Sami Karakoç
İmparator
- 4 Temmuz 2012
- 94.667
- 106.369
- 4.738
Yalnız ne yarış olmuş şöyle yarışlara hasret kaldık son 2 yılda.
fena değildi
Sitemizi ana ekranınıza bir web uygulaması olarak nasıl yükleyeceğinizi görmek için aşağıdaki videoyu izleyin.
Not: Bu özellik bazı tarayıcılarda kullanılamayabilir.
Yalnız ne yarış olmuş şöyle yarışlara hasret kaldık son 2 yılda.
Sorun zaten Ferrari mühendislerinde aracı sürekli geriye götürüyorlar son yıllarda gelişim sürecini 2017 > 2018 hariç hiç başaramadılar. Newey 2005'de Ferrari'ye geçiş yapsaydı tarihi değiştirirdi en kötü 2014'de geçseydi bu seferde Mercedes dominasyonu diye bir şey olmazdı. Hamilton 5 şampiyonluk Vettel 6-7-8 şampiyonluğu olurdu.
Ferrarinin içinde çalıştığı mühendislerde kötü değil baskıyı kaldıracak insan değiller bence temizlik yapılması için bunca sene beklemelerine gerek yoktu. Muhtemelen gerçekçi hedef 2026 olacak.
fena değildi
Zaten rekabeti öldüren noktada burada başlıyor dediğinizde sonuna kadar haklısınız motor hariç her şeye geliştirmeye imkan vermek motoru güçlü olan takımlara her zaman avantaj sağlar son dönemde Mercedes aracı aero paket olarak ne kadar iyi olursa olsun şampiyonluğa oynayamayacak ya da Aston Martin çok iyi aero pakete sahip olmasına rağmen Mercedes motorunun zaaflarından dolayı düzlüklerde Redbull'a hiçbir zaman direnemeyecek. 2026'ya kadar sadece Ferrari Redbull'a karşı gelebilir onda da dayanıklılık sorunlarını aşamıyorlar.Ferrari mühendisleri spor araba yapmak için olağan üstü yetenekliler, ama f1 daha uç noktada yetenekleri aynı zamanda daha da önemlisi koordinasyon becerisini gerektiriyor. Ferrari spor otomobil üretirken süre, bütçe ya da rüzgar tüneli saat kısıtlaması gibi çerçevelere maruz kalmadan serbest bir şekilde takılarak otomobil ürettiği için alanında en iyilerinden, hatta en iyisi.
f1 her şeyden önce bir spor, üstelik bu sporda otomobil üreticisi olan firmalarının elini kolunu bağlayan çok büyük handikap var; motorların dondurulmuş olması. Fia'nın bir tarafları yeseydi motor gelişimine de izin verirdi. Otomobili geliştiriyorsunuz, aero, şasi, her şeyi. Ama motora izin vermiyorlar. Aero'da en iyi şuan RB, motorda da en güçlü şuan Ferrari, ama aero gelişimine izin verip motoru dondurmak, fabrika takımı olmayanlara yardım etmek demek.
Bir de ferrari'nin handikapı italya'da olmasının dışında, daha büyük bir handikapı maranello gibi köylük bir yerde olması. tutup londrada yaşama şansı olan yıllık 20 milyon euro maaş alan aero mühendisini maranelloya getiremezsiniz. Kaldı ki senin 1. sürücün bile bu yıla kadar 20 milyon euro kazanmıyordu bile yılda
Aslında ferrari, elindeki ucuz iş gücü ve kendini ispatlamamış, mütevazi kadrosu ile olağanüstü işler yapıyor. Şampiyon olan takım ise sadece aero departmanının baş mühendisi için, ferrari'nin 1. sürücüsünün aldığı maaşı ödemek zorunda.
işte newey gibi adamlar gelmez ferrariye, kaldı ki ferrari göç veren bir takım f1'de. İçerisinde sivrilen kaliteli insanları tutamıyor. Daha iyi bir ülkede ve takımda çalışma şansı var. Ferrari'de ne sürücü olmak ne de çalışan olmak mental ve fiziki olarak kolay bir şey değil. McLaren'i bile tercih ederler adamlar. Kaos yok, başarısızlıktan dolayı baskı hiç yok. Americano'nu alıp, Londra'daki ofisindeki masanda sakin sakin çalışmak var. Siyasetten, kaostan, karmaşadan uzak.Zaten rekabeti öldüren noktada burada başlıyor dediğinizde sonuna kadar haklısınız motor hariç her şeye geliştirmeye imkan vermek motoru güçlü olan takımlara her zaman avantaj sağlar son dönemde Mercedes aracı aero paket olarak ne kadar iyi olursa olsun şampiyonluğa oynayamayacak ya da Aston Martin çok iyi aero pakete sahip olmasına rağmen Mercedes motorunun zaaflarından dolayı düzlüklerde Redbull'a hiçbir zaman direnemeyecek. 2026'ya kadar sadece Ferrari Redbull'a karşı gelebilir onda da dayanıklılık sorunlarını aşamıyorlar.
Kurallar değişecekse bence buradan değişmeli bu sporda bütçe kısıtlaması olmasına da karşıyım Williams, Mclaren gibi geçmişi şampiyonluklarla dolu takımların bu halde olması üzücü aslında hibrit çağdan önceki puanlama sistemi daha iyiydi hibrit çağdaki puanlama direk en iyi aracı olanlara çok büyük avantaj sağlatıyor.
Newey'in aldığı maaş Leclerc'den net olarak fazladır ama adam öyle bir araç yaratıyor ki o araca kim otursa şov yapabiliyor. Sorun mu çıktı çok hızlı çözebiliyor yeni kurallarla yaptıkları 2022 aracı hiç mi zıplamaz ya her takım porpoising yaşarken bunlar ip gibi gidiyordu gerçekten büyük saygı duyuyorum.
Ben Ferrari'den cok umitli degilim, araci bulsalar agresif suren pilot bulamiyorlar. Leclerc ve Sainz'ta Verstappen agresifligi yok.Sorun zaten Ferrari mühendislerinde aracı sürekli geriye götürüyorlar son yıllarda gelişim sürecini 2017 > 2018 hariç hiç başaramadılar. Newey 2005'de Ferrari'ye geçiş yapsaydı tarihi değiştirirdi en kötü 2014'de geçseydi bu seferde Mercedes dominasyonu diye bir şey olmazdı. Hamilton 5 şampiyonluk Vettel 6-7-8 şampiyonluğu olurdu.
Ferrarinin içinde çalıştığı mühendislerde kötü değil baskıyı kaldıracak insan değiller bence temizlik yapılması için bunca sene beklemelerine gerek yoktu. Muhtemelen gerçekçi hedef 2026 olacak.
Leclerc'in agresiflik konusunda Verstappen'den hiç aşağı kalır yanı yok aynı araca sahip olsalar muhtemelen Leclerc de şampiyon olur zaten sıralamalarda son dönemin en iyi tek tur pilotu 20 yarışta 14-15 pole alır yarışta da dezavantaj yaşamayacağı için kolaylıkla şampiyon olurBen Ferrari'den cok umitli degilim, araci bulsalar agresif suren pilot bulamiyorlar. Leclerc ve Sainz'ta Verstappen agresifligi yok.
Ben Verstappen'in ilk sampiyonluk yilinda izlemeye basladim yeniden. En son Schumacher'de birakmistim. Ondan sonra hicbir surucu ilgimi cekmedi ta ki Verstappen'e kadar. Leclerc de bana hic heyecan vermiyor.Leclerc'in agresiflik konusunda Verstappen'den hiç aşağı kalır yanı yok aynı araca sahip olsalar muhtemelen Leclerc de şampiyon olur zaten sıralamalarda son dönemin en iyi tek tur pilotu 20 yarışta 14-15 pole alır yarışta da dezavantaj yaşamayacağı için kolaylıkla şampiyon olur
Ne yazık ki formula 1 pilot yeteneklerinden çok araç gücüyle şampiyonluklar yaşatıyor. Sadece pilot yeteneği olsa 2010-2012'de Alonso aracın suyunu çıkardığı halde şampiyon olamadı.
Formula 1'in en güzel yılları 2006-2012(2011 hariç) arasıydı sonrasında tamamen dominasyon başladı. Bir çok insan 2021 Abu Dabi sonrasında Formula 1'i sevdi eski dönemlerde her an bu heyecan vardı şimdi bu heyecan yok.
Schumacher de çok iyi pilottu ama aracıda çok iyiydi o da domine etti dediğim gibi asıl heyecanlı olan en az 3 markanın şampiyonluk yarışında olma ihtimalidir eskiden 3 sürücü arasında 1 puan farkla sezonlar biterdi şimdi formalite gibi yarışılıyor zaten formula 1'i güzel yapan budur. Verstapppen'i bugün Ferrari başına koy hiçbir şey yapamaz Leclerc'in yaptıklarını bile yapamayabilir. 7 kez dünya şampiyonu Hamilton tonla saniye farkı yiyor geçen sene tur yiyordu o yüzden sürücü kıyaslaması şu dönem yapılamaz anca Verstappen > Perez / Leclerc > Sainz gibi takım içi kıyaslamalar yapılır.Ben Verstappen'in ilk sampiyonluk yilinda izlemeye basladim yeniden. En son Schumacher'de birakmistim. Ondan sonra hicbir surucu ilgimi cekmedi ta ki Verstappen'e kadar. Leclerc de bana hic heyecan vermiyor.
Bu sezon da bitti gibi bir aksilik olmazsa. Yani heyecan 0. Izlemeyi gene birakabilirimSchumacher de çok iyi pilottu ama aracıda çok iyiydi o da domine etti dediğim gibi asıl heyecanlı olan en az 3 markanın şampiyonluk yarışında olma ihtimalidir eskiden 3 sürücü arasında 1 puan farkla sezonlar biterdi şimdi formalite gibi yarışılıyor zaten formula 1'i güzel yapan budur. Verstapppen'i bugün Ferrari başına koy hiçbir şey yapamaz Leclerc'in yaptıklarını bile yapamayabilir. 7 kez dünya şampiyonu Hamilton tonla saniye farkı yiyor geçen sene tur yiyordu o yüzden sürücü kıyaslaması şu dönem yapılamaz anca Verstappen > Perez / Leclerc > Sainz gibi takım içi kıyaslamalar yapılır.
Sürücü kıyaslaması yapılacaksa yağmurlu havalarda yapılır bu seferde FIA zemin kuruyana kadar bekliyor sürücü sağlığı tehlikeye girdiği gerekçesiyle izin vermiyorlar.
Ben Verstappen'in ilk sampiyonluk yilinda izlemeye basladim yeniden. En son Schumacher'de birakmistim. Ondan sonra hicbir surucu ilgimi cekmedi ta ki Verstappen'e kadar. Leclerc de bana hic heyecan vermiyor.
formula 2'yi takip ederim ben, formula e'de takip ediyorum. Leclerc daha formula 1'e çıkmadan f2'de yarışıyordu. biliyorsunuz ki Formula 2'de tüm araçlar eşittir, bire bir eşittir hem de. Bu yüzden formula 2'de kim nedir ne değildir çok net ortaya çıkar. Leclerc çok net ve bariz olarak Verstappenden üstündür ve bu benim kişisel gözlemlerime dayalıdır.
Zamanında hamilton'un aracı ikinci sıradaki redbull'dan bilmem kaç sn hızlıyken o zaman da hamilton gibi adam gelmedi gelmeyecek diyorlardı. Geçen yıl imola'da verstappen tur bindirmişti hamiltona. Bugün baktığında geçen yıl değişen zemin regülasyonu ferrari'nin ritmini bozduğu gibi bu yıl da o regülasyonu anlayamadılar. Diğer takımlar da anlayamadı. Redbull çok başarılı şekilde zeminden havayı arkaya verebiliyor, diğerleri bunu anlayamadı. Verstappen'in sürdüğü araç en hızlı 2. araçtan 1.3 saniye daha hızlıysa tur başına, hiç kasmadan sürse 1 saniye yapar. 25 turda 25 saniye yapar bu da. Yani bugün Redbull'a latifiyi oturtsanız da şampiyon olur, şu tabloda.
Bu demek değil ki Verstappen kötü sürücü, aksine gridde 4 tane belki 5 tane hızlı eleman var. Ve bunların hızları arasında neredeyse birbirleri arasında fark yok. Şuan RB'de Pereze izin versinler o da şampiyon olur. Verstappen'e ne zaman ihtiyaçları olur? mesela 2. otomobil de RB gibi güçlü olur, mesela hamilton ile çekiştikleri yılki gibi çetin rekabet olur, arabadan %100'e yakın performans almak istersin, o zaman verstappenin faydasını görürsün. Şuanki RB aracını ve rakiplerini göz önüne aldığımızda Hamilton dönemi gibi "saf otomobil" etkeni var. 2021'de aldığı şampiyonluğu bundan hariç tutarım tabi. Geçen yıl, özellikle de bu yıl tarihin en kolay şampiyonluğu olacak gibi
bu konu böyleydi, Leclerc mi yoksa ferrari mi heyecan vermiyor bu konuyu iyi ayırmak gerek.
![]()
Vettel calls Leclerc "the most talented" F1 driver he's seen
Sebastian Vettel has told Charles Leclerc he thinks he is 'the most talented driver' he has seen since he started racing in Formula 1www.autosport.com
Vettel'in söylediğine göre Formula 1'e girdiğinden beri gördüğü en yetenekli sürücü olduğunu söylüyor.
Bana göre de bir sürücünün f1de şampiyonluk sayısı hiç bir şey. Hamit altıntop'un Real Madrid'de ŞL almasından farkı yok. bugün tur başına 1 sn hızlı arabayla arkalardan başlayıp önlere tırmanan Verstappen'i millet hayranlıkla izliyor. İşte bu tırmanışların herkese aynı otomobil verildiği şartlarda yapıldığını düşünün. F2 bir sürücünün ne olduğunu çırılçıplak gözler önüne seren bir platformdur. O hızda kısıtlı zamanlarda beyninizle karar almak çok zordur. Senna bile dürtüyle yarışıyordu. Senna'nın biraz zekalı hali Schumacherdir. Ve schumacher sennadan çok daha iyidir. Herkes kazada öldüğü için duygusal olarak senna der, bu bana göre doğru bir yaklaşım değil. Bugün de verstappen dürtüyle yarışır, beynini kullanmaktan son derece aciz kalır pistte. Leclerc ise korkunç hızına rağmen arabasının tekerlerinden zeka akar.
Şu performansı eşit otomobillerde verebilecek bir adam tanımıyorum. Tabi fernando alonso da yapar. Onun da zekası ve kurnazlığı ibret alınasıdır. Bazı insanlar doğuştan şanslıdır, Verstappen o kişilerden birisidir. Verstappen Ferrari'ye gelsin, ilk yarışında takıma edeceği sözlerden dolayı yaka paça kovulur. ilk yarışında da ilk 10 dışında kalır.
Video'da spikerlerin nasıl coştuğunu, o zaman bir yıldızın doğduğunun heyecanını nasıl taşıdığına da dikkat etmeli. Eşit araçlarda bu performans muazzam bir performanstır
Guzel yazmissin.
Katilmadigim nokta gecen sene Ferrari'nin RB'dan farki yoktu. Birinin avantaji duzluk hizi iken digeri viraj sonrasi cikislarda diger araclara fark atiyordu. Bu sayede Leclerc uzun sure yakin puanlarda gitti ta ki, Leclerc'in 1-2 hatasi ve aracin guc unitesi arizalarina kadar.
Ben senin gibi log tutmuyorum, o yuzden yaris yaris bir sey yazmiyorum. Ama son 5-6 yarisa kadar araclar yakindi birbirine. RB dominasyonu gecen sene yoktu normalde, takim hatalari o noktaya getirdi. Max spin atmisti evet ama pist icinde kalmisti diye hatirliyorum spin attiginda, yanlis mi hatirliyorum? Ilk 3 yarisin 2'sinde de yaris disi kalmisti sanirim. Guc unitesi ile alakaliydi galiba.Son cümlen yanlış, Leclerc farkı açmıştı zaten. Fransa'daki hatasına kadar araçlar birbirine yakındı. Yalnız takımlar birbirine yakın değildi.
Fransa'ya kadar olanlara bakalım istersen:
baltalamanın başlangıcına gidelim, isp. öncesi 3-4 yarışta pek sıkıntı yoktu.
İspanya:
leclerc 16 sn önde lider gidiyordu. Arabası bozuldu. Sainz ve Verstappen çakıllara çıkmıştı. Verstappen biraz süre kaybetse de yarışa döndü. Perez liderliği almıştı. Verstappen arkadan yetişti ve Perez'e yer vermelerini söyledi. Banko 1.lik burada gittiği gibi en yakın rakibi 1. olduğu gibi kendisi de açık ara lider götürdüğü yarışta 0 çekti.
ertesi hafta
Monaco:
takımı olacak ferrari, Lider başladığı yarışın içine ağır ederek, ülkesinde aldığı pole'den sonra bırakın 1.liği podyuma bile çıkamadı.
ertesi yarış azerbaycan:
lider giderken motoru yandı, tam puan alacakken 0 çekti, yine rakibi full puan aldı
Ertesi yarış Kanada:
Sanırım cezalıydı arkadan başlamıştı. 5.liğe kadar tırmandı diye hatırlıyorum.
Ertesi yarış İngiltere:
kırık kanatla liderliği aldı, kırık kanada rağmen sainz'den hızlı tur atıyordu. yer değiştirdiler. saplama esteban arabayı ortaya bıraktı dnf oldu, sc girdi. sonra leclerc bilerek yavaşladı çifte pit yaparız diye. pitin ağzındayken adama stay out dediler arkasındaki sainzi aldılar. Sonuç olarak elindeki 1.lik takım tarafından çalınıp 5. ya da 4. yapılmıştı.
ertesi hafta avusturya:
Buradaki takımın da kendisinin de performansı iyiydi
Fransa:
Kendi hatası
Burdan sonra ferrariler artık kesin olarak RB'lerden daha gerideydi
Macaristan:
Macaristanda mediumlarda iyi turlar atıyordu. Podyumda olacaktı. Alpine'ler Hard kullanmıştı ve pistte hardların çalışmadığı bilgisi tüm takımların elindeydi. Yine de tüm bu bilgiye rağmen gidip leclerc'e hard lastik takıp yarışının içine ettiler.
Sonraki yarış Belçika:
Leclerc'in kendisinin söylemine göre RB'nin performansından sonra şampiyonluk için puan saymayı bırakmış. Çünkü artık RB'ler ile olan güç farkı bariz noktalara çıkmıştı. Yeni regülasyon macaristandan sonra etkilemişti ferrarileri. Üstelik belçikada da öndeki aracın sürücüsünün attığı naylon leclerc'in fren disklerine geldiği için erken pit yaptı. yarışın son turunda da hızlı tur denemesi yapmak istedi Ferrari, Leclerc'de ben olsam riske etmezdim ama deneyecekseniz size bırakırım dedi. İçeri girdi ve sanırım alonsoya pozisyon kaybettiler.
Gördüğün gibi kendi hatasıyla alakası yok. Yaptığı hata imola ve fransada bariz hatalar. Max da macaristanda spin attı İspanyada çakıla girdi. kronolojik liste bu şekilde. neredeyse ilk 3 yarış dışında mütemadiyen baltalandı yarışları.
Not: Azerbaycanı unutmuşum ekledim onu da
Ben senin gibi log tutmuyorum, o yuzden yaris yaris bir sey yazmiyorum. Ama son 5-6 yarisa kadar araclar yakindi birbirine. RB dominasyonu gecen sene yoktu normalde, takim hatalari o noktaya getirdi. Max spin atmisti evet ama pist icinde kalmisti diye hatirliyorum spin attiginda, yanlis mi hatirliyorum? Ilk 3 yarisin 2'sinde de yaris disi kalmisti sanirim. Guc unitesi ile alakaliydi galiba.
Monaco aklimda kalmis, orada sanirim Leclerc ve Sainz'i ayni anda pite aldilar ve Leclerc'e sure kaybettirmislerdi cifte pit ile. Cunku iki surucu arasinda 4-5 saniye vardi sanirim, cifte pit icin yetersiz.