İstiklâl Harbi’nin Başında Enver Paşa Olsaydı Perişan Olmuştuk

Bunların Almanya sevdası yüzünden İngilizlere sipariş ettiğimiz,halktan bağışlar toplanarak alınan iki drednotumuza da Almanya'ya yanaştığımız için Churchill çöküyor.Sonra savaşa girmek için de bu mevzuuyu kullanıyorlar.İlginç detaylar var döneme dair,yapılan üstüste hatalar var.

Olurmu ya enver paşa girmek istemedi. Hep bu kronoloji soktu. Yoksa Enver Alman aşığı değildi :)

iPhone cihazımdan Gscimbom mobil uygulaması ile gönderildi

Enver Paşa, Cemal Paşa’ya şehadetinden iki sene önce yazdığı anlaşılan (1920) mektubunda, hedeflerini şu şekilde sıralamıştır:

Şimdilik umumi fikrim:

İslam milletlerinin halası,

Hedefim müştereken Avrupa’nın emperyalist kapitalizmi olduğuna göre sosyalistler ile teşrik-i mesai

Kurtarılan memleketler idare-i dahiliyesinde esasat ve bünyeye tevafuk ettirtmek şartı ile sosyalizm prensiplerinin kabulü

İstihlas-ı İslam için ihtilal de dahil olmak üzere bilcümle vesait-i tazyikiye istimali,

Bu hususta İslam’ın gayrı mahkûm milletlerle de teşrik-i mesaisi,

İslam’ın hey’et-i camiası dahilinde her unsurun harsının inkişafına müsade etmek.

Bu da şurada dursun. Paşanın kaleminden

Ruslara bolşevik müslümanlardan kurulu bir ordu için yalvarmadı değil mi?
Ve bu ordu ile Anadolu’ya geçme hayalinde değil di?
Doğru ya adam Rus düşmanı ama Rusya’ya gidip Ruslar ile Anadolu’ya gitme pazarlığı yapıyor. Ve o dönemde Anadolu’dan Yunanlıları ve İngilizleri atacağım ve sizin yardımlarınızı karşılıksız bırakmayacağım demiyor değil mi?
Sarıkamış yürüyüşünde binlerce askerin ölümüne nedende olmuyor.
Yada süveyş kanalı seferi için baya şatafatlı törenler ile paşa göndermiyor.
Orada da rezillik yaşanmasının nedenlerinden olmuyor.
Çanakkale cephesini hayatında ordu düzeyinde yöneticilik yapmayan liman Paşa’ya ben verdim değil mi?

Ne Envermiş arkadaş. Adam hep bir hayal peşinde koştu. Yanında ikna ettiklerini ve kendini felakete sürükledi durdu. En son bir bozkırda öldü...

Arkadaş konuştukça cehaletin ortaya çıkıyor...

Sovvyetler Rus değildi...Rus olsaydı politbüronun ekseriyeti rus olurdu değil mi?

Sen Sultan Galiyev'in komünist parti politbürosundaki en önemli 2. adam olduğunu biliyor musun? Yahut politbüroda kaç gürcü, türk, yahudi, belarus, ukraynalı ve rus olduğunu???

Komünizmi rusyaya getiren biziz zaten...Çarlık Rusyası yıkıldığından 93 harbinde Abdülhamitin ruslara peşkeş çektiği tüm doğu anadolu ve kafkasyayı aldık...Sarıkamışı başarısızlık olarak gösterenlere sormak lazım Sarıkamış nerenin parçası? Azerbaycan diye bir ülke kuruldu mu?

Siz kendinizi kandırın daha Kasr-ı Şirin anlaşmasıyla Türk-İran sınırı çizildi ve dostane komşuluk ilişkilerimiz oldu diye :) Dizilerde fetişistliğini yaptığınız uçkur düşkünü alkolik padişahlarınız iran seferi diye ıraka giderken Enver Paşa mazandarana kadar tüm iranı işgal etmişti...Mondros Ateşkes Mütarekesi imzalandığında Tebriz'de Türk Bayrağı dalgalanıyordu...

Lise tarih kitaplarından akılda kalanlar ve bugünün siyasi ortamıyla tarih olmuyor...Hürmetler...

O dönem islamcılık filan da yok da neyse...

Bak güzel kardeşim İslamcılık Seyit Kutub ile başlar...İhvani Müslimin türevleridir şu an dünyadaki tüm islamcılar...Milli Görüş, ihvan hepsi kutubçudur...

Enver Paşa şehit olduğunda Seyyid Kutub 16 yaşındaydı :)

Enver Paşa turancı bir mücahitti...Rauf Denktaş neydi? Mücahit...İhvancı mıydı :)

Yav 10 dakika önce turancı değildi dedin. İngiliz düşmanlığı için araç olarak kullandı dedin. Daha sonra islamcılığı yine aynı amaç için kullandı dedin..

Enver Paşa, Cemal Paşa’ya şehadetinden iki sene önce yazdığı anlaşılan (1920) mektubunda, hedeflerini şu şekilde sıralamıştır:

Şimdilik umumi fikrim:

İslam milletlerinin halası,

Hedefim müştereken Avrupa’nın emperyalist kapitalizmi olduğuna göre sosyalistler ile teşrik-i mesai

Kurtarılan memleketler idare-i dahiliyesinde esasat ve bünyeye tevafuk ettirtmek şartı ile sosyalizm prensiplerini kabulü

İstihlas-ı İslam için ihtilal de dahil olmak üzere bilcümle vesait-i tazyikiye istimali,

Bu hususta İslam’ın gayrı mahkûm milletlerle de teşrik-i mesaisi,

İslam’ın hey’et-i camiası dahilinde her unsurun harsının inkişafına müsade etmek.

Bu da şurada dursun. Paşanın kaleminden

Olur mu adam Rus düşmanı nasıl sosyalizm der :)
Dur ya doğal lider 1919 da enverdi değil mi?
Hep bu Atatürk ne yaptıysa kendini öne attı. Yoksa Enver ile dünyayı alacaktık :)

Turancı değil de anti-emperyalistti yani? Bunu senden duymak şaşırttı..

2debc3a7a270659d364170c6c9bf3964.jpg

Bunu avatar yapsana bu arada..

renklendirilince farkettim bu enver niye bu kadar esmer aslen arap mı ?

araplar Türklere düşman olur hee anladım

Yav 10 dakika önce turancı değildi dedin. İngiliz düşmanlığı için araç olarak kullandı dedin. Daha sonra islamcılığı yine aynı amaç için kullandı dedin..
Üstat dediğim sarih...Turancılık bir araçtı...Kime karşı Büyük Oyuna bunu akp söylemi sanmayın bu Afganistan üzerindeki Rus-İngiliz çekişmesinin uluslararası ilişkiler literatüründeki adıdır...

Bunun için basmacı hareketine katıldı...Tabii ki turancıydı ama bu onun temel ideolojisi değildi...Temel siyasi görüşü Rus ve İngiliz Emperyalizmine karşı her alanda mukavemet...

Arkadaş konuştukça cehaletin ortaya çıkıyor...

Sovvyetler Rus değildi...Rus olsaydı politbüronun ekseriyeti rus olurdu değil mi?

Sen Sultan Galiyev'in komünist parti politbürosundaki en önemli 2. adam olduğunu biliyor musun? Yahut politbüroda kaç gürcü, türk, yahudi, belarus, ukraynalı ve rus olduğunu???

Komünizmi rusyaya getiren biziz zaten...Çarlık Rusyası yıkıldığından 93 harbinde Abdülhamitin ruslara peşkeş çektiği tüm doğu anadolu ve kafkasyayı aldık...Sarıkamışı başarısızlık olarak gösterenlere sormak lazım Sarıkamış nerenin parçası? Azerbaycan diye bir ülke kuruldu mu?

Siz kendinizi kandırın daha Kasr-ı Şirin anlaşmasıyla Türk-İran sınırı çizildi ve dostane komşuluk ilişkilerimiz oldu diye :) Dizilerde fetişistliğini yaptığınız uçkur düşkünü alkolik padişahlarınız iran seferi diye ıraka giderken Enver Paşa mazandarana kadar tüm iranı işgal etmişti...Mondros Ateşkes Mütarekesi imzalandığında Tebriz'de Türk Bayrağı dalgalanıyordu...

Lise tarih kitaplarından akılda kalanlar ve bugünün siyasi ortamıyla tarih olmuyor...Hürmetler...

Kominizm getirende biz olduk. Lenin falan da Adana’dan sizin komşuydu kesin :)

Enver'i seven biri olarak Atatürk ile bu hırbı karşılaştırmaktan vazgeçin.

Olur mu adam Rus düşmanı nasıl sosyalizm der :)
Dur ya doğal lider 1919 da enverdi değil mi?
Hep bu Atatürk ne yaptıysa kendini öne attı. Yoksa Enver ile dünyayı alacaktık :)

Bolşevizm nedir?

Çarlık Rusya coğrafyasında komunizmi getiren sosyalist fraksiyon...

Ne yapmıştır?

Milletlerin kendi kaderini tayin hakkı tanımış, ingilizler ile ittifakı sonlandırmış ve bizimle barış anlaşması yapmıştır.

Yani? Rus Emperyalizminin Karşıtı mıdır? Evet...

Başka sözüm yok...

Adamın iki tane argümanı var.İnsanların yapmadıkları şeyi yapmış gibi göstermek ve sadece kendisi kitap okuyor zannetmek.Gel de gülme.Dizilerde fetişitliğini yaptığınız dediği dizinin detaylarını bizden daha çok biliyor ahahah.Kitap dediğin şey de bugün gayet ulaşılabilir birşey,Beyazıt Devlet Kütüphanesi'nde memur olan annemin yanında kitapların içinde büyüdüm ben mesela,okumayı severim o sebeple.DÜNYADA TEK KİTAP OKUYAN KİŞİ SEN DEĞİLSİN MORUK.Okuduklarını da yalan yanlış yorumluyor muhtemelen.Komik 1 zat. :asd:

Yazdım çünkü onlar da suikasti desteklemişlerdir fiili olmasa da ki Atatürk hiçbirini hapse attırmamıştır ve siyasi hayatları İnönü ile beraber devam etmiştir...

Ayrıca bu isimler dikkat ettiysen Teşkilat-ı Mahsusa üyesi değildirler yani bunlar dış kapının mandalıdır zaten İnönü'nün bu isimleri desteklemesi de padişah yanlısı olmalarıdır...O dönemde iki tip adam vardı milli mücadelede...Padişah Yanlıları ve Karşıtları...Teşkilat-ı Mahsusa olduğu gibi karşıt isimlerden oluşuyordu; Mehmet Akif Ersoy-Mustafa Kemal Atataürk-İsmail Enver-Halil Kut-Nuri Killigil-Kazım Karabekir-Mahmut Celal Bayar-Ali Çetinkaya-Bekir Sami Kunduh-Nuri Conker

Bir de padişah yanlıları vardı; Fevzi Çakmak-İsmet İnönü-Rauf Orbay-Ali Fuat Cebesoy-Refet Bele vesaire...

İyi de bu adamarı suikasti deteklemeye götüren süreç neydi? Hepsi dışlandı çünkü.

Kazım Karabekir'in o dönemlerde yanlış anlaşıldığı, kişisel bir kırgınlık yaşadığı, aslında cumhuriyet karşıtı biri olmadığı çokça söyleniyor.

Fakat Kazım Karabekir de Atatürk'ün cumhuriyeti ilan etmesini engellemek isteyen o masada, Ali Fuat Bey, Rauf Bey, Refet Bey ile aynı saftaydı. Ancak burada önemli olan nokta, saltanat yanlılığı ya da karşıtlığından öte, lideri tanımak meselesidir. Bu 4 isim de Atatürk'ün akranlarıydı ve otoriteyi kabul etme sorunları olacağı aşikardı.

Fevzi Çakmak ise padişah yanlılığının ya da inkılapçılığın değil, muhafazakar duruşun temsilcisidir. Nihayetinde Mustafa Kemal Atatürk'ün otoritesini kabul etmiştir. Önemli olan da budur.

Üstat dediğim sarih...Turancılık bir araçtı...Kime karşı Büyük Oyuna bunu akp söylemi sanmayın bu Afganistan üzerindeki Rus-İngiliz çekişmesinin uluslararası ilişkiler literatüründeki adıdır...

Bunun için basmacı hareketine katıldı...Tabii ki turancıydı ama bu onun temel ideolojisi değildi...Temel siyasi görüşü Rus ve İngiliz Emperyalizmine karşı her alanda mukavemet...

Bu durumda turancı demek ne kadar doğru?

Adamın iki tane argümanı var.İnsanların yapmadıkları şeyi yapmış gibi göstermek ve sadece kendisi kitap okuyor zannetmek.Gel de gülme.Dizilerde fetişitliğini yaptığınız dediği dizinin detaylarını bizden daha çok biliyor ahahah.Kitap dediğin şey de bugün gayet ulaşılabilir birşey,Beyazıt Devlet Kütüphanesi'nde memur olan annemin yanında kitapların içinde büyüdüm ben mesela,okumayı severim o sebeple.DÜNYADA TEK KİTAP OKUYAN KİŞİ SEN DEĞİLSİN MORUK.Okuduklarını da yalan yanlış yorumluyor muhtemelen.Komik 1 zat. :asd:
Anlat pampa dinliyoruz. Enver bey hakkında bilgileri birde senden alalım.

Hayatımda öyle diziler izlemedim. Götünden element uydurup Enver paşan gibi hayal kurup durma. Kronolojik sıralamanı gayet iyi biliyorum. 2 Alman gemisi ile gidip Rus limanlarını vurma emrini ben verdim zaten. Kronolojik olarak sokayım o hayalperest Paşa’na:)

Kendi kendine uydur lise müfredatından...Kardeşim Girit ve Bosna nasıl elden gitti?

Sana Age of Metternich dedim anlamadın...

Osmanlının 40 sene yıkılmasının gecikmesi sadece İngiliz-Rus rekabetiydi...Reval'de akrabağa olan İngiliz ve Rus Monarşileri tarihi düşmanlığı bırakıp (hani kırım harbi filan var ya...) ittifak içerisine girince zaten Osmanlıyı bölecekleri anlaşıldı...

Tıpkı Avusturya-Macaristan gibi...Yani düşmanların düşmanlığı kesip ittifak kurunca mecburen düşmanının düşmanı dostun oluyor teknik olarak yoksa tarih boyunca savaştığımız Habsburglar imana mı gelip bizimle barıştı???

Bolşevikler Rus değildi sana göre şimdide diyorsun ki Rus emperyalizmi. Arkadaş yavaş dön yetişemiyorum. Bak arkadaşım Bolşevizme nasıl başladıkları ortada. Emperyalizmden uzaklaştılar ama sıcak denizler istekleri hiç bitmedi. Ve sosyalizmi getiren yine Ruslardı biz değildik.

Geri
Üst Alt