İstiklâl Harbi’nin Başında Enver Paşa Olsaydı Perişan Olmuştuk

Korkak herif adamsan engeli kaldır da yazdıklarıma cevap ver.Hala gerçeklerden bahsediyorum diyor.Konu hakkında çok bilgim olmadan bütün kolpalarını döküyorum ortaya.
Kaldirmasina gerek yokki.
Kendisi bizzat girdigi konu basliklarinda engellenmis mesajlar var ibaresini gördügünde buna tiklayip bu mesajlari okudugnu söyledi.

Bu arada Enver Pasa'yi cok fazla sey icin suclamak makul ama Birinci Dunya Savasi veya turancilik icin suclamak pek makul degildir.

Ittihatciler icinde Osmanlinin bekasi her zaman konusulan bir mesele olmustur. Imparatorluk yaklasik 200 yildir kuculdugu, toprak kaybettigi, fakirlestigi, geri kaldigi ve imtiyaz verdiginden bunun nasil cozulecegi hayati bir problemdir.

Abdulhamit bunu tiranlikla cozmeye calismistir. Ittihatcilar ise bu surecte ve ozellikle de darbe sonrasi (1913 Bab-i Ali baskini) cesitli seyler denemislerdir:
  • Osmanlicilik: "Ne mutlu Osmanliliyim diyene" gibi bir anlayistir. Ana fikir, ulus devletlerin ruzgarina kafa tutmak ve Balkanlardaki kopmalarin onunu kesmek adina Osmanliyi cok uluslu bir imparatorluk olarak bir Osmanli vatandasi kimligi altinda birlestirmektir. Yani ne millet ya da mezhepten olursa olsun Osmanli vatandasi olan herkes Osmanlidir ve birlikte yasamalidir gibi bir anlayis. Bu tabii ki tutmamistir cunku vergi sistemi, yasalar, imparatorlugun gelenekleri ve gecmisi buna engeldir. Ayrica 1700'lerin sonundan beri bir milliyetcilik akimi guclenerek gelmektedir ve kimse milli kimligini ikinci plana atip ben oncelikle Osmanliyim demeye razi degildir. Zaten niye olsunlar, Osmanli o insanlara ne vermis?
  • Ummetcilik: Hristiyan topraklari gidiyor bari Islam etrafinda bir devlet kurup tum Muslumanlarin imparatorlugu olalim denmistir. Tabii ki tutmamistir cunku 1) Istanbul'un yarisindan fazlasi, Anadolu'nun yariya yakini gayrimuslimdir ve 2) Araplar coktan beri imparatorluktan rahatsizdir ve bagimsizligin yollarini aramaktadir.
  • Turancilik: Son care olarak gorulmustur. Madem Osmanli kimligi ve dini kimlik etrafinda bir imparator kuramayacagiz, bari biz de bu milliyetcilik akimindan yararlanip Turk kimligi etrafinda bir devlet kuralim, hem toprak da kazaniriz bir suru Turki devletler var orta asyada denmistir. Bunun da tutma imkani yoktur cunku Turk milliyetciligi gelismis degildir, ortada gelismesi icin bir altyapi yoktur. Ayrica Orta Asyalilar bunu pek takmamistir, bugune kadar neredeydiniz demistir. Zaten dil, gelenek, toplum yapisi olarak taban tabana da zittir. Kulturel bir benzerlikten bahsedilemez yani. Donemin Yunanistan'i orta asyadaki Turki toplumlardan cok daha fazla Osmanli'ya benzerdir.
Zaten bu ucunun tutmamasi da Misak-i Milli'yi dogurmustur. Ana fikir hem millet kimligi olarak, hem kulturel birlik olarak bir gercek Turk ulus devletinin sinirlarini cizmektir. Zaten Cumhuriyetin ilanindan sonraki mubadele surecleri, dil ve tarih alanindaki arastirmalar ve inkilaplar hep bir Turk kimligi tanimlamak, yaratmak, altini doldurmak ve millete bunu asilamakla ilgilidir.

Yıkılınca eski düşman olan İngilizler ve Ruslar Avusturya-Macaristan İmparatorluğu ile Osmanlı İmparatorluğunu bölüşmek için de facto iş birliğine gittiler 2 sene sonra da de jure ittifakları açıklandı Fransa da aralarına katıldı...Buna mukabil Habsburglar da Almanlara yanaştı herkes bir biriyle müttefik oldu sırbistan'ından italyas'sına en son biz dahil olduk ittifaklar sistemine kronolojiyi verdim...

Sonuna kadar direndik savaşa taraf olmamak için 1914ün sonlarına doğru mecbur kaldık...Bu tarihi bir gerçekliktir...Ayrıca Almanya Savaşı keybettiği için biz de kaybedilmiş sayılmadık :) Bulgaristan harpten çekilip Alman Silah fabrikalarından cephane ve mühimmatın gelişi kesildiği için savaşa devam edemedik zira 3 haftalık cephanemiz kalmıştı yoksa hala bugünkü;

HAMA-DEYRÜZZOR-HALEP-MUSUL-KERKÜK-DİYALA-TEBRİZ-HEMEDAN hattı güney sınırımızı

PANKİSİ-DERBENT-BAKÜ hattı kuzey sınırımızı

GÜMÜLCİNE-EDİRNE hattı batı sınırımı

Hazar Denizi ve Tahran'ın kuzeyidenki Elbruz Sıradağları da doğu sınırımızı teşkil ediyordu...Yani savaşın başlamasından önceki topraklarımızı daha da genişletmiştik...

Bu arada Ömer Fahreddin Paşa da Medine'yi hala tutuyordu...1919 başlarına kadar Medineden çıkmadık ve I.Dünya savaşında en son teslim olan yer Mescid-i Nebevi'dir...

O çok övülen deyyus padişah İttihatçı paşamıza aylarca peygamberin kabrini bırak diye emir vermesine rağmen...

Uğur bir git gerçekten saçmalıyorsun. Okumak ayrı anlamak ayrı. Ben sana Rus Çarının düşünceleri ile aynılar mı dedim? Hayır yine götünden sonuç çıkardın. Ben sana Rus emperyalizmi çarlık dönemi değil Sovyet dönemi arttı diyorum. Sen hala zırvalıyorsun. Okuyorsun ama beynin okuduğunu süzmüyor. Git başkalarına yalanlarını anlat ve inandır. Rus emperyalizmi kavramını öğren sonra gel. Çarlık Rusya’sında tek hedef vardı. Sıcak denizlere inmek ve egemenliklerini genişletmek. Kendin tabir bulup kendin savunup başkasını bilmemek ile suçluyorsun. O götüyle Güler dediklerin seni okusa götleri bile yetmez gülmeye :)

iPhone cihazımdan Gscimbom mobil uygulaması ile gönderildi
Sürekli küfür ediyorsun seni raporlamak zorunda kalacağım bilgi veremeyince hep küfür

Bu arada Enver Pasa'yi Almanlarla savasa girdigi icin suclamak da cok sacma olacaktir cunku Ittihatcilar senelerce once Ingilizlerle, sonra da Fransizlarla muttefik olmaya calismislardir. Bu ikisi yuz vermeyince mecbur Almanyayla aralarini yapmak zorunda kalmislardir.

Aslinda Almanlar da biraz zorunluluktan biraz da hilafeti kullanma umuduyla bunu kabul etmislerdir.

Bu buyuk endustriyel Avrupa devletlerinden biriyle muttefik olmazsak ic islerimize karismaya devam ederler, mahvoluruz denmistir ki bu cok da yanlis degildir.

Ana fikir, muttefikle beraber bir endustriyellesme surecine girmektir ki bu dogru recetedir. Osmanlinin cokusunu somurgecilikten ziyade endustriyel devrim getirmistir.

Kaldırdım engeli gördüm ve yakışıksız ifadeleri raporladım zaten bir bilgi kırıntısı yoktu çoğu şeyi cevaplamışım zaten
Yahu ben senin gibi kendim yorumlamıyorum mevzuları.Okuduğum kitaplardan çıkışlı konuşuyorum iki kitabın da ismi yazarları ortada.Bilgi kırıntısından kısmın senin sallamaların ise bilginin tanımından başlayalım ister misin?Churchill'in parmağı yok diye sıkıyordun önüne bilgi koyduk.Kitapta da yazıyor direkt olarak insiyatif kullanıp iki drednota da çöküyor,İngiliz donanmasına katıyor.Sebebi de Almanya'ya yanlamamız.Ne paramız geri ödeniyor ne gemileri alabiliyoruz.Diğer konu ise İlber Ortaylı'dan.Onun da dışkısı kadar tarih bilgin yok muhtemelen,hadsizleşme.

Bu arada Enver Pasa'yi Almanlarla savasa girdigi icin suclamak da cok sacma olacaktir cunku Ittihatcilar senelerce once Ingilizlerle, sonra da Fransizlarla muttefik olmaya calismislardir. Bu ikisi yuz vermeyince mecbur Almanyayla aralarini yapmak zorunda kalmislardir.

Aslinda Almanlar da biraz zorunluluktan biraz da hilafeti kullanma umuduyla bunu kabul etmislerdir.

Bu buyuk endustriyel Avrupa devletlerinden biriyle muttefik olmazsak ic islerimize karismaya devam ederler, mahvoluruz denmistir ki bu cok da yanlis degildir.

Ana fikir, muttefikle beraber bir endustriyellesme surecine girmektir ki bu dogru recetedir. Osmanlinin cokusunu somurgecilikten ziyade endustriyel devrim getirmistir.
Evet böyle durum zaten üstat hürmetler

Ben galiba herkese cevap verdim başka bir bilgi paylaşımında bulunan çıkmayacaksa işim var istimnaya devam edilebilir...

Keşke dün bir mezarına gidip fatiha okusaydınız...

Zamanında Çeçen-Rus savaşından konuşurken ``Spetsnaz sovoşto yor olmodo sonro koroldo`` diye alenen yalan söyleyen de sen değil miydin?Şaşırmıyorum artık. :asd: İnsanda utanma olur biraz ya.Neyse Uğur sen cacığa devam et zaten millet görüyor neyin ne olduğunu,ciddiye alan kalmadı seni forumda.

Evet böyle durum zaten üstat hürmetler

Insanlar Ittihatciler Almanlarin kara kasina kara gozune hayranmis saniyor, gulunc

Ama bunlar iste hep propagandavari tarih egitiminin sonuclari

Neymis Almanlarin yaninda girmisiz, onlar yenilince biz de yenik sayilmisiz, aslinda cok iyi savasmisiz da Almanlar yenilmis vs.

Sonra bir de utanmadan Ikinci Dunya Savasi'nda Almanlar pes etmis ama Japonlar etmemis, bir sene sonra atom bombasi atilmis falan diye zirvaliyorlar

Sene olmus 2018, hala ilkokullarimiz propaganda kuruluslari

Daha yeni olmadi mi bu
94-96 1. Rus-Çeçen Savaşı.99-09 2.Rus-Çeçen Savaşı.Malum kolpacının savaşlarda görev almadılar dediği Spetsnaz da 70'lerin sonunda büyük operasyonlar yapmaya başlamış bir özel tim birimi.Şu tiyatro baskınında kendi vatandaşlarını gazla öldüren gerizekalılar.

Geri
Üst Alt