Melih Peker
Şef Gümüş Kıvrım
- 21 Ocak 2010
- 70.076
- 48.589
- 4.843
Hekimim bireysel isteklerin olabilir saygı duyarım.Eşim sağlık çalışanı üniversite hastanesinde.Siz gibi doktorlar hasta ile tanışmadan onlara yüz göz olur, onları hizaya getirir,her türlü afra tafta kızgınlığını çeker (hastalarını bilirsin dışarda yangına verir, doktoru görünce sus pus) üzerine bütün doktorun raporlarını yazar, tanıları girer, giriş çıkışları yapar aldığı maaş 6000 civarı.İki katı tepki alıp bir maaş daha eksik alir.Bu örnekten yola çıkarak söylemek istediğim bu durum ülkenin genel sorunu.Kendim de 11-12 yıllık öğretmenim aldığım maaş 7400+ek ders (olursa). Saygınlık denince çevrene bak bakalım doktora mı kız veriyorlar başka bir meslek grubuna mı?İllaki tatmin etmiyordur bütün meslek grupları gibi şartlar hatta artan nüfus ile iş yükünün artması, hükümet politikaları nedeniyle özgür düşünce ortamının bozulması,hayat pahalılığı nedeniyle alım gücünün zayıflaması da iyice sizi sıkıyor olabilir.Bu şartlarda siz yasayamazsaniz(ayda 50 bin alan doktorları da biliyorum devleti zarara ugratanlari da vs) kimse yaşayamaz.O yüzden diyorum toptan dükkanı kapatalım yurt dışına kapağı atalım.
Hemşirenin bir görev tanımı var , doktor amiridir.Hasta bakımından kan alımına , ilaç verilmesinden hasta takibine kadar birçok işi yapmakla görevlidir.
Hemşire ve diğer yardımcı sağlık personelleri hekim hastanın tanısını ve tedavisini düzgün planlayabilsin işini daha rahat yapabilsin diye yardımcı olmak üzere orada varlar. Son dönemde yardımcı sağlık personeli üzerinden oy devşirmek adına sağlık sendikaları bir hekim nefreti angaje etti.
Bundan 3.04 ay önce hekimlerin aldığı sabit ödeme olan 5000 TL’nin emekli yansıması adına bir düzenleme yapılacaktı bunu 5000 TL zam yapılıyor diye yansıttılar halbuki zam i diye bir şey yoktu. Bu sağlık sendikaları ortalığı ayağa kaldırıp eylem yaptılar hekim maketi bile yaktılar , Kimileri hekimlerin yemek yedi yemekhaneyi basıp Akışta protesto yaptı ardından tabi mecliste bu yasa tasarısı geri çekildi.
Sonuç olarak halk eğitime 5000 TL zam yapıldı sandı basit bir düzenleme bile yasalaşmadı.
Şu an tanıdığım bir çok hekim arkadaşım yardımcı sağlık personelleri ve hemşirelerle arasına mesafe koymuş durumda sağlık çalışanları arasında düşmanlık tohumunu ektiler . Ama kimse kusura bakmasın burada asıl sorumlu olan buna Çanak tutan yardımcı sağlık personelidir.
Hekim olmazsa sağlık hizmeti olmaz dünyanın her yerinde hekim bunun temel öznesidir.
Şu an hemşirelerin aldığı döner sermaye ücreti bile aslında tam gün yasası dahilinde çıkartılan hekimlere ödenen paranın bir parçasıdır.
Döner sermayesi düzgün yatmayan hastanelerde hekim ile hemşire arasında büyük bir maaş farkı kalmadı. Hatta öyle diyeyim ki temizlikten sorumlu sözleşmeli hademe şu an hekim maaşına yakın para alıyor.
Ben yurtdışındayım bir çok ülkenin maaş durumlarını da iyi bilirim yurtdışında bir hemşire hekimin en iyi ihtimalle dörtte bir ücretini alabilir. Çoğu yerdeyse uzman hekim maaşı on kata kadar çıkabilir.
Bunu övünmek amacıyla söylemiyorum bunlar gerçekler.
Bak ben beş yaşından beri hastanede büyümüş olan birisiyim annem de emekli hemşiredir sağlık sisteminin geçmişini çok iyi bilirim.
Eşin de ne güzel kutsal bir mesleğe sahip bence Üniversite hastanesi nde çalışan bir hemşire çok şanslıdır. Ben çapa ihtisaslıyım, Üniversitede hemşireye bir order vermeyi bırak herhangi bir şey yaptırmak imkansıza yakındır çoğu işi orada eğitim almak için bulunan intern hekime ücretsiz yaptırırlar.
Kamuda ve özellikle bir şeylerin yükü çok daha ağırdır, Yani eğri oturup doğru konuşalım.
Urfa’da beyin cerrahı yok ameliyat yapılamıyor. Sen hiç hemşire ya da bir yardımcı sağlık personeli bulunamadı için duran bir sağlık hizmeti gördün mü?
Hekimlerin yeri kolay kolay dolmaz istedikleri kadar mezun çıkarsınlar vasıfsız hekim az sayıdaki hEkim’den daha tehlikelidir.
Bu iş usta çırak ilişkisine benzer hekimlik bir zanaattır ve bu Kaliteyi düşürür gelecek nesillere iyi bir eğitim veremezsen ülkenin sağlık sistemi çürümeye mahkûm olur.
Eğer önümüzdeki 2-3 sene içerisinde ciddi bir reform yapmazlarsa fazla değil 5:10 sene sonra bunun ceremesini çok acı faturalarla yaşamaya başlayacaksınız.
Şurada kaliteli eğitim verebilecek sadece iki jenerasyon kaldı ve bu hocaların hepsi şu an özelde.
GSCimbom Forum kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi