GSCimbom Ekonomi Sohbetleri | ARŞİV

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
bugünkü hareketleri açıklayabilecek varmi? isten cikmadan önce dolar 17 ye gidiyordu borsa +5% falandi sonra borsa çakılmış dövizde gerilemis simdi yine çıkıyor ikisi birden.

Gerçekten çok sinirliyim. Hala sağda solda denk geliyorum, hala para yoksa bu kadar şey nasıl alınıyor, tükeniyor diyen -küfür etmemek için zor tutuyorum kendimi- insanlarla dolu. Eskiden güce derlerdi, şimdi güçsüzlüğe bile tapar hale geldiler.

Kendilerini hiçbir şeyin iyisine layık görmüyorlar. Aşağılanma ve yok sayılmaya alışmışlar. Sorgulamıyorlar. Soramıyorlar...

Dolar ile maaş almıyoruz evet ama ihtiyaç olan her şey o ölçüde piyasaya rakam olarak yansıyor. Ekmeğinden tut ithal olan teknoloji ürünlerine, akayakıta kadar...

Araban mı var, sana ne diyor akaryakıtkan ama aynı şahıslar yol yaptı ile övünüyor? Ulaşım için kullanamadıktan sonra ne yapayım yolu da. Bırak yurtdışını kendi ülkemi gezemiyorum yahu. Şuradan şurası olan yazlık mekana gidip tatil yapamıyorum. Elin turisti ve gelen gurbetçilerimiz üç ay tatil yapacak maddi imkana sahip...

Yurtdışında bakıyorum onda biri ürünler. Etini, sütünü, balını, yumurtasını alabiliyor...Biz raf ürünlerinde en ucuz hangisiyse o ürünleri alıyoruz. Sağlıklı mı, marka kaliteli mi bilmiyoruz bile. Gramajı da en küçük olanlar..

Yine kendinin dönemini baz alarak diyorum. Yalan olmasın ilk emekli maaşına bağlandığımız zaman 260tl gibi bir şey alıyorduk ama yemin ederim ki beş kilo yağından tut, balına, koca kavanoz reçellerine kadar her şeyi alıp yiyebiliyorduk. Tansaş, şimdi Migros satın aldı diye biliyorum gibi kaliteli yerden, kalite ürünlerden alıyorduk hem de! Tencereler boş kaynamıyordu yani.

O yüzden soruyorum. Biz bu kadar değersiz miyiz ya! Tabi ki sorguluyorum! Ben sadece bir oy değilim. Bir insanım. İnsanca yaşamak hakkımız. Sağlık, ekonomi, eğitim hepsi gerilemiş. Biz buna mı layığız ?

Kendileri zevki sefa içinde halka gelince tasarruf, kemer sıkalım. Yok ya. Harbiden yok ya!

2023'ü iple çekiyorum!

venezuelanin petrolu var bizim neyimiz var?
reisimiz

BhkM_M4IAAAUP4c.jpg

Şimdi haberlerde gördüm. SMA hastası çocuklar için, dün Haluk Levent de demişti gerçi, 18 milyon gerekiyordu, bugün 33 olmuş. Allah aşkına elinizi vicdanınıza koyun ya! Ekonomiyi bir yana koy, şu çocukları düşünün o sandığa gidince; öldürülen kadınları, intihar eden ana babaları, gençleri, değer verilmediği gibi üstüne madalyası alınan gazilerimizi, şehitlerimizi, soğuktan dışarda donup giden canları... Ölüm haşa Allah'ın emri. Hepimiz göçüp gideceğiz ama dönün bir bakın, ne uğruna gidiyor canlar. İmkan içinde imkansızlık hep sebepleri! Biraz vicdan. Madem Allah korkunuz var, başkalarını da düşünün. Kul haklarına girmeyin.

Çok basit bir mantığı var bu işin. Sen, ben, x kişi imkanı olan, en ufak geliri ve sosyal güvenliği olan insanlar ne kadar zenginleşirse olmayana da yardım edip elinden geldiğince de yetip -evet devlet ve seçilmiş hükümetin bile- sizlerin yükünü hafifletebiliriz. Sadece kendim için çırpınıyorsam burada, başka mecralarda açık net diyorum Allah canımı alsın! Kendim için değil ama birçok çaresiz, muhtaç, dışarda olan, görmediğimiz, bilmediğimiz, sesini çıkarmayan her kim varsa onlar için de sesimi çıkarıyorum. Çıkaracağım da. Neden biliyor musunuz! Benim vicdanım var. Allah korkum da... Hiçbir şeyin fazlasında gözüm olmadı şu yaşıma kadar. Hakkım olmayan hiçbir şeyi istemedim. Daha muhtacını düşünerek şükür de ettim. Yine ediyorum. Ama bunlar için susmam. Susasam. Bir başkasının hayalleri, umudu, sağlığı, cebindeki üç kuruşu, emeği çalınırken zor. Ben ülkemi vallahi billahi seviyorum. Sadece bunlara kim göz yumuyorsa onlarla geçinemiyorum. Bencillik bu. Öyle insanla anam babam olsa muhatap olmam. O kadar da evet katıyım. Komşunu da düşüneceksin kardeşim. Komşunun çocuğunu da. İşinize geldi mi yarış atı gibi kıyas yapmayı biliyorsunuz. Az da kendinizde varsa bile düşün, o ne olcak diye... Düz değil etrafınıza da bir bakın. Çevirin o başlarınızı. Dünyanın siz ve çevrenizden ibaret olmadığını anlayacaksınız. Ha hala böyle bakmaya devam diyorsanız, size altını çizerek diyorum asla hakkım helal değil. Bir kul hakkıyla dünyadan göç edeceğinizi unutmayın!

cem küçük izliyorum açtım

yıllar sonra açtım tvye bakıyorum

başıma gelenlerden daha ne kötü olabilir

iyice basırıyorum vücuduma zehri

Özel sektör çalışanları ne kadar zam alır acaba ortalama

Bizim yazilim sektöründe yeni mezun mühendisleri düsük ücretten baslatirlar 1 sene geçmeden enflasyondan bagimsiz kendini gelistirmissen yüzde 100’e yakin zam alirsin, ama simdi isler iyice karisti. Normalde baktiginda özel sektörde su an yüzde 50-60 zam bile yapsalar öp basina koy diyorlar ama bizim sektörün dinamikliğini anlatamiyorum kimseye,ise ilk baslamayla 1 sene deneyimin arasinda 2 kat fark var maddi ve bilgi birikim açısından, ne yapacagimi da sasirdim acikcasi, cok garip bir durum

Bizim yazilim sektöründe yeni mezun mühendisleri düsük ücretten baslatirlar 1 sene geçmeden enflasyondan bagimsiz kendini gelistirmissen yüzde 100’e yakin zam alirsin, ama simdi isler iyice karisti. Normalde baktiginda özel sektörde su an yüzde 50-60 zam bile yapsalar öp basina koy diyorlar ama bizim sektörün dinamikliğini anlatamiyorum kimseye,ise ilk baslamayla 1 sene deneyimin arasinda 2 kat fark var maddi ve bilgi birikim açısından, ne yapacagimi da sasirdim acikcasi, cok garip bir durum

Türkiye içi çalışan yerel firmalarda % 25-30'u geçmez. Mesela bankacılık IT tarafında Garanti Teknoloji en iyi maaş firmaların başındadır, onlar % 25 yapacak.

Uluslarası çalışan firmaların bazıları yazılım sektöründe dövizle veriyor zaten maaşı, bazıları da düzenleme yapıyor ama kura göre zam olma ihtimali yok çünkü yarın faizi 30'a çekip erken seçim kararı alsalar bu kez de ciddi düşüş olacak kurlarda, öngörülemeyen ortamda sana güncel dövize göre zam verme ihtimalleri yok.

Özel sektör tamamen patronların insiyatufine kalmış durumda. Kimisi mevcut zam oranını askeri ucret almiyorsun diye kırpıyor. Kimisi ise hakkini fazlası ile veriyor. İkramiye, performan ödül sistemi vb

Bizim patron yine herkese asgari ücrete gelen TL kadar zam yapar geçer.

sempati beslemiyorum ama adam ezip gecmis.

Sempati beslemiyormuş ay götüm eksik kal.

Geçmişte senin sempati beslediklerin yüzünden sistem değişti, birilerinin yancısı olmaları sayesinde başkanlık sistemi geldi ama utanman olmadığı için bunlardan bahsetmezsin

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri
Üst Alt