pahalılığın artık sabredilemez noktaya gelmesi

Eskiden fakir yemeği idi köftesiz kızartma, şu an o bile lüks. Siz düşünün piyasanın geldiği durumu. Bu kadar verimli toprağa, bu kadar üretim gücüne ve genç bir nesile, taze beyinlere sahipken işi çıkılmaz duruma sokmak hakikatten nereden bakarsak bakalım beceriksizlik de başarı. İki senedir bariz bir sendeleme vardı da bu artık işin zirvesi oldu. Barınma, temel ihtiyaçlar bir ülkede lüks hale geldiyse ve orta sınıf dediğimiz kesim öldüyse, fakir daha da fakir olduysa zaten durum vahimdir. Üzücü.

Meyve-sebze alınca kendimi zengin hisseder hale geldim. Bu neymiş böyle arkadaş ya...

Hak ettiğimiz seviyelere geliyoruz yavaş yavaş. Sınırlarında kontrol namına bir şey olmayan, terörist vs ne varsa ülkeye alan, arge yapamayan, katma değeri yüksek ürün üretemeyen, eğitim sistemi çökmüş, adaletine kimsenin güvenmediği, hiç bir kademesinde liyakattan eser olmayan, medyasının tamamı yandaşlardan oluşan, fırsat bulanın, biraz kalifiye olanın kendisini yurt dışına attığı bir ülkede refah, huzur falan olsa bence saçma olurdu.

AKP'den sonra gelenlerin isi baya zor. Durumun hemen düzelmeyecegi belli olsa bile, eminim bazi insanlar Reis basimizdayken eskiden 1 € 2-3 Liraydi ve herkes süper geciniyordu diyecek olan rahat milyonlarca insan vardir ülkede. 2020 sonraki dönemi görmemezlikten gelirler ve birden hep sükretmeliyiz diyenler her boku elestirmeye baslar.

Milleti zorla hirsizliga tesvik edecekler, calisip da gecinemeyen insan baska ne yapacak? Kim bilir kac yil sürecek türkiyenin geri eski haline gelmesi icin.

Aynen ben de bunu kastettim. Okumuşlara düşmanlık da hep bu yüzden çünkü herkes üni okuyor mevzu mezun bulmaksa her türlü bulunur, ne işe yarayacaksa.

Senin geçen dediğin 20 yıl sonra ameliyat yapacak doktor bulamama noktasını umursayan yok hatta daha temele inelim. 20 yıl sonra tesisatçı, sanayi çalışanı gibi ara meslekler hep Afgan ve Suri tekelinde olacak böyle giderse.

Aselsan son 4 senede ciddi mühendis kaybetti mesela başlarda sallamadılar bu sene artık sonu gelmeyecek diye 16 maaşı 18e çıkarıp %60 zam yaptılar, nitelikli iş üreten kesim durumdan ciddi şekilde şikayetçi gibi duruyor.

En önemlisi eğitim konusu hem teknik üniversitelerde hem tıp fakültelerinde nitelikli hoca kalmadıkça gelecek nesillere bu bayrağı taşıyacak isimler bulmakta zorlanacağız bu logaritmik olarak katlanan bir niteliksel kalite eksikliğini ortaya çıkartacak, İlerde bir çok üniversitemizin denklik hakkının elinden alındığını yurtdışına gitmek için belli başlı üniversitelerde okuma zorunluluğunun gerektiğini göreceğiz

GSCimbom Forum kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Umarim böyle kalir 1000€ ile türkiye de 2 Hafta tatil yaptim hayatmin en güzel günleri gecirdim, her gün nusret, rus kadinlar, bogaz turu,
Insanlar neden agliyorlar anlamadin. Keyifni cikarin

1000 Euro şu an 3-4 günde biter Türkiye’de Nusrete falan gider boğaza nazır otelde kalırsan

Burada Gaming PC meraklisi varsa, fiyatlar:

Baslangic:

Processor: Intel i5 11400F (2,6Ghz – 4,4 Ghz)
Grafische kaart: Nvidia RTX 3050 8 GB
Intern geheugen: 8 GB DDR4
Opslag: 480 GB M2.0 SSD
WiFi – Ethernet – Bluetooth

1095

Orta:

Processor: Intel i7 11700F (2,5Ghz – 4,9 Ghz)
Grafische kaart: Nvidia RTX 3060 12 GB
Opslag: 1 TB M2.0 SSD

1580

Yuksek:

Processor: Intel i7 11700F (2,5Ghz – 4,9 Ghz)
Grafische kaart: Nvidia RTX 3060 Ti 8 GB

1750

Super:

Processor: Intel i7 12700K (3,4Ghz – 5 Ghz)
Grafische kaart: Nvidia RTX 3070 Ti 8 GB
Intern geheugen: 16 GB DDR4

2500

@Vasfi Vural
@Doğu Alkan
@Melih Peker
@Onur Bakır
@Ozan Puki

Bence çok pahalı ama Avrupa zaten elektronik konusunda hiçbir zaman uygun olmamıştır

Bence çok pahalı ama Avrupa zaten elektronik konusunda hiçbir zaman uygun olmamıştır

1649586402512.png

1.5 sene önce gtx 1650 grafik karti 135 euro idi. bir yerden indirim kuponu kazaninca onu almistim GDDR5 versiyonunu.

bir kac ay sonra grafik karti kalmamisti piyasada. suan gtx 1650 grafik karti 200 euronun bir tik üstünde diyebiliriz yeni GDDR6 ile.

Abartma yaw, hic de oyle degil Hollanda, biraz da abarti olmus.

Evet, heryer gibi burda'da pahalilik var ama senin bahsettigin gibi, zarar ediyorum, battim, hayat keyif vermiyor gibi seyler yalan.

Haftalik alisverisde en fazla 5-6 euro koydu, zam olarak oda gayet normal bu sartlara gore. Etine, sutune, ekmegine, alkolune, gayet rahatlikla alabiliyorsun burda. Ha ben ultra luks yasam istiyorum dersen, o farkli onu ancak @Ibrahim Özveren gibi doktor maasi alanlar yapar, yada ticaretle ugrasan.

Ama normal fabrika iscisi burda en vasifsiz olsan bile, 1.500 euro aliyorsun. Buda en vasifsiz isci, yani zar zor dil bilen, yeni gelmis, bir kisi. Biraz okumus, dil bilen, IT yapabilen bir adam burda cok rahat 2000+ euro net para alir. Hatta ben suan, Gumruk memurlugu egitime basladim, 2 sene sonra maasim 3500 euro kemiksizden baslayacak, cunku o meslegi yapan yok burda ve cok az, sirketler deli para veriyor.

11-04-2022 temel gida urunlerinin fiyatlar:

1 kilo kemiksiz tavuk but: 5 euro (turk market)
1 kilo kuzu pirzola: 13 euro (turk market)
2 kilo agirliginda komple tavuk: 5 euro (turk market)

400 gram kaliteli Hollanda peyniri: 3.40 euro (Migros ayarinda supermarket)
1 litre sut: 1 euro (Migros ayarinda supermarket)
1 ekmek: 1,35 (Migros ayarinda supermarket)
200 gram Excellent flat iron Steak: 5 euro (Migros ayarinda supermarket)

2.2 litre deterjan: 3,90 (Migros ayarinda supermarket)
500 ml sabun: 0.80 euro (Migros ayarinda supermarket)
75ml Aquafresh macun: 2 euro (Migros ayarinda supermarket)

^ Bu market burda Albert Heijn olara geciyor yani A+ kalite diyebilcemiz bir market Migros gibi.

Ustteki fiyatlarin, daha ucuzu Lidl ve Aldi marketlerde bulursunuz.

Yani, avrupa batti gecinemiyoruz diyen adamlarin agzina ustune 2 yumruk sallin, komple aspargas. Daha gecen Honda araba aldik 53.000 Kmde guzel bir fiyatta.

Burdaki bir 18 yasinda genc, ayda 35 euro odeyerek iPhone 13 pro/max sahibi olabiliyor. Kendi calisarak ustellik, memleketin durumu cok vahim gercekten, Dayi ogluna her ay 100 euro katki yapiyorum, napsin adam gecinemiyor.

Aynen böyle durumlar. Yalniz, IT olarak kazanç doktordan falan fazla onu da belirteyim, kendimden ve çevremden bilerek yazıyorum bunu. Ayrıca marketlerde gerçekten indirim oluyorum Türkiye’de olduğu gibi yalandan değil. Takip ederseniz (magazine) baya uyguna alışveriş yaparsınız. 1+1 ya da yatı fiyatına birçok ürün alabilirsiniz. Yani sabit bir fiyat yok ki bu da rekabeti arttırıp alım gücünü yükseltiyor.

Kasım ayında faizi düşürmeleri bu ülkenin tabutuna son çiviyi çaktı. Neden böyle bi kötülüğü yaptılar bile isteye anlamıyorum evet ondan önce de iyi değildik ama o faiz düşürmesi bitirdi bildigin ülkeyi.

Abartma yaw, hic de oyle degil Hollanda, biraz da abarti olmus.

Evet, heryer gibi burda'da pahalilik var ama senin bahsettigin gibi, zarar ediyorum, battim, hayat keyif vermiyor gibi seyler yalan.

Haftalik alisverisde en fazla 5-6 euro koydu, zam olarak oda gayet normal bu sartlara gore. Etine, sutune, ekmegine, alkolune, gayet rahatlikla alabiliyorsun burda. Ha ben ultra luks yasam istiyorum dersen, o farkli onu ancak @Ibrahim Özveren gibi doktor maasi alanlar yapar, yada ticaretle ugrasan.

Ama normal fabrika iscisi burda en vasifsiz olsan bile, 1.500 euro aliyorsun. Buda en vasifsiz isci, yani zar zor dil bilen, yeni gelmis, bir kisi. Biraz okumus, dil bilen, IT yapabilen bir adam burda cok rahat 2000+ euro net para alir. Hatta ben suan, Gumruk memurlugu egitime basladim, 2 sene sonra maasim 3500 euro kemiksizden baslayacak, cunku o meslegi yapan yok burda ve cok az, sirketler deli para veriyor.

11-04-2022 temel gida urunlerinin fiyatlar:

1 kilo kemiksiz tavuk but: 5 euro (turk market)
1 kilo kuzu pirzola: 13 euro (turk market)
2 kilo agirliginda komple tavuk: 5 euro (turk market)

400 gram kaliteli Hollanda peyniri: 3.40 euro (Migros ayarinda supermarket)
1 litre sut: 1 euro (Migros ayarinda supermarket)
1 ekmek: 1,35 (Migros ayarinda supermarket)
200 gram Excellent flat iron Steak: 5 euro (Migros ayarinda supermarket)

2.2 litre deterjan: 3,90 (Migros ayarinda supermarket)
500 ml sabun: 0.80 euro (Migros ayarinda supermarket)
75ml Aquafresh macun: 2 euro (Migros ayarinda supermarket)

^ Bu market burda Albert Heijn olara geciyor yani A+ kalite diyebilcemiz bir market Migros gibi.

Ustteki fiyatlarin, daha ucuzu Lidl ve Aldi marketlerde bulursunuz.

Yani, avrupa batti gecinemiyoruz diyen adamlarin agzina ustune 2 yumruk sallin, komple aspargas. Daha gecen Honda araba aldik 53.000 Kmde guzel bir fiyatta.

Burdaki bir 18 yasinda genc, ayda 35 euro odeyerek iPhone 13 pro/max sahibi olabiliyor. Kendi calisarak ustellik, memleketin durumu cok vahim gercekten, Dayi ogluna her ay 100 euro katki yapiyorum, napsin adam gecinemiyor.
Iphone pro max 13 u nasil 35 euroya alabiliyorsun?

60 euro aylik abone fiyatı.

Başlığa ve @Keramettin TANRIVERDİ’nin sorusuna gelecek olursak..

Burada birkaç ay önce başka bir ekonomi başlığında Türkiye’deki ilk tecrübesiz yazılım mühendisi maaşımı yazmıştım. Dolar karşılığı, Türkiye’deki son ve daha tecrübeli maaş karşılığından sadece bir miktar düşüktü ki arada geçen 8 sene ve tersler ve hatta şehir değişikliği vardı. Kısacası, benim o zamanki ilk maaşım bugün TL olarak 28K civarı yapıyor. Ben yine o zaman çalıma hayatımın 2.senesinde birazda birikimimi ekleyerek sıfır ford focus otomatik araba alabilmiştim. Bugün dönüp hesaplamaya bile gerek yok. Ne desek ne söylesek boş ve üzücü. Günün sonunda doğum büyüdüğümüz topraklar kimliğimiz orada. Çözüm belli, belli de sonrası ne olur o bilinmez. Eğitimsiz bir toplumda demokrasi çok kolayca tek adam/partiye evrilebiliyor işte. Eskiden de et süt bazı şeyler çok pahalıydı ama alabilirdim yer içerdik. Ben hatırlıyorum, Ankara’da her hafta en az iki gün iş çıkışı rakı balık ya da bira tavuk falan yapardık. Şimdi düşünüyorum baya baya lüks yaşamışız. Bu arada iyi mekanlar öyle kofti yerlerde değil. Geçen yaz aynı mekanlardan fiyatları görünce şok olmuştum çünkü Amsterdam’daki turistik mekanlar bile daha ucuz durumda özellikle içme konusunda.

Nurettin Nebati: "Aralık ayından itibaren enflasyonun nasıl düştüğünü göreceğiz.”

:D

Geri
Üst Alt