Hayvanlar Alemi Bilgi ve Paylaşım Başlığı

Birkaç gündür evimizin önünde 3 yavru kedi var. Onlarla ilgileniyorum. Ama açıkçası kedilerden ziyade apartmanlardaki çocukların kedilere zarar vermesini engellemek için çaba gösteriyorum.
Şöyle bir tespitte bulunmak istiyorum naçizane.

Biz özellikle Türkiye'de hiç bir şeyi doğru yapamıyoruz. Yani ya en çok ya da en az şeklinde bir oranla yapıyoruz. Ortasını bulamıyoruz.
Ya aşırı ilgi gösterip hayvanları kendimizden kaçırıyoruz ya da hiç ilgi göstermiyoruz.

Aslında sorun şu; Aileler çocuklarına hayvan sevgisi vermeyi bilmiyor. Evet bilmiyor.
Şimdi oyuncak dükkanına gitsen, orada çocuğuna bir hayvan oyuncağı alan birini gördüğünde sorsan neden diye,cevabı belli " Çocuğuma hayvan sevgisi aşılamak için" der.
Hayır kardeşim alma o oyuncağı. Çünki çocuğun oyuncak kediyle oynaya oynaya sokaktaki gerçek kediyi de oyuncak sanıyor.

Ve en kötüsü oynarken yerden yere vurduğu oyuncak kedi gibi gerçek kediye de bir zarar gelmeyeceğini düşünüyor. 3 gündür en az 3-4 kez gözlerimle gördüm çünki.
Sokakta evin önündeki yavru kediyle oynayan çocuk annesi balkondan seslendiğinde yaklaşık yarım metreden hatta bazen 1 metreden betona bırakıverdi yavrucağı ...
Hayvancağız ne olduğunu bile anlayamadı. Şimdi yenge hanım sen çocuğuna böyle mi hayvan sevgisi verdin diyesim geldi. Yutkundum.

Çocuklara "Ayy bak ne güzel yavru kedi" şeklinde hayvan sevgisi verilmez.

Çocuk onun da bir can taşıdığını, onun da acıktığını, susadığını ve en önemlisi canının yandığını bilmedikten sonra hepsi boş...

Sen hayvan sevgisi aşılayacağım diye aldığın kedi oyuncakla ona hayvan sevgisi vermiyorsun. Olsa olsa oyuncak kedi sevgisi veriyorsun çocuğuna...

Yarın ilk işim o 3 yavrucağı veya en azından kendini korumaktan aciz olan en küçük olanı alıp hayvan barınağına götüreceğim.

Sen de çocuğuna başka bir oyuncak bulursun artık ...

arkadaşlar muhabbet kuşum kel kaldı, daha önceki kuşlarımın böyle bir sorunu olmamıştı ilk kez karşılaştığım bir durum. Daha önce böyle bir duruma rastlayanlar oldu mu?

Muhabbet kuşumun kafasının tepe kısmında gözle görülür bir şekilde açılma var. Bildiğin kel kaldı hayvan. Bir de kulakların yan taraflarında seyrekleşme var. veterinere götürecem ama kuşlara bakmıyolar genelde

:(

10689994_782207741869009_7659282155323213525_n.jpg

Bu sabah yine çocukların çığlıkları ile irkildik. Camdan dışarı baktığımızda yine aynı sahne.
Çocuklar takılmış gri kedinin peşine. Kimi taş atıyor. Kimi tekme vurmaya çalışıyor. Kimi kuyruğundan asılmaya çalışıyor.
Hanıma hadi dedim hazırlan toplayıp barınağa götürüyoruz şu garipleri. Hemen bizim kedilerin kutusunu da alıp çıktık dışarı.
3 tane yavru kediyi koyduk kutuya. Ama en küçükleri bir beyaz yavrucak vardı, onu bulamadık.

Neyse aldık götürdük. Bıraktık barınağa. Barınak dediğim bir kedi bahçesi. Çok sayıda kedi var . Hatta yeni doğmuş birkaç kedi bile olduğunu gördük bugün gittiğimizde.
Bıraktık oraya geldik. Ama dönerken aklım da o bulamadığımız küçük yavrucakta. Evin önüne geldiğimizde bizim ufaklık çıkmış piyasaya. Ama yine aynı sahne; Çocuklar sarmış etrafını.
Hemen kaptım ufaklığı çıkardım eve. Balkonu hazırladım. Gölgelik yaptım güneş şemsiyesinden.Mama kabı, su kabı ve kedi kutusunu da evi,yatağı yaptım ona...
Bir güzel karnını doyurdu. Suyunu içti. Biraz gölgede yattı. Sonra bir baktık pencerenin kenarında miyavlıyor,içeri girmek istiyor. İyi de bizimkiler rahat vermez,endişemiz o.
Dur bakalım,bugünü bizde geçirsin ,yarına Allah Kerim.

Dün beyazı bulamamıştık ve dönüşte bulup eve almıştık. BU sabah baktık bizim Tarçın ve Duman ile pek anlaşamadılar. Yavrucağızı hacamat edecekler aldık götürdük bahsettiğim yere.
Gitmişken de bir hayrımız dokunsun dedik birkaç kutu konserve ve birkaç poşet kuru mama alıp gittik.

Resimdeki kediler orada bulunanların 1/3 ü falandır bu arada.

11898908_517502268403296_1049782228978043747_n-1.jpg

11898617_517502351736621_4419064813227595388_n.jpg

11903803_517502335069956_7550048266242089745_n.jpg

Son düzenleme:
Hep beni buluyor bu işler :D

Eve geldim PC ye oturdum. Dışarıdan yavru kedi sesi. Ama çok acı acı bir bağırma. İndim aşağıya bakındım bakındım yok bizim bahçeden değil.
Derken baktım ses bizim bahçenin üst kısmındaki bir apartmanın oralardan geliyor. Çıktım eve hanıma dedim ben gidiyorum bakmaya.
Atladım bisiklete o sokağa gittim. Bu arada her ne kadar yakın gibi görünse de aslında oraya gitmem için yaklaşık 600-700 m yol gitmem gerek.. Çünki dolaşma bir yerde...

Neyse gittim o sokağa. Sokağın sonuna kadar gittim sesin sahibini buldum.

Bir apartmanın en alt zemin katındaki kalorifer dairesinin demir kapısı önünde simsiyah bir yavru kedi. En çok 2-3 günlüktür.
Ama o bağırıyor kalorifer dairesinden de aynı sesler geliyor. Anladım ki içeride aslında anası,yuvası var. Muhtemelen kapı açıkken bu dışarı attı kendi. Kapı kapanınca kaldı dışarıda.
Hemen aldım yavrucağı, baktım kapı zaten kapanmıyor, açık. Çekinerek girdim içeri. Birisi " Hüop sen kimsin " dese 2 saat laf anlat... :D

Neyse içeri girdiğimde kardeşlerini gördüm. Onlara yakın bir yerde elimden yere bıraktım. Bu tıpır tıpır koştu yanlarına.
Tam yanlarına yaklaşınca duraksadı ve bana doğru arkasını dönüp baktı; Sanki teşekkür edercesine...
Bana bu yetti zaten :)

Ama gerek apartman gerekse sokak sakinlerini çok garipsedim. İnanın ortalık resmen yankılanıyor hayvancağızın acı miyavlaması ile. Hayır düz ayak sokak kenarında duruyor zaten.
Ama dönüp merak eden bile yok. Çok ta birşey yapmadım. Sadece aldım yuvasına , kardeşlerine kapıyı açıp bıraktım.
Nasıl içiniz rahat ediyor , anlamadım ki kardeşim.

Bizim Hanım üşenmedi gecenin bu vaktinde bizim Tarçın ve Duman'a ev yaptı... 1 saattir kavga var başında ; " Sen yatacaksın ben yatacağım" diye...

Duman pes etti artık. Ev şimdilik Tarçın'a ait. Ama Duman da akıllı, yine de meydanı boş bırakmıyor... Dur bakalım yarın neler olacak :asd22:

11960021_522562024563987_1090565002137426372_n.jpg

Kedinize hangi mamaları tercih ediyorsunuz arkadaşlar...

Ben eskiden Champion markası kullanıyordum ; Kare kutu konserve mama. Özellikle balıklı. Ancak fabrikası kapanmış dediler bıraktık.

somonlualabalikliPate.jpg

Daha sonra da tesadüfen bu mamayı gördüm; Temizmama diye bir marka... Denedim kedilerimde hiç bir sıkıntı olmadı . Gayette memnunlar gibi görünüyor :D

u-sardalya-ton-balikli-yas-kedi-mamasi-ezme.jpg

Ama kuru mama ise Trendline kullanıyorum.

163739664_tn30_0.jpg

Kedinize hangi mamaları tercih ediyorsunuz arkadaşlar...

Ben eskiden Champion markası kullanıyordum ; Kare kutu konserve mama. Özellikle balıklı. Ancak fabrikası kapanmış dediler bıraktık.

somonlualabalikliPate.jpg

Daha sonra da tesadüfen bu mamayı gördüm; Temizmama diye bir marka... Denedim kedilerimde hiç bir sıkıntı olmadı . Gayette memnunlar gibi görünüyor :D

u-sardalya-ton-balikli-yas-kedi-mamasi-ezme.jpg

Ama kuru mama ise Trendline kullanıyorum.

163739664_tn30_0.jpg

7 yaşı geçtiği için artık yaşlı maması alıyorum, Genelde Hills'in tavuklu light kuru mamasını alıyorum, arada sırada (3 ayda 1) Proplan Hairball alıyorum. Haftada 1 kez yaş mama veriyorum, bu da genelde hills'in tavuk ciğer maması oluyor... Çok nadiren de gimpet'in gourmet ödüllerinden veriyorum.

7 yaşı geçtiği için artık yaşlı maması alıyorum, Genelde Hills'in tavuklu light kuru mamasını alıyorum, arada sırada (3 ayda 1) Proplan Hairball alıyorum. Haftada 1 kez yaş mama veriyorum, bu da genelde hills'in tavuk ciğer maması oluyor... Çok nadiren de gimpet'in gourmet ödüllerinden veriyorum.

Kedi bizden iyi beslenıyor abi :D

Ben ikisine yaklaşık 1'er yemek kaşığı civarında yaş mama veriyorum. Ama bugünlerde kestim. Onlara ödül maması gibi geliyor. Yani her gün değil. Olsa olsa en çok 2 günde 1 falan.

Bizimkiler ciğerli,tavuklu falan yemiyor. Balık ve su ürünleri olacak. Yemezler yoksa. :D

Ayrıca Tarçın'ın inanılmaz kendine bakma yetisi var ev içinde...

2 sene önce eşimin dedesi vefat etti. 5 gün Ankara'da kaldık. 3 kap kuru mama, 3 kap su koydum. Bıraktık gittik Ankara'ya.

Hiç bir sıkıntısız kaldı 5 gün boyunca.

Ben ikisine yaklaşık 1'er yemek kaşığı civarında yaş mama veriyorum. Ama bugünlerde kestim. Onlara ödül maması gibi geliyor. Yani her gün değil. Olsa olsa en çok 2 günde 1 falan.

Bizimkiler ciğerli,tavuklu falan yemiyor. Balık ve su ürünleri olacak. Yemezler yoksa. :D

Ayrıca Tarçın'ın inanılmaz kendine bakma yetisi var ev içinde...

2 sene önce eşimin dedesi vefat etti. 5 gün Ankara'da kaldık. 3 kap kuru mama, 3 kap su koydum. Bıraktık gittik Ankara'ya.

Hiç bir sıkıntısız kaldı 5 gün boyunca.

Abi yaşlı mamasına geçince ciddi sıkıntı yaşadım, alıyorum alıyorum yemiyor, ne yapacağımı şaşırmıştım. Toplamda 1.5+1.5+3kg mama aldım, hiç brini yemedi, değiştirme garantisi vardı ama değiştirmedim, sokak kedileri bayram etti :D

Neyse ki sonunda ne yediğini tespit ettim :D

Eskiden yaş mama vermiyordum ama veteriner vermem gerektiğini söyledi, bağırsaklarında sıkıntı mı oluyormuş neymiş. Bu yüzden arada sırada yaş mama vermemi söyledi, benimki yaş mama pek sevmiyor; mesela konserveyi açıp koyuyorum kaba 4/1'ini yiyor, geri kalan yine sokak kedilerine gidiyor.

Valla abi kendi başına kalabilmesi çok güzel bir şey, benim ne yazık ki öyle bir opsiyonum yok. Mama'da sıkıntı olmuyor ama su kabıyla oynuyor; suyu içtikten sonra eliyle bütün suyu dışarı atıyor, suyu havada ağzıyla yakalamaya çalışıyor :D Bu sebeple bir yere gideceğimde annemlere bırakıyorum.

Ne kadar masrafı var bu mamaların abiler

Ne kadar masrafı var bu mamaların abiler

Böyle internetten toptan alırsan kutusu 2-3 TL ye gelir. Ama sen herhangi bir marketten, petshoptan almaya kalkarsan en ucuzu 5-6 TL. Yaşmamadan bahsediyorum.

Kuru mamalar ise kilosu 10 TL den hatta 7,5 TL den başlıyor. 50-60 TL ye kadar çıkıyor. Hatta daha pahalısı da var.

15 günde bir kumu değiştiriyorum; 10 TL pakedi...

Kuru mama veriyorum ama ayrıca kendim yaptığım böbrek-ciğer karışımı da veriyorum.Kutu yaş mama olarak yine böbrek alıyorum veya yaş balık mamasını da seviyor.Bazen whiskasın konserve tavuk mamasını alıyordum veya küçük kutularda hindi-tavşan eti karışımını alıyordum.

Kuru mama veriyorum ama ayrıca kendim yaptığım böbrek-ciğer karışımı da veriyorum.Kutu yaş mama olarak yine böbrek alıyorum veya yaş balık mamasını da seviyor.Bazen whiskasın konserve tavuk mamasını alıyordum veya küçük kutularda hindi-tavşan eti karışımını alıyordum.

Whiskas verdim bir kaç kez. Kustu. İçindeki jöle sanırım yaramadı.

Ayrıca Whiskas'ın zarar verdiği yönünde çok duyum aldım

Geri
Üst Alt