İstiklâl Harbi’nin Başında Enver Paşa Olsaydı Perişan Olmuştuk

Almanların yanında değil ingilizlerin yanında savaşa girmeye çalıştı ingiliz düşmanlığına rağmen olmayınca meccbur girildi ayrıca almanlara yardım için değil kafkasyayı almak bu sayede rusyayı savaştan çıkartmaktı amaç ki çanakkalenin amacı da o o zaman çanakkaleyi de almanları yardım için mi yaptık yoksa ruslara yardımı kesmek için mi? tabii ki ruslara zarar verip savaştan çıkınca doğu cephesinde almanlar kazanmış oluyor ???? ne olacaktı başka?

Çanakkale savunma cephesi yahu aynı mı ?

Üstat bak ilginç bir durum şu an türkiyedeki mhp dahil tüm politik gruplar tüm tarihimiz boyunca enver paşayı sahiplenmez

ama atatürk-inönü-bayar gibi devletin kurucusu 3 cumhurbaşkanının kendisi hakkındaki görüşleri hep olumludur birer örnek veriyorum;

İsmet İnönü hatıralarında Enver Paşa için diyor ki; "Enver Paşa, şahsi meziyetleri ile iyi bir asker, iyi bir subay, iyi bir insan olarak, toplumun kusur olarak bildiği unsurlardan, insanın tasavvur edemeyeceği kadar nasibi olmayan bir tiptir. Asker vasıfları bakımından vazife sever, çalışkan ve korku nedir bilmez müstesna kahraman olarak, askerliğin aradığı ölçülerin en yukarı seviyesinde yer almıştır".

Atatürk ise ölüm haberini aldığında baba gündüzün babası kılıç aliye ağlayarak "Yiğit adamdı. Bir güneş gibi doğup bir güneş gibi battı. Gerisini tarihe bırakalım". demiştir.

Celal bayar ise ben de yazdım kitabında birinci ciltte şöyle der; "Enver ile çatışmaya giren bir daha onu terk edemez. Askere emrettiği her şeyi kendisi de yapan tarihte başka bir komutan olmamıştır".

Şimdi kendisiyle yaşayanlar böyle derken beyni solcular, islamcılar, liberaller tarafından 100 senedir yıkanmış kulaktan dolma bilgilerle konuşanlar mı evla???
Şevket Süreyya diye boşuna yazmadım zaten Uğur, yargılamadan önce o dönemi çok iyi anlamak lazım okumuşsundur zaten Şevket Süreyya'nın Makedonya'dan Ortaasya'ya kitabında tam olarak da bunu yapıyor, yanlış hatırlamıyorsam kendisinin paşa ile bizzat görüşmüşlüğü de var. Ya sevabıyla günahıyla bu adamlar cesur adamlardı, inandığı dava yolunda ölen adama saygısızlık yapılmaz zaten. Ben o dönemlerin figürlerini yargılamayı sevmiyorum, tarihçiler yapsın o işi ben hepsini saygıyla yad ederim ötesine de karışmam.

Şevket Süreyya diye boşuna yazmadım zaten Uğur, yargılamadan önce o dönemi çok iyi anlamak lazım okumuşsundur zaten Şevket Süreyya'nın Makedonya'dan Ortaasya'ya kitabında tam olarak da bunu yapıyor, zaten yanlış hatırlamıyorsam kendisinin paşa ile bizzat görüşmüşlüğü de var. Ya sevabıyla günahıyla bu adamlar cesur adamlardı, inandığı dava yolunda ölen adama saygısızlık yapılmaz zaten. Ben o dönemlerin figürlerini yargılamayı sevmiyorum, tarihçiler yapsın o işi ben hepsini saygıyla yad ederim ötesine de karışmam.
Zaten soner yalçının, mehmet şevket eyginin, yalçın küçükün, murat bardakçının üstünde mutabık olduğu başka bir isim var mıdır acaba?
Rusyada devrim olmazsa ne olacaktı peki kaybedicektik hem çanakkaleyi hem doğu illerini çok yanlış bir strateji yaptı senin Enver Paşa.
sonuçta abdulhamitin kaptırdığı yerleri aldık mı? üstüne baküyü kurtardık mı?

Ya boş geçin bu başlıkları siz önce vatan hainlerine, hırsızlara, işbirlikçilere bakın. Adam bir elinde kuran bir elinde kılıç rus mitralyözüne at sürüp şehit olmuş bir diğeri kurşuna dizildiğinde kendisi ateş emrini vermiş bir diğeri öldüğünde cebinde para yok yetimleri açlıktan öldü bir diğerine kahpece fırından çıktıktan sonra arkadan yanaşıp sırtından vurup şehit ettiler biz de ooouuuvvvvvv ne ouuuvvv :) hadi iyi geceler

Ben de enveri yetenekli bulanlardanım. ama enverin sorunu askeri yetenekleri değildi.

onun sorunu bana göre yeteri kadar mantıklı olamamasıydı. aşırı hırsına yenik düşmesiydi. nerede duracağını bilememesiydi. atatürkle kıyaslandığında, atatürk çapını, etini budunu bilen nerede durması gerektiğini bilen bir adamdı.

yani aslında ona hayalimiz, mustafa kemale gerçeklerimiz denmesi bir yerde doğrudur. ben onu biraz da hitlere benzetiyorum. yani karakter olarak, hitler de askerde 10 başı olmasına rağmen birimleri yönetme açısından iyi bir stratejik zekaya sahipti. almanların prusya kültürü ile aristokrat aileden gelen generalleri bile hitlerin fransaya saldırı planını hayalperest bulmuştur. tabi uygulayan yetenekli generallerin hakkını yememek lazım ama bu yetenekli generaller bile planı gerçekçi bulmamışken hitler bunun olası olduğunu düşünüyordu.

iş buralara gelmeden avusturyanın ilhakı çekoslavakyanın ilhakı tamamlandığında avrupa hitlere müsammaha göstermişti. hitler burada durması gerekiyordu. polonyaya girmeden önce zaten artık batılıların kendisine savaş açacağı deklare edilmişti. adam çok iyi işler yapmıştı ama nerede duracağını bilemedi ve polonyaya daldı. yaptığı tüm işleri berbat etti. çok büyük bir lider olabilecekken, rezil oldu.

atatürk de yunanları sürdükten sonra daha fazlasını istemedi. aslında riske girebilirdi, ama sonunda kazandığı şeyleri de kaybedebilirdi. bence kurtuluş savaşında enver olsa da yunanları denize dökerdik. ankaraya kadar gelen ve ikmal yapamayan yunan ordusu düzensiz türk direnişlerine karşı koyamazdı uzun süreler boyunca. bir şekilde güçleri eriyecekti. ama yunanı denize döktükten sonra enver atatürk gibi durmazdı bence. trakyaya yürürdü. sonunda da ya trakyayı alırdı ya da bizi iç anadoluya hapsederdi. bana kalırsa 2. seçenek daha mümkün. adam doyumsuz çünkü.

tabi bu bir varsayım. enver benim babamın oğlu değil ki tanıyım. ama yaptıklarını okuyunca neler yapabileceğini de tahmin etmeye çalışıyoruz. sonuçta gerçekleşmemiş bir olaydan bahsediyorum.

sarıkamış bir muharebe savaşın sonunda ruslardan abdulhamitin verdiği toprakları almadı mı? bugün sarıkamış nerenin toprağı? orası rus işgalindeydi kurtardık ve 90.000 şehit yalanı da ispatlandı. tüm gücümüz o kadar değil. rus kayıplarını toplasan bile etmiyor ki kaynaklarıyla inceleyin bu başlıkta yazdım.
Haahaha
o topraklari ruslar ihtilalden sonra birakti bize. Ittihatcilarin ulkeyi ne kadar kotu yonettigi malum da bu son donemde ortaya cikan ittihatci sevdasi nereden geliyor acaba

Haahaha
o topraklari ruslar ihtilalden sonra birakti bize. Ittihatcilarin ulkeyi ne kadar kotu yonettigi malum da bu son donemde ortaya cikan ittihatci sevdasi nereden geliyor acaba
Son dönem mi? Ben cemal kutay kitaplarını 1990larda sahafçılardan alırdım son söylenecek adamım

O zaman ulkeyi nasil berbat yonetip serv anlasmasina maruz bıraktigini biliyorsundur, gerisi bos lakırdı
Sevr mi? Adamlar 1913'te iktidar olup 5 sene boyunca her yerde savaştılar. Ayrıca Atatürkün kendisi zaten ittihatçı ne konuşuyoruz ki? Bence kafanız karışık. Bugünkü iktidarın hayran olduğu adamlar sevri imzaladı. Boris Johnson'ın dedesidir sevri imzalayan

Sevr mi? Adamlar 1913'te iktidar olup 5 sene boyunca her yerde savaştılar. Ayrıca Atatürkün kendisi zaten ittihatçı ne konuşuyoruz ki? Bence kafanız karışık. Bugünkü iktidarın hayran olduğu adamlar sevri imzaladı. Boris Johnson'ın dedesidir sevri imzalayan
1908de abdulhamiti kim devirdi? Devirenler arasinda en guclu kanat onlardi, balkan harbinde kucucuk devletlere yenildiler birisi edirneyi geri aldi yazmis, kim kaybetti aldi geri? 1915 dunya harbine kim soktu? Savastan sonra istanbul işgal altindayken tabiki o anlasma imzalanirdi, bir de bugunku iktidarla alakasi falan yok. Heleki padisahlarla falan hic ilgisi yok olayların. Evet ataturk de alt kadrolar da yer almis ama karar alici degil asil sorumlular belli

1908de abdulhamiti kim devirdi? Devirenler arasinda en guclu kanat onlardi, balkan harbinde kucucuk devletlere yenildiler birisi edirneyi geri aldi yazmis, kim kaybetti aldi geri? 1915 dunya harbine kim soktu? Savastan sonra istanbul işgal altindayken tabiki o anlasma imzalanirdi, bir de bugunku iktidarla alakasi falan yok. Heleki padisahlarla falan hic ilgisi yok olayların. Evet ataturk de alt kadrolar da yer almis ama karar alici degil asil sorumlular belli
Hayır philipp stoddard'ı ve peter hopkirk'ü okumanı tavsiye ederim teşkilatı mahsusanın 5-6 adamından biridir atatürk.

İkincisi bilmiyorsunuz cemal kutayı okuyun hiç olmazsa ikinci meşrutiyetin ilanından sonra kimin hükümet olduğuna bakın. İkinci meşrutiyeti ilan ettiren enver paşadır ama siyasi iktidar ahrar fırkasına geçmiştir ve silahlı güç olarak da halaskarı zabitanı kullanmışlardır yani ittihatçılara atılan iftiraların hepsi müfterilere aittir.

birinci balkan harbinde sadrazam kim komutan kim? Edirneye enver gireceğine bulgar girsin diyenler. İttihatçılar 1908'de değil 1913'te babıali baskınıyla iktidar oldu hem de seçimi kazanmış olmalarına rağmen. Madem 1908'de iktidarlardı kendi basşbakanlarını basıp kendi milli savunma bakanlarını mı vurdular :) 1913'ten sonra mahmut şevket paşa muktedir etmiştir ittihat ve terakkiyi ki hepi topu 4 ay 19 gün sürmüş ve şehit edilmiştir. Arabası harbiye müzesindedir çift tabancasıyla. Ayrıca Murat Bardakçı kendisinin Sadaret Günlüğünü gün ve gün yayınlamıştır... Her şey şeffaf... Osmanlı batırdı ittihatçılar toparlamak için öldü... 5 senede osmanlı baykuşunun 33 senede yapamadıklarını yaptılar...

Hayır philipp stoddard'ı ve peter hopkirk'ü okumanı tavsiye ederim teşkilatı mahsusanın 5-6 adamından biridir atatürk.

İkincisi bilmiyorsunuz cemal kutayı okuyun hiç olmazsa ikinci meşrutiyetin ilanından sonra kimin hükümet olduğuna bakın. İkinci meşrutiyeti ilan ettiren enver paşadır ama siyasi iktidar ahrar fırkasına geçmiştir ve silahlı güç olarak da halaskarı zabitanı kullanmışlardır yani ittihatçılara atılan iftiraların hepsi müfterilere aittir.

birinci balkan harbinde sadrazam kim komutan kim? Edirneye enver gireceğine bulgar girsin diyenler. İttihatçılar 1908'de değil 1913'te babıali baskınıyla iktidar oldu hem de seçimi kazanmış olmalarına rağmen. Madem 1908'de iktidarlardı kendi basşbakanlarını basıp kendi milli savunma bakanlarını mı vurdular :) 1913'ten sonra mahmut şevket paşa muktedir etmiştir ittihat ve terakkiyi ki hepi topu 4 ay 19 gün sürmüş ve şehit edilmiştir. Arabası harbiye müzesindedir çift tabancasıyla. Ayrıca Murat Bardakçı kendisinin Sadaret Günlüğünü gün ve gün yayınlamıştır... Her şey şeffaf... Osmanlı batırdı ittihatçılar toparlamak için öldü... 5 senede osmanlı baykuşunun 33 senede yapamadıklarını yaptılar...
Evet evet o yuzden Enverland diyor avrupalilar o zamanlar buraya. 1913ten itibaren tamamen onun ve 3 5 kisinin yonetimine girmis ulke almanlarin yaninda bizi savasa sokarak ulkeyi duman etmistir.

Evet evet o yuzden Enverland diyor avrupalilar o zamanlar buraya. 1913ten itibaren tamamen onun ve 3 5 kisinin yonetimine girmis ulke almanlarin yaninda bizi savasa sokarak ulkeyi duman etmistir.
Murat Bardakçıyı oku üstat genel kurmay kayıtları da var ttknun yayınları da açıklandı son ana kadar ingilizlerin yanında savaşa girmeye çalışıyoruz ismet inönü de bunu anılarında yazar.

Murat Bardakçıyı oku üstat genel kurmay kayıtları da var ttknun yayınları da açıklandı son ana kadar ingilizlerin yanında savaşa girmeye çalışıyoruz ismet inönü de bunu anılarında yazar.
Ismet inonunun 2.ye girmedigi sekilde yapilabiliyormus. 1 milyona yakin insanimiz oldu, toprak kayiplari malum. Ustune ermeni meseli falan filan neyse tartismicam. Herkes istedigini dusunsun sevsin. Ama bu iktidar birisine benziyorsa o abdulhamide degil ittihatcilaradir. En son samda cuma namazı kiliyorlardi, ustune rus ucagi dusurduler. Ayni hayalcilik ayni beylik laflar ayni is bilmezlik. Cok slogan sifir icraat. Hayirli geceler daha da yazmicam

Ismet inonunun 2.ye girmedigi sekilde yapilabiliyormus. 1 milyona yakin insanimiz oldu, toprak kayiplari malum. Ustune ermeni meseli falan filan neyse tartismicam. Herkes istedigini dusunsun sevsin. Ama bu iktidar birisine benziyorsa o abdulhamide degil ittihatcilaradir. En son samda cuma namazı kiliyorlardi, ustune rus ucagi dusurduler. Ayni hayalcilik ayni beylik laflar ayni is bilmezlik. Cok slogan sifir icraat. Hayirli geceler daha da yazmicam
İktidarın hayran olduğu ikinci abdülhamit :) bu aşikar da suriyede alınan başarıları dışında zaten iktidarın 2002'den bu yana hiç bir başarısı yok ki sen tek başarılarını olumsuz görüyorsun ülkeyi az daha bölüyordu açılım süreci kim başlattı? Şu an suriye politikası doğru. Ama konuyla alakası yok. Sor bakayım akplilere osmanlıyı mı severler yoksa onları devirenleri mi :) az biraz destekli konuşmak lazım hadi iyi geceler üstat

Rasulaynda cuma namazi kıldık

İktidarın hayran olduğu ikinci abdülhamit :) bu aşikar da suriyede alınan başarıları dışında zaten iktidarın 2002'den bu yana hiç bir başarısı yok ki sen tek başarılarını olumsuz görüyorsun ülkeyi az daha bölüyordu açılım süreci kim başlattı? Şu an suriye politikası doğru. Ama konuyla alakası yok. Sor bakayım akplilere osmanlıyı mı severler yoksa onları devirenleri mi :) az biraz destekli konuşmak lazım hadi iyi geceler üstat
Ben işe bakarim, kimin kimi sevdigine degil. Ayrica iste sen suriyeyi basari goruyorsun ben degil keskin cizgimiz bu. Tamamen farkli bakiyormusuz olaylara

Geri
Üst Alt