Sakin

1.tweet: henüz telaşlanacak bir şey yok
birkaç gündür herkes ingiltere’de ortaya çıkan yeni mutant coronavirus’la (b.1.1.7)ilgili telaş içerisinde. henüz karamsarlık için bir neden yok. çünkü;
1) bulaşıcılığın % 70 arttığı bulgusu şimdilik sadece bir modelleme sonucu.

2.tweet: henüz gerçekten daha bulaştırıcı olduğu bile laboratuvar ve klinik verilerle doğrulanmış değil.
2) ülkelerin önlem alması doğal, çünkü virusun özellikleri tam anlaşılıncaya kadar, yani daha bulaştırıcı ve ağır hastalığa neden olmadığı belli oluncaya kadar yayılması önlenmelidir

3.tweet: 3) bu mutasyon eğer gerçekten orijinal virustan daha hızlı yayılıyor ise, salgının bitmesi için beklediğimiz mutasyonun başlangıcı da olabilir. çünkü o mutasyonda virusun daha bulaşıcı, ancak zararsız hale gelmesini bekliyoruz. yani ilk değişiklik gerçekleşmiş olabilir

4.tweet: 4) ancak istemediğimiz yönde bir mutasyon olursa,, zorunlu olarak virusun yayılmamasına gayret edeceğiz.
sonuç olarak henüz telaşlanacak bir noktada değiliz. her zamanki gibi dikkatli olmalıyız

Biontech aşılarının yeni mutasyona karşı cok kolay şekilde modifiye edilebildigini belirtti

Mehmet Ceyhan'ın dediğini tam anlamadım mutasyonun iyi huylu hale gelmesi için neden bulaş hızının artması gereksinki.

İstanbul Valisi Yerlikaya, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi;

"Covid-19 salgını ikinci dalgasının zirve noktasını geride bıraktık. Hastanede yatan sayısı yüzde 40 oranında, yoğun bakımda yatan sayısı yüzde 25 oranında azaldı"

Ölü sayısı 1.7 milyona ulaşmış aşağı yukarı 1 yıl oldu ilk ölümün açıklanmasının üstünden.

Salgınlar hep böyle bitmiş galiba reis

Hayır Sars virüsü için bulaşıcılık özelliğini kaybetti diye raporlamışlar.

Virüsün zamanla daha az öldürücü olması zaten beklenen bir şey çünkü temelde varoluş amacı insanları öldürmek değil insanlarla beraber yaşamak. Üzerinde yaşadığı organizmaya zamanla adapte olmasına bağlı gelişen mutasyon ayrı ancak bu İngiltere'deki öyle gözükmüyor.

Mehmet Ceyhan'ın dediğini tam anlamadım mutasyonun iyi huylu hale gelmesi için neden bulaş hızının artması gereksinki.

Hocam genel anlamda virusler nekadar cok bulasici olursa okadar cok insan bagisik sistemleri ile karsilasip kendini tehlikeye atmis oluyor. HIV virusu mesela uzun süre pek belirti gostermedigi ve yavas hareket ettigi için hem bagisiklik sistemi, hem modern tıp kesin çözüm bulabilmis degil. Bunun yanında virusler nekadar cok insan arasında mevcut olursa okadar cok mutasyon gecirme ihtimali artıyor. Genellikle de bu mutasyonlar virüsün kuvvetini dusuren cinsten olabiliyor

Hocam genel anlamda virusler nekadar cok bulasici olursa okadar cok insan bagisik sistemleri ile karsilasip kendini tehlikeye atmis oluyor. HIV virusu mesela uzun süre pek belirti gostermedigi ve yavas hareket ettigi için hem bagisiklik sistemi, hem modern tıp kesin çözüm bulabilmis degil. Bunun yanında virusler nekadar cok insan arasında mevcut olursa okadar cok mutasyon gecirme ihtimali artıyor. Genellikle de bu mutasyonlar virüsün kuvvetini dusuren cinsten olabiliyor

Tamam bu ilişkiyi kurmak zor değil lakin direkt olarak bir ilişki olamaz gibi geliyor bana. Mutasyonun iyi huylu hale gelmesi sürecini hızlandırabilir ama direkt olarak sağlamaz. Yine de bunu bir gereklilik gibi ifade etmekteki mantığı anlamadım ben.

Tamam bu ilişkiyi kurmak zor değil lakin direkt olarak bir ilişki olamaz gibi geliyor bana. Mutasyonun iyi huylu hale gelmesi sürecini hızlandırabilir ama direkt olarak sağlamaz. Yine de bunu bir gereklilik gibi ifade etmekteki mantığı anlamadım ben.

Cok bulaşıcı olması pandemiyi alt edebilmek için bir şart olarak gorulmemeli ustat, haklısın. Profun sozleri aslinda 'nekadar cok bulasici, okadar çok virus kopyalamasinda hata yapma şansı' olarak okunulmali sanki. Birde halktaki tedirginligi almak için de boyle bir soz etmis olabilir.

Virüsün zamanla daha az öldürücü olması zaten beklenen bir şey çünkü temelde varoluş amacı insanları öldürmek değil insanlarla beraber yaşamak. Üzerinde yaşadığı organizmaya zamanla adapte olmasına bağlı gelişen mutasyon ayrı ancak bu İngiltere'deki öyle gözükmüyor.
Zaten ilk değişiklik diyor reis. Anlık olumsuz bişey olsa artık mehmet hocayı tanıdık herkes cicili bicili konuşurken sürekli odunu veriyordu. Mehmet hoca bile telaş etmiyorsa(şuanlık) ben rahatım

İngiltere deki sanki daha agresifleşmiş gibi ama hep bir sakin olun havası var.

Geri
Üst Alt