Cevap: Sarp-Ayhan-Barış Üçlüsüne Çullanıp Rijkaard'a Toz Kondurmayanlara Tarihten Örn
Merhaba arkadaslar.Forumu bir suredir takib ediyordum ama daha yeni uye oldum.Turkce,Turk Dili ve Edebiyati derslerini babam sayesinde hep aldim,cocuklugumdan beri her tatilde Turkiye'ye geliriz ama arada bir yanlis yazarsam ozur dilerim.Ingiltere'den yasayan biri olarak goruslerimi kabul ederseniz cok memnun olurum.
Babam cok koyu bir Galatasaray taraftaridir,benim de Galatasaray ile tanismam Leeds United macinda oldu,babamla tribundeydik.O zaman muthis bir Leeds team vardi,Galatasaray'in mucadelesinden cok etkilenmistim.Simdi ise cesitli satelite sistemleriyle Galatasaray maclarini takip ediyoruz.
Arkadaslar oncelikle suclu varsa bu oyuncular ya da manager degildir.Oyuncudan fitness coach'a kadar herkesin basarisizlikta payi vardir.Oncelikle Rijkaard'dan basliyalim.
Arkadaslar bir sistem yaratan manager vardir bir de sistem uygulayan manager vardir.Ingiltere'den ornek verecek olursak Sir Alex Ferguson,Arsene Wenger gibi manager'lar sistemi yaratir.Bir de sistemi uygulayan managerlar vardir Ancelotti,Mancini gibi.Rijkaard'i bunlarin arasina koyacak olursak sistem uygulayan hoca olarak goruyorum ben.Belki sizinde bildiginiz bir inanis vardir,Hollanda hep 4-3-3 oynar diye.Ama son sampiyonada 4-2-3-1 oynadilar ve finale kadar yukseldiler.Cunku ortasaha bolgesinde bir Xavi-Iniesta ikilisi gibi o takimi toparlayacak oyunculari yoktu.Hollanda manageri bu yuzden boyle bir tercihe gitti ama oynadiklari oyun bildigimiz Hollanda oyunundan farkli degildi.Babamla da konustugumuz hep bu oldu,Ingiltere de manager takimi ucuruma suruklese bile karisilmaz ama ikimizde Rijkaard'in Barcelona tarzi 4-3-3 oynatmak istemesini anlamadik.Cunku oyle bir oyunu ancak o leveldaki oyuncular ve takimlar oynayabilir.Sir Alex Ferguson,Arsene Wenger gibi hocalarin consecutive basarili olmasinin sebebi bu.Iki takim da Chelsea veya Manchester City gibi paralar dokemez,ama her sene basarili olurlar.Cunku bir sistemin parcasi olabilecek oyuncu alip ellerindeki oyunculardan cikacak en iyi sistemi yaratirlar.Rijkaard boyle hocalarla karsilastirildigi zaman bizde yeni gelenlere fish derler,oyle kalir.Onu kucuk dusurdugumden degil ama bir teknik direktor olarak ogrenmesi gereken cok sey var diyorum.Sir Alex Ferguson Manchester'in basina getirildiginde takimin durumu ayni Galatasaray gibiydi,baslarda ciddi basarilar kazanamadik ama en azindan bir gelisim vardi.Ancak Galatasaray'da bunu goremiyorum.
Oyunculara gelecek olursak Pino'yu tanimiyorum ama onun disindaki yabancilar gercekten kaliteli isimler.Neill,Cana,Baros,Kewell high class futbolcular bana gore.Ama Turk futbolculara gelecek olursak ayni seyi diyemem.Bir yeni alinan Batdal hosuma gitti ama o da dahil herkeste olan temel sorun mentality eksikligi.Takimdaki Turk futbolcularin basic futbol bilgileri eksik.Savunmada nasil pozisyon alinir,hucum ederken top ayaginda olani nasil daha kolay top oynattiririz gibi.Herkes kendi oyunundan cok,rakip takimin oyunuyla ilgileniyor.Elbette ilgilenmek gerekir ama bu cok buyuk konsantrasyon ister.Iste mentality eksik olup bu konsantrasyonun kayboldugu anda,ozellikle mac bitimine dogru goller yiyoruz.OFK takimina rahat bir sekilde 6-7 gol atabilirdik.Ama macin bitimine dogru 2 gol yedik cunku konsantrasyon tamamen kayboldu.Gecen sene bircok macta yine bu oldu.Bizde boyle oyuncular altyapidan kovulur,Turkiye de nasil bu kadar ust duzey oynayabiliyorlar anlamiyorum.Mesela Sarp ve Ozbek gibi oyuncular Ingiltere'de Championship liginde bile oynayamazlar,burda nasil oynuyorlar hem de takimin merkezi ortasahada nasil oynuyorlar anlamiyorum.Takimin en iyi Turk oyuncusu Arda Turan da bile bazi eksiklikler var,ama bunlarin farkinda ve cok zeki bir oyuncu.Arda'dan bahsetmisken,Everton veya Aston Villa gibi takimlarin ihtiyaci olan oyuncu bence.Yani Rijkaard "Lack of Quality" derken bunu kastetti bence ve 25 yasina gelmis bir adam basic futbol bilgileri eksikse onun yapabilecegi pek fazla birsey yok.
Yonetim ise Galatasaray'i iyi duzeltti.Boyle bir finansal yapiya ragmen ayakta durmak inanilmaz birsey,Ingiltere de olsa denk bir butce kurana dek kume dusururler takimi.Ancak UEFA zamanindan beri izliyorum Galatasaray'i,marketten cikolata alir gibi surekli manager degisti.Her sene 5 tane 6 tane oyuncu gidip yenisi geldi.Rijkaard uzerinde durulmasi dogru ama,bu sene baktigimizda yine bi okara oyuncu gidip geldi.Sonucta bir takim bir bina gibidir.Bir tane oyuncu degisse bile tum binayi yikip yeniden yapmak zorunda kalirsin.Her sene o kadar oyuncu gonderilip yenisinin alinmasini anlamiyorum,sanirim Turk futbolunda sabir diye bisey yok.
Benim gorduklerim bunlar arkadaslar,bazi kelimeleri hatirlarken zorluk cekiyorum ozur dilerim.Hepinize iyi gunler.