sokak köpekleri

Her şehir de belli yerlerde saldırgan köpekler var. Kışın bir tanesi de beni az kalsın ısırıyordu. Dişi ayakkabının üzerini sıyırdı. Yine de katledilmeleri gerektiğini düşünmedim.

of konuyu nerden nereye getırıyorlar

yok ekonomi yok yandaş

kimse kimseyi öldürmek istemıyor cete halinde gezen sokak hayvanlarına mudahale edilsin şart

Konu dönüp dolaşıp paraya gelmiyor mu? Çoluklarına çocuklarına yedirdikleri paranın çok küçük bir kısmını hayvanlara barınak yapmak için kullansalardı da bu caniliği tartışmak zorunda kalmasaydık olmaz mıydı?

ayı kurt şehre inip metroda parkta sokakta seni çocugunu parçalamıyor . onların yaşam alanı bizimle iç içe değil.
Allah Allah köydekilerin çocuğu gebersin yani
Nesli tükenen Anadolu leoparı tekrardan görüldü yetkililer tekrardan çalışma başlattı diye 1000 tane haber gördük okuduk , ne olacak , köydekiler yayladakiler şehire gitsin o zaman
yada iyisimi gebersin , haber bile olmuyor zaten
Maaşı birgün bile gecikmemeyen arkadaşlarımız eşşşşeek gibi çalışıp toplayıp kısırlaştırıp barındıracak,
Kimsenin c.kunun keyfine göre toplu katliam yapılamaz

Konu dönüp dolaşıp paraya gelmiyor mu? Çoluklarına çocuklarına yedirdikleri paranın çok küçük bir kısmını hayvanlara barınak yapmak için kullansalardı da bu caniliği tartışmak zorunda kalmasaydık olmaz mıydı?
sorun para evet ama köpek lobisinin cebine giren para

o hayvanlar olmasa o mamaları kim alacak kliniklere kim gidecek

bu işten rant saglayan siyasilerde olduguna eminim

sorun para evet ama köpek lobisinin cebine giren para

o hayvanlar olmasa o mamaları kim alacak kliniklere kim gidecek

bu işten rant saglayan siyasilerde olduguna eminim

Madem soruna o yönden bakıyorsun kedileri de öldürelim o zaman. Sokaklara köpek mamasından çok kedi maması konuyor. Kediler olmasa o mamaları kim alacak kliniklere kim gidecek? Söylenenlerin saçmalığının farkına varmadan öylece ortaya atıldığı saçma sapan bir zamanda yaşıyoruz.

Madem soruna o yönden bakıyorsun kedileri de öldürelim o zaman. Sokaklara köpek mamasından çok kedi maması konuyor. Kediler olmasa o mamaları kim alacak kliniklere kim gidecek? Söylenenlerin saçmalığının farkına varmadan öylece ortaya atıldığı saçma sapan bir zamanda yaşıyoruz.
Kedilerin kimseye bi zararı yok

sorunu carpıtarak cözümü sadece zorlaştırırsınız

bu da daha cok başıboş köpegin sokakta cogalmasına sebebiyet verir sorun gittikce büyür

kac tane sokak köpegi besliyorsun evinde

Allah Allah köydekilerin çocuğu gebersin yani
Nesli tükenen Anadolu leoparı tekrardan görüldü yetkililer tekrardan çalışma başlattı diye 1000 tane haber gördük okuduk , ne olacak , köydekiler yayladakiler şehire gitsin o zaman
yada iyisimi gebersin , haber bile olmuyor zaten
Maaşı birgün bile gecikmemeyen arkadaşlarımız eşşşşeek gibi çalışıp toplayıp kısırlaştırıp barındıracak,
Kimsenin c.kunun keyfine göre toplu katliam yapılamaz
koyde bazi durumlar haric sorun olmaz cunku direk vururlar.
En buyuk sorun sehir alaninda. Ha tabi koydekiler de basibos ise onlar da öldürülmeli.
merhamet gostereceginiz varlik insandir kopek degildir. Isteseniz de istemeseniz de o kopekler eninde sonunda itlaf olacak cunku baska care kalmadi artik evine alıp birkac tanesini besliyor musun? Sen ondan haber ver. Oyle sokaga salmakla olmuyor

Konuya insani yönden bakmaktan ziyade realist olarak baktığımı belirtmek isterim.

Hiçbir habitatta hiçbir türün kontrolsüz çoğalmasına ülkelerin gerekli kuruluşları izin vermez. Hele ki habitatın içinden geçen türleri hemen mıhlarlar. Avustralyada bunun en vahşi uygulamalarını görürüz muhtemelen.

Ülkemizde de maalesef başıboş köpekler kontrolsüz bir şekilde çoğalmakta. 5.dünya ülkeleri kıvamında kuduz vakaları yaşanmakta. Toplum sağlığı için bunun önüne geçmek elzemdir.

Yönteminin ne olacağı konusunda yorum yapmak istemiyorum.

Saygılarımla

Konuya insani yönden bakmaktan ziyade realist olarak baktığımı belirtmek isterim.

Hiçbir habitatta hiçbir türün kontrolsüz çoğalmasına ülkelerin gerekli kuruluşları izin vermez. Hele ki habitatın içinden geçen türleri hemen mıhlarlar. Avustralyada bunun en vahşi uygulamalarını görürüz muhtemelen.

Ülkemizde de maalesef başıboş köpekler kontrolsüz bir şekilde çoğalmakta. 5.dünya ülkeleri kıvamında kuduz vakaları yaşanmakta. Toplum sağlığı için bunun önüne geçmek elzemdir.

Yönteminin ne olacağı konusunda yorum yapmak istemiyorum.

Saygılarımla
bravo

Kedilerin kimseye bi zararı yok

sorunu carpıtarak cözümü sadece zorlaştırırsınız

bu da daha cok başıboş köpegin sokakta cogalmasına sebebiyet verir sorun gittikce büyür

kac tane sokak köpegi besliyorsun evinde

Köpekleri de kimseye zararı olmayacak şekilde barınaklarda toplayabilirlerdi onu diyorum ben de. Bunun için de çalınan paranın çok küçük kısmı yeterliydi. Bunu söylemek sorunu çarpıtmak değil. Aksine her şeyde olduğu gibi sorunun asıl kaynağı bu.

2 sene öncesine kadar 1 köpeğim vardı onu da sokaktan almıştım. Eğer böyle bir işe girişilecekse sokaktan bulabildiğim 2 köpeği daha evime alabilirim sorun değil. En azından 2 köpeği canilerden kurtarmış olmanın huzuruyla vicdanım biraz rahatlamış olur.

Kısırlaştırma ve barınakla çözüm bulabilirsiniz bu konuya yüzeysel bakıyorsunuz.
Bir erkek köpeğin kısırlaştırma operasyonu toplamda uyutulup uyandırılması 45 dakika.
Tüm arkadaşlarım veteriner hekim.
Erkek köpekler kısırlaştırılacak. 10 dakikada bayılıp sonra ayılması için de ekstra işlem yapılıyor. 40 dakika sonra köpek yürüyor.

Buradaki sorun köpeği narkoza alınacağı için bir gecelik konaklama gerekiyor.

Kısırlaştırdığın köpeği de aldığın yere bırakabilirsin.

Burada sorun şu ki köpek psikolojisi konusunda bir yetkili yada uzman hekim olduğunu zannetmiyorum ülkede.

Saldırgan ırklar ve saldırı eyleminde bulunan köpekler ayrıştırılıp toplanmalı mı? Evet.
Bunlar rehabilitasyon merkezlerinde rehabilite edilmeli mi? Evet ancak, belki de %10u rehabilite edilecek. Yine de bunun için bir çaba olmalı.

Yasa bekleyip şöyle yapacağız böyle yapacağız demeden önce ilk önlemlerini sen almaya başlaman gerekiyor.

Bu arada bazı istatistikleri paylaşayım.

Türkiyede 40 bine yakın Veteriner Hekim var.
33 veteriner fakültesi.
27 hayvan hastanesi var.

Özel klinik sayısı 8-10 bin arası ki bu sayının üstünde olma olasılığı çok yüksek son 2 yılda yeni klinik konusunda %250ye yaklaşan bir patlama var bazı bölgelerde.

Sadece bunlara ruhsat verilirken yıllık şu kadar erkek köpeği ücretsiz kısırlaştırın diye limit verseler. Atıyorum ayda 3 tane denilmiş olsaydı zaten kafadan 30 bin köpek 1 ayda kısırlaştırılırdı. 1 yılda 360 bin kısırlaştırma yapılır.
3 senede 1 milyon erkek köpek çoktan kısırlaştırılmıştı bile.

Konuya para yetmez kafasında bakıyorsunuz ama hayvan hastaneleri diye bir gerçek var ve türkiyede 27 hayvan hastanesi var. Burada bu sokak canlıları 5 bin liraya kısırlaştırılıyor zannetmiyorsunuz umarım.
Benim kardeşim 4. sınıf öğrencisi ortamı hazırla 20 erkek köpeği bir günde kısırlaştırır sonra geçer daha da yok mu der.
Üniversitelerden mezun 40 bin hekimin eline kısırlaştırma değmiyor belki de. Cerrahi olarak en temel işlerden birisi.

Türkiyede veteriner alanı tarım akanlığına bırakılmış ve gıda endüstrisi için çalışmalı gözüyle bakılan bir sektör. Tüm bunlar olurken gıda sektörünün geldiği yeri de biliyoruz.

Toplumsal seferberlik yapılacaksa veteriner hekimlerine gel bir elini sen de sok demek gerektiğini düşünüyorum. Bakın bu konular daha toplumsal olarak konuşulmaya başlamadan biz kendi aramızda konuyu tartışıyorduk. Denetimsizlik ve hadi üre üretilen köpekler dışarı atılsın boşver kafası olmamalı sayıları kontrol altına alınmalı diye 2017 yılında kafa yorup chip ile hayvan kontrolünü bile tartışıp nasıl yapabiliriz kısmına bile girdik.

Bunları ne kada toplarsan topla işin içinde kısırlaştırma olmadan sadece ev içindeki görünen tozları alıp ben temizlik yaptım dersin.

Bu köpekleri alıp 1 ay boyunsa kontrollü şekilde bakabilecek barınak yok. Her 30 dünde bir temizlik yapsan ortalama olarak bir barınakta maximum 300 köpek barındırırsın aylık(2-3 bin barındıranlar da olabilir çoğu yerde barınak bile yok). Senede 3600 yapar. 80 il desen sana 300 bin köpek olur bu. 5 senede 1.5 milyon köpek sayısı azaltırsın maximum. Bu süreçte de zaten minimum 600 bin yeni doğum olur.

Sorun erkek köpekler olduğu için erkek köpekleri kısırlaştırıp sakinleştirmek de olası çözümlerin başında gelebilir.
Saldıran köpek egemenlik kurmak isteyen köpektir ve zaten çete lideri gibi takılır. Git bak testisleri duruyordur.

Teknoloji ve bilimden bu kadar uzak yaşayan belediyelerle bunları çözemezsin.

O nedenle ısrarla diyorum ki bu işin çözümü için öncelik rehabilitasyon merkezleri kurmak.

Sokaktaki saldırgan kırma sokak köpeklerinin artmasının sebebi eskiden en azından bir düzen vardı. Önce pandemi ile barınaklardaki köpekler salındı. Sonra yasa ile saldırgan ırklar insanların ellerinden toplatılıp barınaklarda tek kişilik hücrelerde ağırlaştırılmış müebbet hayatı yaşar hale getirildi. Kapasitesi yüksek rehabilitasyon merkezleri bile melez sokak köpeklerini kabul etmedi aylarca. Olanları da alıp o köy senin bu köy benim atıp durdular.
Çoğu ilçe belediyesi bu konuda yerel kliniklerle çalışıyorlar. Adamın direkt söylediği buradan aldık başka yere koyduk. Klinik sahibi anlaşmalı veteriner hekimin görevine bak sokaktaki köpeği takip etmek.

Abi böyle düzensiz bir düzen olabilir mi ya.

Ben size olacakları söyleyeyim. Ucu keskin bir yasa çıkmaya çalışırsa yürütmeyi durdurmak için binlerce dava açılacak ve çoğu şey duracak.

Karıncanın belini inciltmeden şey yapacaksın kardeşim. Kısırlaştırıyoruz aaa olmadı. Başaramadık şu istatistikler göre bu saldırgan köpekleri rehabilite edilemez seviyede. Biz de yöntem geliştiriyoruz. Şu olacak.
Reyisi cumhurbaşkanı tiye çıkıp şöyle olacak böyle olacak barınaklar inşa edilecek demesinin üzerinden 2 sene geçti. İlk toplanmaları hatırlıyor musunuz.
Mahallede 20 saat malak gibi yatan götünü kaldırmaktan aciz obezite ve zayıf köpekleri aldılar çoğundan haber bile yok.

Emin olun yine aynısı olacak. Ben işyerimden çıkarken üniversitede allahın dağında oluyor burası gece 11'de çıkıyorum bazen. 5 tane çoban köpeğini aşıp götüm yusuflayarak geçiyorum. Her gittiğimde de köpekler değişiyor. Kimisinin boğazında tasma var kimisinin kulağında küpe var. 2 tanesinin gençliğini biliyorum kocaman hayvan gibi köpekler. Civar köylerin köpekleri. 1-2 tanesi sahiplidir.
Abi hiç biri kısır değil şimdi belediyenin buradaki köpekleri bildiğini bile düşünmüyorum. Şehir merkezindeki 2 golden bir tulumba olmuş köpeği alıp barınağa hapsetmek değil bunlardan başlanmalı bazı şeylere.

Uyutulmasın diyenlerin çözüm önerisi var mı? Evet can almayalım ama ne yapalım mesela? Yada şöyle sorayım size ömrünün çoğu hastalıklarla, şiddetle ve açlıkla geçen bu canlıları nasıl seyreltelim/adapte edelim? Resmi rakamlarla 1.5 milyon köpekten bahsediliyor ki buna kırsal dahil değildir. Bu rakamda 2 katı değilse bile 2 kata yakındır. Hadi bütçe ayırdın kısır ettin(edemezsin ama hadi ettin) bir köpek ortalama 12 sene yaşar ortalama da ayda 1 torba mama yer. Sağlıklı yaşam sürmesi ve zoonoz hastalık bulaştırmaması için 2 yaşa kadar 6, 2 yaştan sonra 4 aşı yapılması, her 3 ayda 1 iç paraziter uygulama kışın 3 ayda yazın her ay dış paraziter uygulama yapılması gerekli. Vet kontrollerini söylemiyorum bile. Deyiverin hele nasıl olacak bu işler?

SM-G990E cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Eskiden köylerde vurulurdu bunlar. İnsan yerleşkesinde başıboş hayvan olmaz. Sığır kesip etini afiyetle yerken kimse duyar kasmıyor. Köpeklerin itlafında da duyar kasmak çok gereksiz. Güvenlik açısından bu gerekli bir şey.

En buyuk sorun sehir alaninda. Ha tabi koydekiler de basibos ise onlar da öldürülmeli.
merhamet gostereceginiz varlik insandir kopek degildir. Isteseniz de istemeseniz de o kopekler eninde sonunda itlaf olacak cunku baska care kalmadi artik evine alıp birkac tanesini besliyor musun? Sen ondan haber ver. Oyle sokaga salmakla olmuyor
Merhamet bütün canlılara gösterilir.
Merhamet ile çözüm bulmak insanlığın görevidir.

Basi bis köpek sorunu okadar büyük ki bunun artik bir cözümü bulmak cok zorlasti. Yüzbinlerce degil milyon basi bos köpek var, bunun önünü nasil keseceksin? Kisirlastirmak veya barinaklar nasil cözüm olacak? Sen bir köpek kisirlastirisin onun yerine bes tane yeni dogar, barinak da imkansiz bu kadar köpek icin de barinak nerde yapacaksin. Bu sorun icin hic bir mantikli cözüm yok.

Sokağa birşey saldığım yok , evime ne alır ne beslerim ondanda kimseye haber vermek zorunda değilim,
Ne alaka onu anlamadım 🤓
Hangi canlıya merhamet edeceğimi tayin edecek mercii değilsin, sen öldürmeye devam et, ben sineğe bile merhamet edebilirim

Ama senin gibi düşünen biri denk gelirse Allah şahit merhamet etmeyecem

Merhamet bütün canlılara gösterilir.
Merhamet ile çözüm bulmak insanlığın görevidir.
milyonlara varan sokak köpeklerine nasıl bir çözüm öneriyorsunuz ? makul bir yaklaşımınız varsa buyurun uygulanması için yetkili mercilere cimer zinciri ile iletelim.
* yeterli barınak yok
* yeterli barınak yapacak para yok (depremzedelere daha evlerini teslim edemedik)
* yeterli para yok
* kısırlaştırma için yeterli doktor ve buna harcayacak zaman para hastane ortamı yok

sokak köpeği canavardan farksızdır kurtla aynı aileden gelir ona göstereceğiniz merhamet insanlara olan zalimlik demektir.
çünkü önlem alınmayarak bu basamağa gelmiş bulunmaktayız.

evladınız var mı ? kardeşiniz ? sevdiğiniz ? kendiniz ?
haberlere parçalanmış şekilde çıkmalarını ister misiniz ?
bu manzarayı yaşasanız birileri hala merhametten bahsetse ne dersiniz ?

Sokağa birşey saldığım yok , evime ne alır ne beslerim ondanda kimseye haber vermek zorunda değilim,
Ne alaka onu anlamadım 🤓
Hangi canlıya merhamet edeceğimi tayin edecek mercii değilsin, sen öldürmeye devam et, ben sineğe bile merhamet edebilirim

Ama senin gibi düşünen biri denk gelirse Allah şahit merhamet etmeyecem
evladım sözkonusu olunca asla kılım kıpırdamadı kıpırdamaz. baba olduğun zaman anlarsın mama lobisine rant furyasına kimsenin sevdiği yem olmamalı.

Geri
Üst Alt