- 21 Ocak 2010
- 72.584
- 51.048
- 5.003
virüsün inkubasyon periodu 4-15 gün olması lazım.Ben de bu soruyu soracaktim, bu virusler nasil cogaliyor? Mesela ilk insana gectikten sonra orada ureyip cogaliyor ve sonra da baska vucutlara mi transfer oluyor?
Bir de iyilesme sureci nasil oluyor? Kendi kendimize iyilesiyorsak a - virus vucut icinde imha mi ediliyor? b - vucut viruse bagisiklik kazanip virus ile mi yasiyoruz? Aslinda bu sorulari Doctor @ Melih Peker'e sormak lazimdi ama nasil mention yapacagim bilmiyorum
bu süreç içerisinde muhtemelen ilk haftadan sonra hapşırık , direk kontak , öpüşme gibi yollarla havadaki mikroskopik hava su kesecikleri ile bulaşıyor ve etraftali nemli ve güneş görmeyen yerlerde birkaç gün canlı kalabiliyor virüs.
virüse karşı antikor yani bağışıklık bildirilmemiş.
insan vücudunda iki tür bağışlıklık sistemi var biri hücresel yani T hücrelerimiz diğeri de antikor yani bu hücrelerin aracılık ettiği mekanizmayla oluşturulan proteinler.
antiko oluşumu bazi virüslere karşı ( hepatit b gibi ) kalıcı yada uzun süreli bağışıklık sağlayabilirken bazı virüslere çok geçici yada hiçbir zaman antikor üretilemiyor.dolayısıyla bunlara aşı yapmak oldukça zor bir süreç.
bu anlamda T hücrelerimizin zinde olması önem kazanıyor aynı HIV virüsünde olduğu gibi.
coronavirüs hiv virüsüne çok benziyor yapı olarak ama HİV 'in tek farkı t hücrelerini yok ederek ilerlemesi.
coranavirüsün ölümcül olmasının sebebi bağışıklığı düşük olan risk gurubunda direk viral pnömoni yani akciğerde zatüre yaratması.