İstiklâl Harbi’nin Başında Enver Paşa Olsaydı Perişan Olmuştuk

Ben savaş yönetimi anlamında konuşuyorum. Politik hırsları hakkında değil :) yoksa siyasi anlamda yükselişine asla lafım olmaz :)

iPhone cihazımdan Gscimbom mobil uygulaması ile gönderildi

Iyi bir subay degil diyorsun yani? Valla aktif olarak subaylik yaptigini bile sanmiyorum, yaptiysa da kucuk capli seyler yapmistir. Derdi askerlik yapmak degilmis zaten.

Acikcasi o donem askeri okullardan mezun olan kisilerden cok azinin derdi askerlik yapmakmis. Bunu da onlari suclamak icin demiyorum.

O donem okusaydim sihhiyeci olur endustriyellesme ve komunizm propagandasi yapardim muhtemelen.

Ne oldu???

"Mesela ben bu konuda görüşümü açık yazayım Hamza, Osmanlı o dönemde savaş dışında kalabilirdi. Ama kaybedilen toprakları alma sevdası vardı. "

yazdın ben de sana konu başlığının açılmasının sebebi olan iddia sahibinin senin mesnetsiz görüşlerini çürüten videosunu koyudum :)

Bak tekrar koydum boşuna işkembeden atma bunun gibi bir sürü video var ayrıca okuyabilsen yüzlerce kaynak var ben bile onlarcasını okudum...

Iste ayni adam Enver paşa turancı degildi diyor niye kabul etmiyorsun bunu. Israrla hala turancı diyorsun anlamiş değilim üstat.

Hayır islamcı olsa ne olacak? Gozunde degeri mi azalacak?

Yaww Enver Pasa bir donem ummetci bir donem de turanci iste, ama cogunlukla turanci

Bir televizyoncu oyle degil dedi diye oyle olmuyor

Murat Bardakci tarihci degildir

Yine diyorum bazı anlamayan cahiller anlasın diye. Osmanlı olarak savaşa girmeyebilirdik. Bu zor olurdu. Ama girmemek elde olurdu. ( Tabi onlar gelip vurunca karşılık vermek zorunda kalma durumları olmadığını varsayarak)
Fakat bu Osmanlı için yinede bir kurtuluş değildi. Savaşa girmesek bile sonu karanlıktı. Ve ismi 1. Dünya savaşı olmasa bile galip devletler tarafından saldırı altında kalacağımız garantiydi. Bu sonu karanlıktı savaş ne zaman biterse bitsinden kasıt zaten ortada.
Şimdi beni okumamakla itham eden cahil. Keşke okuduklarını yazı olarak almak yerine anlamayı ve anlamlandırmayı deneseydin. Diyorum ya okumak sende cehaletide almamış.

Iyi bir subay degil diyorsun yani? Valla aktif olarak subaylik yaptigini bile sanmiyorum, yaptiysa da kucuk capli seyler yapmistir. Derdi askerlik yapmak degilmis zaten.

Acikcasi o donem askeri okullardan mezun olan kisilerden cok azinin derdi askerlik yapmakmis. Bunu da onlari suclamak icin demiyorum.

O donem okusaydim sihhiyeci olur endustriyellesme ve komunizm propagandasi yapardim muhtemelen.

Katılıyorum sana ve burada hatalı bulma nedenim heryere Alman doldurmak. Ve subaylık anlamında yeterli donanımda olmadığı halde Genelkurmay’ın başında olmasını sayıyorum :) alınan savaşla alakalı her karar fiyasko oldu nerdeyse :)

Acikcasi o donem askeri okullardan mezun olan kisilerden cok azinin derdi askerlik yapmakmis.
Olur mu üstat yaptı...Nasıl değil ? Kurmaylığı dereceyle bitirdi ve aşağıdaki muharebe ve çatışmalar subay olarak iştirak etti;

1) Üsküp Müdafaası

2) Bulgar-Rum-Kardağ Çete Takibi

3) İşkodra İsyanının Bastırılması

4) II.Meşrutiyetin İlanı

5) 31 Mart İsyanının Bastırılması

6) Tobruk Savaşı

7) Derne Savaşı

8) Birinci Balkan Harbi

9) Babıali Baskını

10) İkinci Bakan Harbi

11) Edirne'nin Fethi

Ancak bundan sonra 1914'te erkanı harbiye başkanı ve harbiye nazırlığını türk tarihinde ilk kez birleştirebilmek adına damat olup evlendi savaştan hemen önce...Savaştan sonra da birebir muharebe alanında bulunduğu cepheler;

12) Kafkasya Cephesi

13) Çanakkale Cephesi

ardından sürgün yıllarında biifiil katıldığı diğer muharebe;

14) Basmacı İsyanı

Son bir not üstat tam tersi askeriye dışında hiçbirşeyle ilgilenmemiş ve siyasetten uzak durmuştur zira devlet yönetimi Üç Paşalar İktidarında Talat Paşa'dadır ve Ordu yönetimi ise tek elde Enver Paşa'dadır...

Osmanli'nin yapmasi gereken Misir'a kadar inmisken Fas'a kadar yurumekti. Kolayca fethedilebilirdi.

Atlantik Okyanus'una siniri olan bir Osmanli icin gelecek cok parlak olurmus.

Alternatif olarak Hindistan'a inmek denenebilirmis. O cok zor ama.

Yani 1492'den itibaren Osmanli zaten kaybetmisti global cekismeyi.

Iste ayni adam Enver paşa turancı degildi diyor niye kabul etmiyorsun bunu. Israrla hala turancı diyorsun anlamiş değilim üstat.

Hayır islamcı olsa ne olacak? Gozunde degeri mi azalacak?
Yoo da o zaman islamcılık yani kutupçuluk yok ki daha ama turancılık cemaleddin afgani ile başlamış ki ben diyorum özünde İngiliz ve Rus düşmanı belirli bir ideolojisi olmayan vatanperver bir müslüman o kadar...Atatürk'ün niye var mı?

Atatürk de anti-emperyalist bir vatanperver...1929'a kadar liberalken 1929'daki Büyük Buhran'dan sonra 1938'e kadar devletçi iktisadi anlamda...Günlük siyasete değerlerimizi bulaştırmayalım...Hürmetler...

Katılıyorum sana ve burada hatalı bulma nedenim heryere Alman doldurmak. Ve subaylık anlamında yeterli donanımda olmadığı halde Genelkurmay’ın başında olmasını sayıyorum :) alınan savaşla alakalı her karar fiyasko oldu nerdeyse :)

Iste Alman doldurmak cok dogru cunku kendi subayin yok dogru duzgun generallik yapacak. Bir suru yeni silah icat edilmis, batililar yillardir cephe savasi yapiyor. Tabii ki sonuna kadar Alman generaller kullanacaksin.

Fiyasko kararlara gelince, Ittihat Triumvirate'i rezalettir. Sadece savas kararlari degil, diger kararlar da, basta 1915 Ermeni Techiri olmak uzere ulkemizde bir kara lekedir. Gercekten rezalet yonetmisler sureci. Ama ortada cok iyi yonetseler bile rezalet olacak bir sure varmis, o yuzden insanlardan ziyade durumlara dair yorum yapmak lazim.

Uğur bak mesela buradaki şiirden ne anlıyorsun ?

Sen uykusuzluk nedir bilir misin
Tırnaklarınla yastığını parçaladın mı
Gözlerini tavana dikip
Düşündüğün oldu mu bütün gece
Ve bütün bir gün
Belki gelir ümidiyle bekledin mi hiç
Gelmeyince
Seni aramayınca
Ölesiye ağladın mı
Sonra çekilip en koyusuna yalnızlıkların
Ona ait ne varsa
Bir bir hatırladın mı

Sen günden güne erimeyi bilir misin
Dev bir ağacın vakarı içinde ölmeyi
Bir teselli aramayı
Issız parklarda, tenha sokaklarda
Ve bütün bir şehir uyurken uzaklarda
Deli divane yollara düşüp
Yaşlanmış bir köpek gibi
Eskimiş bir gömlek gibi
Atılmışlığını hissettiğin oldu mu
Sevmekten
Günler geceler boyunca yürümekten
Elin ayağın yoruldu mu

Sen yalnızlığın acısını bilir misin
Unutulmak bir hançer gibi saplandı mı sırtına
İçinde kıskançlığın zehirli çiçekleri açtı mı
Bütün gururunu çiğneyip
Sevdiğinin geçtiği yollarda
Bastığı toprakları eğilip öptün mü
Sen çaresizlik nedir bilir misin
Sen yokluk nedir gördün mü
Yanan başını
Duvarlara vurup parçalamak geldi mi içinden
Sen her gün bin defa öldün mü

Böyleyim diye ayıplama beni
Bir gün kendimi
Sonsuzluğun koynuna bırakırsam
Yaralı ve yenik bir asker gibi
Darılma
Unutma ki
Her seven isimsiz bir kahramandır
Unutma ki
İnsan; sevebildiği kadar insandır.

Düz yazı gibi değil anlamaya çalış. Başarabilirsin inanıyorum sana :)

Son olarak sunu da soylemek lazim: ekonomi tarihcileri refah verileriyle batinin Osmanli'yi orta cag zamaninda geride biraktigini gosteriyor. Devlet olarak oyle olmayabilir ama ortalama zenginlik olarak o 1000'li yillardan itibaren makas acilmis.

Bu arti urun batida dusunce devrimlerini getirmis ve gercek atilim da bu dusunce devrimleriyle olmustur.

Iste Alman doldurmak cok dogru cunku kendi subayin yok dogru duzgun generallik yapacak. Bir suru yeni silah icat edilmis, batililar yillardir cephe savasi yapiyor. Tabii ki sonuna kadar Alman generaller kullanacaksin.

Fiyasko kararlara gelince, Ittihat Triumvirate'i rezalettir. Sadece savas kararlari degil, diger kararlar da, basta 1915 Ermeni Techiri olmak uzere ulkemizde bir kara lekedir. Gercekten rezalet yonetmisler sureci. Ama ortada cok iyi yonetseler bile rezalet olacak bir sure varmis, o yuzden insanlardan ziyade durumlara dair yorum yapmak lazim.

Durum zaten berbattı. Ama alınan kararlarda en az durum kadar berbattı.

Sen ne saçmalıyorsun yahu spetsnaz sovyet coğrafyasındaki tüm ordularda yer alan özel birliklerin kısaltması şemsiye adıdır...

spetsialnogo naznacheniya kısaltmasından gelir ve ikinci dünya savaşından sonra kurulmuştur ben sana OMON birliklerinden bahsettim ki Afgan Savaşından sonra kurulmuştur...Yani ukraynanın da spetsnazı var...OMON iç işleri bakanlığına bağlıdır tıpkı bizim özel harekat polisi gibi...
OMON birlikleri Birinci Çeçenistan savaşında savaşmadı dedim sana...Zira polis görevi görüyorlardı Grozny gibi Argun gibi şehir merkezlerinde...Mücahitler bazen saldırıyordu bunlara şehirde devriye yaptıklarından yani daha çok konvansiyonel bir savaş olan Birinci Çeçenistan Savaşında yer almadılar...

İkinci Çeçenistan ve Kafkas Emirliğinin kurulmasıyla başlayan Direniş Dönemindeyse kullanıldılar kullanılmadılar diyen mi var? Ben ilk Çeçenistan savaşını kastettim ki senin verdiğin Tiyatro Baskını 2002'de oldu yani Birinci Rus Çeçen savaşından çok sonra ve Moskova'da olduğu için tabii ki iç işlerine bağlı omon birlikleri müdahil oldu...

Demek seni engellediğimde böyle arkamdan atıp tutuyordun sürekli...
Sen kimsin ya arkandan atıp tutayım.Saçmalamanın kralını yapan da sensin.Bu tartışmayı yaparken engel mengel durumu yoktu,verecek cevabın olmadığından mütevellit pısıp kaldın.Şimdi de başka yerlere çekiyorsun konuyu.Sen Çeçen-Rus savaşında görev almadılar dedin.Ben genel mücadeleden bahsediyordum zaten,konvansiyonel savaşta yer aldılar falan demedim.Sonuçta yapılan her operasyon o savaşların birer parçasıydı,Nordosk gibi.OMON falan zerre geçmedi bahsi.Jöle gibi oynamaya başladın yine.Ben evimde kalan mücahitlerden dinlediklerimle ,operasyon videolarıyla büyüdüm,sen bilmeyenleri kandırırsın yalan yanlış bilgilerle.
Üstüne Churchill mevzuu bugünkü.Adam direkt olarak etki etmiş gemi olayına bu da savaşın en büyük etkenlerinden biriydi başlangıçta.Bilgi kırıntısı diye laga luga yapıyorsun.İlber hocadan alıntı yapmışım üstüne.Narsist herif koca yazarlardan tarihçilerden daha mı iyi biliyorsun sen tarihi?Liseyi bitirdin mi acaba?

Osmanli'nin yapmasi gereken Misir'a kadar inmisken Fas'a kadar yurumekti. Kolayca fethedilebilirdi.

Atlantik Okyanus'una siniri olan bir Osmanli icin gelecek cok parlak olurmus.

Alternatif olarak Hindistan'a inmek denenebilirmis. O cok zor ama.

Yani 1492'den itibaren Osmanli zaten kaybetmisti global cekismeyi.
Doğru niye? Çünkü osmanlı padişahları nefisne hakim olamayan zındıklardı 1-2 isim hariç Fetret Devrinden itibaren hepsi sapık...

Uyuşturucu var...

Harem yani zina var...

Alkol var...

Oğlancılık var...

Hainlik var...

İman yok...

Adalet yok...

Vicdan yok...

Gavura uşaklık var...

Müslümana vergi var seferberlik var zulüm var...

Toprak peşkeş çekme var...

Duyunu umumiye var...

İmtiyazlar ve kapitülasyonlar var...

Abdülhamit denen baykuş tek başına tüm osmanlının kaybettiği kadar toprak kaybetti hala övülüyor...Sayalım mı?

1) Romanya
2) Moldova
3) Sırbistan
4) Karadağ
5) Bosna
6) Girit
7) Kıbrıs (Kıbrıs sorununu başlatan kendisidir)
8) Tunus
9) Mısır
10) Sudan
11) Cibuti
12) Kuveyt
13) Katar
14) Eritre
15) Güney Sudan
16) Somali
17) Gürcistan
18) Bulgaristan
19) Ayrıca bölge olarak Doğu Anadolu Bölgesi
20) Ahıska
21) Acaristan
22) Abhazya
23) Daha ötesi var mı deyyus Yeşilköy Tren İstasyonuna kadar getirdi rusları...Yeşiköydeki Rus anıtını bugünkü şenlikköy karakolundaydı Enver Paşa dinamitlemiştir...

Kaybedilen çoğu toprağı 4 senede geri aldığımız gibi Azerbaycan-Tacikistan-Kırgızistan-Türkmenistan-Özbekistan gibi devletlerin kurulmasını sağladık ki hepsi yaşıyor...Yaşamayanlar da oldu Batı Trakya Cumhuriyeti gibi...

Ama malum amerika istediği için hainler kahraman kahramanlar da hain gösteriliyor günümüzde...

Son olarak sunu da soylemek lazim: ekonomi tarihcileri refah verileriyle batinin Osmanli'yi orta cag zamaninda geride biraktigini gosteriyor. Devlet olarak oyle olmayabilir ama ortalama zenginlik olarak o 1000'li yillardan itibaren makas acilmis.

Bu arti urun batida dusunce devrimlerini getirmis ve gercek atilim da bu dusunce devrimleriyle olmustur.
İğne üretmeyen dandik bir imparatorluğa savaş zamanında Türkiye'nin ilk barajını tarsusta Enver Paşa yaptı...Bugünkü santralistanbul kampüsü Enver Paşa zamanında ilk termik santralimizdi...Bunu da not düşeyim ayrıca ilk alfabe deneyimi Enveriye'dir...

Sen kimsin ya arkandan atıp tutayım.Saçmalamanın kralını yapan da sensin.Bu tartışmayı yaparken engel mengel durumu yoktu,verecek cevabın olmadığından mütevellit pısıp kaldın.Şimdi de başka yerlere çekiyorsun konuyu.Sen Çeçen-Rus savaşında görev almadılar dedin.Ben genel mücadeleden bahsediyordum zaten,konvansiyonel savaşta yer aldılar falan demedim.Sonuçta yapılan her operasyon o savaşların birer parçasıydı,Nordosk gibi.OMON falan zerre geçmedi bahsi.Jöle gibi oynamaya başladın yine.Ben evimde kalan mücahitlerden dinlediklerimle ,operasyon videolarıyla büyüdüm,sen bilmeyenleri kandırırsın yalan yanlış bilgilerle.
Üstüne Churchill mevzuu bugünkü.Adam direkt olarak etki etmiş gemi olayına bu da savaşın en büyük etkenlerinden biriydi başlangıçta.Bilgi kırıntısı diye laga luga yapıyorsun.İlber hocadan alıntı yapmışım üstüne.Narsist herif koca yazarlardan tarihçilerden daha mı iyi biliyorsun sen tarihi?Liseyi bitirdin mi acaba?
Yok bitirmedim Lise 2 terk :) Senin evinde mücahit kalıp kalmadığını bilmiyorum da sen acaba Ümraniye ve Fener Kamplarının yerini biliyor musun ben 2002-2007 arasında maddi yardımda bulunmuş adamım sen açmışsın konuyu bugün kaldırdım engeli gördüm yazdım zoruna mı gitti evet bahsettik bilmem kaç ay önce OMON birliklerinden de spetsnazdan da ama sen spetsnazın rusça konuşulan coğrafyalardaki bir cins ismi olduğunu bilmeden aslında Spetsnaz GRU'yu kastettin ama yazamadın ki Birinci Çeçen Savaşından bahsetmiştik sen bugün araya İkinci Çeçen Savaşını sıkıştırmaya çalışıyorsun...Çünkü Kadirovlardan bahsetmiştik; Gelayev-Basayev-Raduyev'den ilk savaşta baba Ahmet Kadirov çeçen müftüsüydü ikinci savaşta taraf değiştirdi ki Dudayev'den de bahsetmiştik dolayısıyla şehit olduğuna göre İkinci Çeçen Savaşından bahsetme imkanımız teknik olarak matematiksel olarak 0

Uğur bak mesela buradaki şiirden ne anlıyorsun ?

Sen uykusuzluk nedir bilir misin
Tırnaklarınla yastığını parçaladın mı
Gözlerini tavana dikip
Düşündüğün oldu mu bütün gece
Ve bütün bir gün
Belki gelir ümidiyle bekledin mi hiç
Gelmeyince
Seni aramayınca
Ölesiye ağladın mı
Sonra çekilip en koyusuna yalnızlıkların
Ona ait ne varsa
Bir bir hatırladın mı

Sen günden güne erimeyi bilir misin
Dev bir ağacın vakarı içinde ölmeyi
Bir teselli aramayı
Issız parklarda, tenha sokaklarda
Ve bütün bir şehir uyurken uzaklarda
Deli divane yollara düşüp
Yaşlanmış bir köpek gibi
Eskimiş bir gömlek gibi
Atılmışlığını hissettiğin oldu mu
Sevmekten
Günler geceler boyunca yürümekten
Elin ayağın yoruldu mu

Sen yalnızlığın acısını bilir misin
Unutulmak bir hançer gibi saplandı mı sırtına
İçinde kıskançlığın zehirli çiçekleri açtı mı
Bütün gururunu çiğneyip
Sevdiğinin geçtiği yollarda
Bastığı toprakları eğilip öptün mü
Sen çaresizlik nedir bilir misin
Sen yokluk nedir gördün mü
Yanan başını
Duvarlara vurup parçalamak geldi mi içinden
Sen her gün bin defa öldün mü

Böyleyim diye ayıplama beni
Bir gün kendimi
Sonsuzluğun koynuna bırakırsam
Yaralı ve yenik bir asker gibi
Darılma
Unutma ki
Her seven isimsiz bir kahramandır
Unutma ki
İnsan; sevebildiği kadar insandır.

Düz yazı gibi değil anlamaya çalış. Başarabilirsin inanıyorum sana :)

Okudum ama anlamadın galiba ya lümpen ya da liboş ama her türlü hedonist ve konformist bir ninnoş şaire ait konumuzla alakası olmayan bir şiir yoksa sen mi yazdın bu çöpü???

Okudum ama anlamadın galiba ya lümpen ya da liboş ama her türlü hedonist ve konformist bir ninnoş şaire ait konumuzla alakası olmayan bir şiir yoksa sen mi yazdın bu çöpü???

Ben cevabımı aldım. Sen kesinlikle duygusal zekası olmayan. Hayallerinde Turancı ve savaşçı olan ciddi manada okuduğunu anlamaktan aciz birisin.
Sana insan demeye dilim varmadığı için. Şu an itibari ile benim için Yok hükmündesin.
Karakterinin tam oturmadığı ortadaydı ama tanımadığın insanlar hakkında yargılarını okuyunca ve bu şiiri yazan için tabirlerine bakınca senin ciddi bir vaka olduğuna inanıp. Ruh sağlığı bozuk insanlar ile muhattap olmamak gerektiği konusundaki fikrimi benimsemeye devam edeceğim.

Geri
Üst Alt