Yerine o donem en formda olan orta sınıf takımlarının yıldızları, 1-2 superyıldız, ve performansı istikrarlı İspanya içinde kendini kanıtlamış adamları topladılar ve başarı geldi, kim geçse bir onceki basarılı olurdu. Şimdi kalkıp durum somut olarak buyken, sırf entellektuel olsun derinde daha baska sebepler bulayım diye, olmadık soyutlamalar, cıkarımlar yapmanın anlamı var mı? Transferci bakış acısı sizi entellektuel olarak tatmin etmese de gercek bu. Ben ne yapayım?

Birseyler yazacaksak lutfen somut yazalım. gerek Rijkaard'ın artıları ve eksileri konusunda, yaptıgı değişimler konusunda, Barca'nın yakın tarihi ve transferlerin etkisi konusunda vs.

Not: Rijkaard kotu antrenor demiyorum. Bunu demekle orta yolcu-idare eden gorunmek istememin zerre alakası da yoktur. Rijkaard kompleksim ya da onyargım olmadıgı gibi, herhangi bir aşırı sevgim, idol yapma, tabiri caizse tapınma durumumda yoktur. Daha once de yazmama rağmen bir kez daha yazayım: Rijkaard, Klinsmann, Hagi, van Basten, Vialli, Leonardo, Oguz Çetin, Maradona vb.(hatta Beckenbaur-Almanya'da buyudum bu arada) buyuk futbolcuların, futbolculukları sayesinde basamakları atlayarak, olumlu onyargılarla, kendilerini kanıtlamadan cok onemli takımların başına geçirilmiştir. Yoksa bu buyuk oyuncuların hiçbiri bulndukları konumla, td'likleri arasında bir bağ yoktur. Bu tip antrenorlere karsıyım. Mourinho, Udo lattek, Rahhagel, Van Gaal, Bilardo, Hiddink gibi antrenrlukte butun basamakları kazıyarak gelenlerle bu adamlar aynı sartlarda yarışmıyorlar. Hagi direkt Romanya Milli takımının başına geçti, Rijkaard Hollanda'nın, Klinsmann Almanya'nın, Maradona Arjantin'in. Hangisi td'lik basarısı nedeniyle Milli takımın başına geçti? Hiçbiri, hepsi de buyuk oyuncuydu ondan geçti. H.Şükür'ü bugun Milli takımın başına geçmesi gibi birsey bu olay. Magath gibi hem buyuk oyuncu hem de buyuk hocalarda olabilir. İkisi birbirinden bağımsız iki olaydır bana gore. Ama buyuk oyuncular, oyunculuktaki artılarını antrenorlukte kullanarak haksız guc saglıyorlar bu adil gelmiyor bana.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri
Üst Alt