Geleneksel Beyin Fırtınası-34 l Irkçılık

Cevap: Geleneksel Beyin Fırtınası-34 l Irkçılık

Yavuz Sultan Selim'in kürtlere beddua ettiği doğru mu? Bilen biri cevaplasın pls.Ben inanmıyorum böyle birşey olduğuna.

böyle rivayet var ama doğruluğu tartışılır

Yavuz Sultan Selim'in Ridaniye seferine giderken

hayrat olarak Muş'ta yaptırdığı çeşmenin üzerinde bulunan bir şiir.

Sultan Selim giderken yaptırdığı çeşmeyi dönüşte harap

vaziyette bulmuş; bunun üzerine de aşağıdaki mısraları kendisi...

kaleme aldırarak çeşmenin üzerine yazdırmıştır.

Şiirin anlamı 1999'da Hasan Pulur'un bir yazısında dile

getirilince çeşmenin üstündeki kitabe silinmiştir.

Kürde fırsat verme Ya Rab

Dehre sultan olmasın

Ayağını çarık sıksın

Karnı bile doymasın

Vur sopayı al haracı

Asla iflah olmasın

Ol bu çeşmeden gavur içsin

Rum içsin

Kürde nasip olmasın

Vasiyetim oldur kim,

Kürd bin kere yalvarsın.

İnanma, kanma.

Yakana bit, kapına Kürd dadandırma

.

.

.

NOT:Ayrıca bir rivayete göre sultan selim sefer sırasında muş'ta bu bölgeye geldi askerin su ihtiyacını gidermek için lakin su vermedi aşiret.sultan selim o aşiret reisini asmak istedi ama islamı hukuka göre bu olay neticesinde asmaya hüküm yoktu.bunun üzerine oraya bir çeşme yaptırdıktan sonra sefere gitti.sefer sonrası dönüşte o çeşmeden suyunu içen sultan selim çeşmeye o yazıların yazılmasını emretti...

Komunizmin kötü yönleri var. Ancak temel ideolojisi cokta fena degil gibi geliyor bana. Ne diyorsunuz bu konuda?

Bizim toplumdan bahs ettim ... ve dediğin gibi araplar bizden haşırt diye ayrıldı ama biz araplardan ayrılmadık (sevgi bağından)

sevgi bağı mı

türkiyede büyük çoğunluk arapları pis, satıcı, arkadan vuran, geri kalmış, yobaz olarak görüyo

yalansa yalan de...

o metni yavuz mu söylemiş ya da başka biri mi söylemiş bilmiyorum ama sanki o beddualar yerini bulmuş

bu adamlara hiç devlet kurmak nasip olmamış

sevgi bağı mı

türkiyede büyük çoğunluk arapları pis, satıcı, arkadan vuran, geri kalmış, yobaz olarak görüyo

yalansa yalan de...

söylediğin kişiler kemalist , Türkçü , ülkücülerin büyük bir kısmı , Atatürkçülerden oluşur sende buna yalansa yalan de ...:) Bak ben orada ayrım yaptım islamcılar ve solcular diye , sen söyle islamcılar arapları kötüler mi ?

Şiilerden kaçan sünni kürtler osmanlıya sığınmışlardır ve çok büyük bir kürt kabulu olmuştur osmanlı (Yavuz ) zamanında ... Yavuz islamcı bir padişahtı ve bu şiirde ona ait değildir ... Sadece yavuzu Türk- islamlaştırma çabalarından birisidir bu şiirin onun yazdığının belirtilmesi ... Nasıl ki be hey dürzüyü neyzen tevfik yazdı diye bilinsede aslında o şiiri yazan bir başkomiserse bu durumda aynıdır , sadece Yavuz yazdı diye ortaya atılmıştır , bir köşe yazısıda vardı hatırladığım kadarı ile bu şiir hakkında ...

böyle rivayet var ama doğruluğu tartışılır

Ben inanmıyorum bir kere şiir çok basit Yavuz Sultan Selim gibi büyük bir şairin böyle bir şiir yazacağını düşünmüyorum.

İkinciside Yavuz Sultan Selim Kürtleri sevmeseydi şu anda Anadolu topraklarında bir tane bile Kürt olmazdı.

yavuz yazmış deniliyo ama kesin bir bilgi yok.

yalnız selimin hayatını okuduğuma göre olayın su ile alakası yok, askerlerini sefere giderken doğuda dinlendiriyo ve kampa girince 12 bin tane atın kürtler tarafından yakılmasıyla ve bu çeşmenin harap edilmesiyle bu şiiri yazdığını okumuştum. ama doğru ama yalan. orasını bilemem.

söylediğin kişiler kemalist , Türkçü , ülkücülerin büyük bir kısmı , Atatürkçülerden oluşur sende buna yalansa yalan de ...:) Bak ben orada ayrım yaptım islamcılar ve solcular diye , sen söyle islamcılar arapları kötüler mi ?

çoook gördüm dindar olup da "ben bu arapları sevmiyorum abi" diyenleri

artık bize filmlerde gösterilen sapkın arap karakterlerinden midir

yoksa gerçekten kötü insanlardır da ondan mıdır bilmem

ama araplara karşı bir antipati var solcusunda da dindarında da

arap hayranı olanlar azınlıkta

Şiilerden kaçan sünni kürtler osmanlıya sığınmışlardır ve çok büyük bir kürt kabulu olmuştur osmanlı (Yavuz ) zamanında ... Yavuz islamcı bir padişahtı ve bu şiirde ona ait değildir ... Sadece yavuzu Türk- islamlaştırma çabalarından birisidir bu şiirin onun yazdığının belirtilmesi ... Nasıl ki be hey dürzüyü neyzen tevfik yazdı diye bilinsede aslında o şiiri yazan bir başkomiserse bu durumda aynıdır , sadece Yavuz yazdı diye ortaya atılmıştır , bir köşe yazısıda vardı hatırladığım kadarı ile bu şiir hakkında ...

O dønem cok ilginc ya. Ben biraz okumustum. Osmanlidan da cok fazla Turkmenler ya da Aleviler ne denirse densin isim olarak ønemli degil kacip Iran'a siginiyor. Zaten Ebusuud døneminden sonra tamamen Sunni Islam oluyor Osmanli aslinda ki bunda Iran tehlikesi de ønemli. Mesala ilk kurulusundakiler bu akinci denilen ya da farkli deliler falan denilen gruplar daha cok Batini bir Islama sahip. Mesala dønuyorlar ve sarap iciyorlar ve toleranslari daha fazla ve kadinli erkekli danslar falan yapiyorlar bir sekilde halen Samanizmin de etkisi var uzerlerinde. Mesala Irene Melikoff bu konuda otorite sayilan bir akademisyen o diyordu bu gruplar sayesinde bircok kisi Balkanlarda falan Musluman oldu diye. Zaten onun øgrencisi ismini unuttum bir tane de prof var cok arastirmis falan onun da bir kitabini okumustum. Gene mesala Ømer Lutfi Barkan var arkadasim vermisti makaleyi zaten o da ilk akinci gruplari falan Sunni Islam icerisine almaz. Aslinda Turkmen kitleler ile de devlet catismali cogu noktada. Mesala Iran'da sarayda Turkce siirler yazilir Osmanli'da bir dønem Arapca ve Farsca.

Ya zaten aslinda kendini Sunni Islam olarak tanimladiktan sonra kiyamet kopuyor gibi. Cogu Balkanlardaki tekke ve zaviyeler kapatiliyor. Bir sekilde siyasi rekabet dinsel tercihleri de bicimlendiriyor. Anadolu'da bir grup halk kafasina kizil kulah takip geziyor vs. vs. Sonrasinda Anadolu isyanlari vs. vs. yani acikcasi burda ne kadar tartisilir orasi da mechul. Cogu kisinin Osmanli tarihi konusunda bilgisi slogandan øte gitmiyor.

Tabi ilginclikler de var dedigin gibi aslinda. Osmanli'da Sii ya da Alevilere karsi bir baski varken Iran'da da tersi bir baski søz konusu.

abi alacagim bi ada pazifik okyanusunda koyacagim 50 tane kadin dünyanin heryerine dösüyecegim atom bombasini patlatacagim toplu katliam sonra ne irkcilik kalir nede zulüm ... 5o kadinla yasarim sonsuza kadar huzur icinde adada sonra ... :D

O dønem cok ilginc ya. Ben biraz okumustum. Osmanlidan da cok fazla Turkmenler ya da Aleviler ne denirse densin isim olarak ønemli degil kacip Iran'a siginiyor. Zaten Ebusuud døneminden sonra tamamen Sunni Islam oluyor Osmanli aslinda ki bunda Iran tehlikesi de ønemli. Mesala ilk kurulusundakiler bu akinci denilen ya da farkli deliler falan denilen gruplar daha cok Batini bir Islama sahip. Mesala dønuyorlar ve sarap iciyorlar ve toleranslari daha fazla ve kadinli erkekli danslar falan yapiyorlar bir sekilde halen Samanizmin de etkisi var uzerlerinde. Mesala Irene Melikoff bu konuda otorite sayilan bir akademisyen o diyordu bu gruplar sayesinde bircok kisi Balkanlarda falan Musluman oldu diye. Zaten onun øgrencisi ismini unuttum bir tane de prof var cok arastirmis falan onun da bir kitabini okumustum. Gene mesala Ømer Lutfi Barkan var arkadasim vermisti makaleyi zaten o da ilk akinci gruplari falan Sunni Islam icerisine almaz. Aslinda Turkmen kitleler ile de devlet catismali cogu noktada. Mesala Iran'da sarayda Turkce siirler yazilir Osmanli'da bir dønem Arapca ve Farsca.

Ya zaten aslinda kendini Sunni Islam olarak tanimladiktan sonra kiyamet kopuyor gibi. Cogu Balkanlardaki tekke ve zaviyeler kapatiliyor. Bir sekilde siyasi rekabet dinsel tercihleri de bicimlendiriyor. Anadolu'da bir grup halk kafasina kizil kulah takip geziyor vs. vs. Sonrasinda Anadolu isyanlari vs. vs. yani acikcasi burda ne kadar tartisilir orasi da mechul. Cogu kisinin Osmanli tarihi konusunda bilgisi slogandan øte gitmiyor.

Tabi ilginclikler de var dedigin gibi aslinda. Osmanli'da Sii ya da Alevilere karsi bir baski varken Iran'da da tersi bir baski søz konusu.

Ya da senin dogrularin ,onlari slogan gibi gorebiliyor olabilir mi ?

kominizmin ne kötülügünü gördün kapitalismden gördügün kadar???

örnek verirsem stalin ve lenin denen şahıslar 100 milyondan fazla insanın ölümüne mal oldular kominizm sözde özgürlük altında kurulmuş ama kendi görüşlerini savunmadıkları için ülkelerinde milyonlarca kişiyi öldürdüler

örnek verirsem stalin ve lenin denen şahıslar 100 milyondan fazla insanın ölümüne mal oldular kominizm sözde özgürlük altında kurulmuş ama kendi görüşlerini savunmadıkları için ülkelerinde milyonlarca kişiyi öldürdüler

Mesala su cumle hangi 100 milyonu øldurmusler ? Mesala Lenin dønemindeki Trocki'nin ordu komutani oldugu dønemde kac kisi øldurulmus ve neden øldurulmus ? Stalin kimleri øldurmus ve neden øldurmus kim bu 100 milyon ve gerekceleri ne ?

Geri
Üst Alt