- 3 Temmuz 2012
- 139.273
- 87.760
- 5.338
siyasi msjlarınızı genel türkiye gündemı baslıgına yazınız buraya yazarsanız oraya tasıyacagım burdan atılırsınız
Sitemizi ana ekranınıza bir web uygulaması olarak nasıl yükleyeceğinizi görmek için aşağıdaki videoyu izleyin.
Not: Bu özellik bazı tarayıcılarda kullanılamayabilir.
bize yunanistandan önce verirler hali hazırda 6 tanesi bekletiliyor bakımları yapılı 1 senede verilirF35 bizim kendi savaş uçaklarımızı geliştirmemiz anlamında da hava savunma sistemlerimizi test etme anlamında da çok önemli ama işte verdikleri uçakları ne şekilde ve ne kadar kullanmaya müsaade ediyorlar onu bilmiyorum. Normal şartlarda dilediğin gibi testlerini yapabiliyor olman gerekir ama F35'lerde Abd'nin serbestlik tanımadığına yönelik bazı katakulliler döndüğü söyleniyordu.
Her halükarda Yunanistan'ın (daha yok da verecekler) ve İsrail'in elinde olup da bizim elimizde olmaması dezavantaj. O açığı kısa vadede kapatmak lazım.
siyasi msjlarınızı genel türkiye gündemı baslıgına yazınız buraya yazarsanız oraya tasıyacagım burdan atılırsınız
hayırgoremiyom sayfayi, yetki wer
savunma sanayi haberlerini genelde takip ederim,yabancı kaynaklarda denk geldikce dinlerim ama bizim bu kaan olayını hala belli bir mantıga oturtamadım
uçak icin usa den firma ismini unuttum 4 yada 5 tane prototip motoru aldık onlarla yapıyoruz ama bizimkler diyoruki 2028 filan ilk filo kurulacak
amerika bu motorların devamını vermezse ne olacak ,yerli motor deniyor ama onunda ucu epey açık sürekli tarih revize ediliyor
mühendis arkadaslarıma soruncada net yanıtlar alamıyorum,olayda gizlilikten ziyade bilinmezler çok fazla gibi umarım kendi savaş uçagımız olur
ama motor konusu bu denli muamma olan proje nasıl ilerleyecek merak ediyorum
ayrıca f35in en buyuk özelligi olan düşük radar izini,bizim uçagımıza olabilecek mi o mühendislik kapasitesine eriştikmi
çok fazla sorular var ama sorulara yanıtlar yok,motor üreticisi ülkeler bu konuda elleri en güclü ülkeler aynen iha icin motor konusunda bagımlı olmamız gibi
tesekkurler,bende takip ediyorum haberleri bilgileri siyasilerden ziyade teknik kişilerden ögrenmeye calısıyorum ama cok kısıtlı yada bilgi gelişme yokBen size kabaca bilgiler vereyim.
Türk Savunma Sanayinin gelişiminin önünü tıkayan en büyük engel şu dönemde motor konusu.
Kara araçlarında bir noktaya gelebildik. Hibrit ya da dizel motor olarak. Bmc motorları olgunlaştı. Tümosan var. Geç oldu ama bir yere gelindi. Ama bu yolda yanlış hamleler de yapıldı. İlk parti Altay tankı için mtu motor ve renk şanzıman vermeyince kore'ye daha erken gidebilirdik. Gerçi onlarda motoru yeni tamamladı gibiler. Şanzıman da henüz tam istedikleri yerde değillerdi. Bir süre renk ile devam ettiler. Ama erken davranabilirdik. Çok bekledik.
Biz Altay'dan da ders alamadık maalesef.
Hürjet'te alternatifimiz yoktu mesela. Tasarım F404'e göre yapıldı. Tei tf6000/10000/35000 sıralaması ile gideceği için f404 muadiline kaynak ayıramazdı. Burada Baykar devreye girdi. Onlar f404 muadili üzerinde çalışıyorlar. Ama yeni başladılar sayılır. Burada tek alternatif Amerika şu an.
Anka ve Kızılelma için motorsich üzerinden gittik. Ama savaş patlayınca motorlarda patladı. Bunun üzerine tf6000 ve ondan geliştirilmiş tf10000 tei ye kaldı. Tf6000 test süreçleri devam ediyor. Tf10000 ilk ateşleme çok uzun değil. Ama yol hala uzun. Alternatifimiz de yok.
Kaan motorunda aynı Altay'daki gibi bir hata yapıldı. F110 için ilk 2 filoluk motoru çoktan almalıydık. Zaten üretimi sınırlı. Hazır olanları alıp ülkede depo seviyesinde tutacaktık. Şu anda bu motor tedariki kongreden zor geçer. Tf35000 için parça üretimi başlandı. Ama zor iş. Tf6000/10000 den gelip ne var canım çapı büyütmek demekle olmuyor bu işler. Metalurijisi çok daha farklı. Daha fazla sıcaklık daha fazla güç. Basit değil yani. 2028 hedefi var ama 2030 ları görecektir. Gerçekçi olmak lazım.
Benzer şekilde helikopter motorunda da tıkandık. Ts1400 geliştirilmesi çok uzun sürdü. Şimdi bize 3000 bg lik motor lazım. Ağır yük helikopter ve atak 2 projesi için. Ama ortada ciddi bir ilerleme yok. Amerika motor vermeyince atak 2 ve t929 tasarım değişikliğine gidip motorsich e döndü. Ama savaş yüzünden motorlar gelmeyince o işte durdu. Mahmut hoca 3000 bg lik motor üzerinde tasarım çalışmamız başladı dedi. Ama ts1400 başlayıp bu seviyeye gelmesi 8 yılı geçti. 3000 bg lik motor bu kadar olmasa da 5-6 yıl sürecektir. Orada da tıkandık.
Deniz araçlarında ise herhangi bir ambargo yok. Onlarda istediğimizi alabiliyoruz.
Özetle motor konusu maalesef süreç zor geçiyor. Sürelerde uzun maalesef. Siz bakmayın sosyal medya da TV de çıkıp şu kadar sürede hazır olacak demelerine. Mesela Mahmut hoca tf35000 bana 10.5 yıl lazım diye kaç defa dedi. İlk defa yaptığımız için süreçlerde de gecikmeler olması doğal.
tesekkurler,bende takip ediyorum haberleri bilgileri siyasilerden ziyade teknik kişilerden ögrenmeye calısıyorum ama cok kısıtlı yada bilgi gelişme yok
bahsettiginiz şeylerin hepsinin sonunda sorulacak soru şu ,peki biz o mühendislik kapasitesine ulaştık mı ? motor olsun ,aerodinamik olsun yada 5.nesil ucaklarda olan düşük radar izini yapabilecek mühendislik düzeyimiz varmı !!
anka 3 s te düşük radar izi olacak dendi sanırım ama onda da galiba motor sorunu çıktı ,istedikleri motor olmayınca düşük radar izi olayından bahsedilmiyor
güzel gelişmeler oluyor ama bu uçak olayında motor konusunda hazırlıksız yakalandık sanırım
Büyük ihtimalle yine oyalanıyoruz Recep. Bana hiçbir zaman vermeyeceklermiş gibi geliyor.bize yunanistandan önce verirler hali hazırda 6 tanesi bekletiliyor bakımları yapılı 1 senede verilir
yunanlara f35 2028 gibiydi sanırım
Büyük ihtimalle yine oyalanıyoruz Recep. Bana hiçbir zaman vermeyeceklermiş gibi geliyor.
Keşke verseler tabii ama temenni olarak kalacak muhtemelen.
ABD, s...meyeceği eşşeğin önüne ot koymaz, böyle bir şeyi tarih yazmamış. ABD, F-35'leri sadece tek bir koşulda verir bence; Türkiye, İran'a karşı savaşa girmeye söz verirse... Bu ihtimal dışında F-35'lerin verileceğini düşünmüyorum. Hele hele İsrail'e karşı bu topraklardan F-35 uçaklarının havalanmasına müsaade edileceğini düşünen arkadaşlara sadece gülüyorum.
Bence de, hatta sloganF35 almak yerine neden F36 ya da belki hayal ama F37 yapmıyoruz? hayal etmeden olmaz!